Η μικρή αεροδυναμική αντίσταση, όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα (δες εδώ και εδώ) είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για όσους ασχολούνται λίγο παραπάνω από χόμπι με το ποδήλατο και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ποδηλατείτε, μειώνοντας τους χρόνους και την προσπάθεια που καταβάλετε.
Αν βλέπετε ότι οι ταχύτητες σας μένουν σταθερές και πως δεν μπορείτε να κάνετε πιο δυνατό πέταλι για να πάτε πιο γρήγορα, τότε ίσως θα πρέπει να ακολουθήσετε τις 6 συμβουλές για να γίνετε πιο αεροδυναμικοί και να αυξήσετε την ταχύτητα σας.
1) Φορέστε εφαρμοστά ρούχα.
Με διαφορά η πιο απλή και αποδοτική αεροδυναμική συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να φοράτε όσο γίνεται πιο στενά ρούχα, αλλά χωρίς να χάσετε την άνεσή σας. Συνήθως είναι και η πιο “οικονομική” συμβουλή!
2) Αγοράστε ένα αεροδυναμικό κράνος.
Αν και δεν είναι φτηνή ή ανέξοδη λύση, σίγουρα η προστασία του κεφαλιού σας είναι πολύ σημαντική. Γιατί λοιπόν για το επόμενο κράνος σας δεν διαλέγεται κάποιο πιο αεροδυναμικό μοντέλο; Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια όπως λέει και ο λαός…
3) Βγάλτε το μεγάλο τσαντάκι σέλας.
Δεν σας βοηθάει καθόλου να έχετε ένα μεγάλο τσαντάκι σέλας, με εργαλεία και σαμπρέλες πίσω σας. Εκτός του έξτρα βάρους, αυξάνει κατά πολύ και την αεροδυναμική αντίσταση. Αν βέβαια δεν μπορείτε να το αποχωριστείτε, τότε διαλέξτε κάποιο μοντέλο πιο aero.
4) Αποτρέψτε τα ρούχα σας να χτυπάνε.
Φανταστείτε πως ξεκινάτε πρωί πρωί τώρα με την δροσιά και φοράτε το ελαφρύ αντιανεμικό σας για την πρωινή ψύχρα. Μετά από λίγη ώρα όμως, αφού έχετε ζεσταθεί το ξεκουμπώνετε και αυτό “χτυπάει” συνεχώς από την αντίσταση του αέρα και πέρα των εκνευριστικών θορύβων που κάνει γίνεται και ενοχλητικό. Όμως οι περισσότεροι σκεφτόμαστε πως αν σταματήσουμε να το βγάλουμε θα χάσουμε περισσότερο χρόνο. Κι όμως, από έρευνες που έχουν γίνει σε αεροδυναμικές σήραγγες ένα ανοικτό αντιανεμικό μπορεί να μας καθυστερήσει μέχρι και 10 λεπτά σε μια απόσταση 60 χιλιομέτρων. Σε αντίθεση αν σταματήσουμε και το βγάλουμε θα χάσουμε ένα-ενάμισι λεπτό!
5) Κρατήστε τα καλώδια του ποδηλάτου σας τακτοποιημένα.
Ένα “καθαρό” ποδήλατο, με καλώδια σωστά κομμένα και τακτοποιημένα εκτός του ότι είναι πιο όμορφο είναι και αρκετά πιο αεροδυναμικό. Συμβουλή από εμάς: πριν τοποθετήσετε τα καινούρια σας καλώδια, αγοράστε ένα κομμάτι θερμοσυστελλόμενο σωληνάκι από ηλεκτρολογικά και περάστε τα καλώδια από εκεί μέσα για ακόμη πιο aero look.
6) Πηγαίνετε σε έναν ειδικό για bike fit.
Ή απλά ακολουθήστε τον βασικό οδηγό που σας έχουμε εδώ: Πως να κάνετε μόνοι σας Bike Fit. Δεν θα σας κάνει μόνο πιο άνετους και αποδοτικούς επάνω στο ποδήλατο, αλλά θα βελτιώσει και την άνεση για όταν βρίσκεστε στα hoods για πολύ ώρα, ή να βάλει τα γόνατα στην “θέση τους” ώστε να κινούνται ίσια και να μην “ανοίγουν”.
Αν ακολουθήσετε σωστά τις παραπάνω συμβουλές, τα οφέλη είναι σαν να αγοράσατε καινούριο πλήρως αεροδυναμικό πλαίσιο και aero τροχούς!