Αέρας και ποδήλατο δρόμου. Τι θα πρέπει να προσέχετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
road cycling kai aeras (5)

Μπορεί αν συνδυαστεί αέρας και ποδήλατο δρόμου; Σίγουρα μια ημέρα με αέρα δεν είναι ιδανική για να βγείτε μια βόλτα ή μια προπόνηση καθώς υπάρχουν πάρα πολύ κίνδυνοι από τις ριπές του αέρα ώστε να μετατοπιστείτε πάνω σε κάποιο διερχόμενο όχημα. Για να μην αναφέρουμε την παραπάνω κούραση λόγω της υψηλότερης αντίστασης. Ας δούμε όμως τι μπορείτε να προσέχετε τις ημέρες με αέρα, ώστε να ευχαριστηθείτε την βόλτα/προπόνηση σας αλλά και να γυρίσετε ασφαλείς πίσω.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε είναι η θέση σας πάνω στο ποδήλατο. Θα πρέπει να έχετε μια τόσο αεροδυναμική θέση ώστε να έχετε τις λιγότερες επιπτώσεις από τον αέρα, αλλά παράλληλα να μπορείτε να βλέπετε μπροστά στον δρόμο χωρίς πρόβλημα. Αν χαμηλώσετε τον κορμό σας επάνω στο ποδήλατο, θα έχετε μικρότερη επιφάνεια στον αέρα -άρα και μικρότερη αντίσταση- και με το παράλληλο κλείσιμο των αγκώνων και πιάσιμο του τιμονιού από τα drops αυξάνετε την σταθερότητα σας.

Εάν βρίσκεστε σε ένα γκρουπ, να εναλλάσσεστε συχνά στις θέσεις όπου προστατεύονται από τον αέρα αλλά και τις θέσεις που έρχονται κατευθείαν αντιμέτωπες με τον αέρα. Μην αργείτε για την αλλαγή αυτή γιατί όλοι στο γκρουπ κουράζονται όσο εσείς όταν βρίσκεστε στις μπροστά θέσεις. Οι συχνές αλλαγές θα σας κρατήσουν την απόδοσή σας σε υψηλό βαθμό για περισσότερη ώρα.

Αν βρίσκεστε πίσω από κάποιο γκρουπ, τότε αξίζει η προσπάθεια ώστε να τους φτάσετε και να καθίσετε μαζί τους, γιατί αλλιώς το να ποδηλατείτε μόνοι σας στον αέρα είναι πολύ πιο κουραστικό.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέχετε, όταν ποδηλατείτε με αέρα.

  • Να είστε προετοιμασμένοι για ριπές αέρα όταν περνάτε από κενά σε φράχτες ή σταθμευμένα αυτοκίνητα, ή κτίρια.
  • Συνεργαστείτε μαζί με άλλους αναβάτες για να δημιουργήσετε «καταφύγιο».
  • Πιάστε το τιμόνι χαμηλά και μαζέψτε το σώμα σας για αυξημένη σταθερότητα.
  • Μην πηγαίνετε κοντά στους τροχούς άλλων αναβατών από το πλάι γιατί μια ριπή αέρα μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα κάποια σύγκρουση.
  • Αφήστε τους τροχούς με το μεγάλο προφίλ σπίτι για κάποια άλλη ημέρα, χωρίς αέρα.
  • Ελέγξτε με προσοχή την πρόγνωση του καιρού πριν βγείτε για ποδήλατο. Ειδικά αν πρόκειται να κάνετε μια μεγάλη προπόνηση/βόλτα.
  • Για να προστατευτείτε από πλάγιους ανέμους, δημιουργήστε μαζί με τους υπόλοιπους αναβάτες διαγώνιες γραμμές κατά πλάτος του δρόμου.

Βέβαια η τελευταία τεχνική απαιτεί πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στους αναβάτες τριγύρω καθώς το παραμικρό λάθος είναι ικανό να ρίξει όλη την γραμμή αναβατών.

Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον αέρα, σχεδιάστε την διαδρομή σας έτσι ώστε να έχετε κόντρα αέρα στα πιο εύκολα μέρη της διαδρομής, όπως για παράδεγιμα στον κατήφορο ή στον γυρισμό.

Εξήγηση βασικών σημείων.

road cycling kai aeras (2)

Αν πιάνεστε από τα drops του τιμονιού και έχετε τους αγκώνες κλειστούς, τότε η μετωπική σας επιφάνεια που έρχεται αντιμέτωπη με τον αέρα μικραίνει, άρα ο αέρας σας επηρεάζει λιγότερο. Επίσης, έχετε καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου, λόγω του χαμηλότερου κέντρου βάρους. Με ριπές πλάγιων ανέμων όμως, να είστε προετοιμασμένοι να νιώσετε τον μπροστά σας τροχό να ελαφρύνει πολύ, οπότε ίσως χρειαστεί αν πιέζετε λίγο παραπάνω το τιμόνι με τα χέρια σας.

Μια πιο βαριά ταχύτητα και λιγότερες περιστροφές στα πόδια -χαμηλότερο cadence- θα σας βοηθήσουν ώστε να νιώθετε πιο σταθεροί και με καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου, από ότι μια πιο ελαφριά ταχύτητα. Επίσης, μια βαριά ταχύτητα θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη δύναμη για να ξεπεράσετε περιπτώσεις με ισχυρές ριπές αέρα.

Αν ποδηλατείτε μαζί με άλλα άτομα, καθίστε από την μεριά που δεν θα έρχεστε αντιμέτωποι με τον αέρα. Αν ο μπροστά τροχός σας είναι στην ίδια ευθεία με τον πίσω τροχό του προπορευόμενου αναβάτη, θα είστε προστατευμένοι από τον αέρα. Προσοχή όμως, μην έρθετε πολύ κοντά με τον άλλον αναβάτη, καθώς μια ριπή αέρα μπορεί να καταλήξει σε ατύχημα.

Αν προπονείστε, αγνοήστε την ταχύτητα του κοντέρ και απλά συγκεντρωθείτε στην αίσθηση που έχετε, την δύναμη -αλήθεια, διαβάσατε σχετικά με τα βατόμετρα;- και τους καρδιακούς παλμούς ως μέτρο σύγκρισης της προσπάθειά σας. Η ποδηλασία με κόντρα αέρα, απαιτεί συγκέντρωση και προσπάθεια όπως όταν ανεβαίνετε ένα βουνό.road cycling kai aeras (3)

Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας είναι εφαρμοστά, χωρίς να κυματίζουν και πως τα φερμουάρ σας είναι κλειστά και δεν γίνεστε σαν «μπαλόνι» δημιουργώντας μόνοι σας περισσότερη αντίσταση. Δείτε εδώ πως μπορείτε να βελτιώσετε την αεροδυναμική σας
Να είστε προετοιμασμένοι να μετακινείστε συνεχώς ώστε να βρίσκετε την θέση με τον λιγότερο αέρα σε ένα γκρουπ, καθώς ο αέρας αλλάζει κατεύθυνση, όπως και ο δρόμος που ποδηλατείτε. Αν πάλι, είστε μόνοι σας, προσπαθήστε να προβλέψετε τις αλλαγές στην κατεύθυνση την δική σας και του αέρα, ώστε να μην τρομάξετε σε κάποια αλλαγή πορείας
.

Γενικά όταν φυσάει βγαίνετε για βόλτα/προπόνηση; Σας αρέσει; Έχετε να συμπληρώσετε κάτι ακόμη;

Previous Article

Υπερπροπόνηση. Μήπως τελικά το παρακάνουμε;

Next Article

KTM Macina Force 27-Ένα ηλεκτρικό hardtail για κάθε μέρα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια