6 αλήθειες που δεν ξέρετε για την ηλεκτρονική Shimano Di2.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
shimano di2 road bike (1)

Είναι από τις πιο διάσημες επιλογές στις επαγγελματικές ομάδες, ενώ όλο και περισσότεροι χομπίστες αρχίσουν να την χρησιμοποιούν. Η Shimano Di2 είναι η ηλεκτρονική σειρά μετάδοσης, με επιλογή ανάμεσα σε Dura Ace και Ultegra. Άλλες ηλεκτρονικές σειρές που υπάρχουν είναι η Campagnolo EPS και η ασύρματη SRAM. Όποια και να είναι όμως η επιλογής σας υπάρχει το ενδεχόμενο οι εμπειρίες σας να μην είναι όπως ακριβώς τις διαφημίζουν οι εταιρίες.

Δείτε 6 αλήθειες που δεν μάλλον ξέρετε πχ για την Shimano Di2!

Το καινούριο σας ποδήλατο, με την ηλεκτρονική σειρά, μπορεί να έρθει με άδεια μπαταρία!shimano di2 road bike (4)

Όταν μετά από αναμονή μηνών για το καινούριο σας ποδήλατο έρθει η στιγμή που θα το παραλάβετε, η πρώτη σας σκέψη και κίνηση σίγουρα είναι να φορέσετε τα ποδηλατικά σας και να πάτε μια βόλτα για να δείτε αν άξιζε όλο το hype για το καινούριο σας ποδήλατο. Ανεβαίνετε όλο ενθουσιασμό, κάνετε τις πρώτες πεταλιές, βγαίνετε στον ανήφορο για να ξεκινήσει η διαδρομή σας και κάπου εκεί αντιλαμβάνεστε ότι δεν αλλάζουν οι ταχύτητες. Πατάτε τα κουμπιά και δεν συμβαίνει κάτι! Το ποδήλατο ήρθε με ξεφόρτιστες μπαταρίες, οπότε τζάμπα ο ενθουσιασμός και η χαρά.

Αν τελειώσει η μπαταρία, δεν αλλάζουν πλέον οι ταχύτητες με κάποιον μηχανικό τρόπο.

Ένα αρκετά προφανές πρόβλημα, που πιθανό να το έχετε σκεφτεί και εσείς, είναι το τι γίνεται, αν τελειώσει η μπαταρία κατά την διάρκεια της βόλτας ή της προπόνησης σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο κόλπο ή τρικ, ώστε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την μετάδοση με κάποιον μαγικό-μηχανικό τρόπο εφόσον τελειώσει η μπαταρία -αν και θα ήταν πολύ καλή επιλογή ανάγκης.

Το κρύο, μπορεί να μειώσει την διάρκεια ζωής των μπαταριών.

Όπως και σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας της ηλεκτρονικής σας Di2. Οπότε να το έχετε σοβαρά υπόψιν σας, διότι δεν θα θέλατε να μείνετε από μπαταρία στην μέση μιας ανάβασης αρκετά μακριά από την βάση σας.

Τα κουμπιά επιλογής ταχυτήτων βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους, οπότε μπορεί να πατήσετε το λάθος κουμπί πάνω στην έντασή σας.

shimano di2 road bike (2)

Στις μηχανικές σειρές Dura Ace, Ultegra της Shimano, οι μανέτες είναι οι γνωστές STI, όπου πατώντας όλη την μανέτα του φρένου ανεβάζει ταχύτητα το πίσω σασμάν και πατώντας μόνο το μικρότερο κομμάτι πίσω από την μανέτα κατεβάζει. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και στην ηλεκτρονική σειρά Di2. Η μανέτα του φρένου είναι σταθερή και υπάρχει ένα μικρό κουμπί το οποίο ανεβάζει ταχύτητες, ενώ το κουμπί που τις κατεβάζει είναι η προέκταση αυτού. Όπως περίπου και στις μηχανικές STI μανέτες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι βρίσκονται πολύ κοντά και μπορεί ενώ βρίσκεστε στην μέση μιας πραγματικά δύσκολης ανηφόρας να πατήσετε το λάθος κουμπί. Ξέρετε την συνέχεια… Α! Μην αναφέρουμε πως τον χειμώνα με χοντρά γάντια η αλλαγή ταχυτήτων γίνεται άθλημα μόνο για αυτούς με τα λεπτά δάκτυλα.

Μπορεί να βγει το καλώδιο από το σασμάν!

Όπως έμαθε ο Thibaut Pinot με τον δύσκολο τρόπο, στην 3η ημέρα του Tour de France μετά από ένα πλακόστρωτο τμήμα, το καλώδιο από το πίσω σασμάν μπορεί να βγει σε συνεχόμενες ανωμαλίες. Φυσικά με κάτι τέτοιο σταματάει να δουλεύει το σασμάν.

Τέλος, η ηλεκτρονική μετάδοση είναι τόσο καλή, που δεν θα θέλετε να ξαναχρησιμοποιήσετε μηχανικές μεταδόσεις.shimano di2 road bike (3)

Όποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε για λίγο κάποια ηλεκτρονική μετάδοση, δεν μπορεί να καταλάβει τα πλεονεκτήματά της έναντι μιας μηχανικής. Όπως οι aero τροχοί και τα εξωτικά πλαίσια που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα επαγγελματικά πελοτόν, έτσι και η ηλεκτρονική μετάδοση είναι φτιαγμένη για εκεί. Τα κέρδη που θα δει ένας μη επαγγελματίας αναβάτης είναι ελάχιστα μπροστά στα κέρδη που θα έχει αν κάνει λίγες ώρες περισσότερο ποδήλατο μέσα στην εβδομάδα.

Βέβαια από την άλλη μεριά, οι όποιες αμφιβολίες φεύγουν μετά τις πρώτες αλλαγές ταχυτήτων και μια προσεκτικότερη ματιά στην ομορφιά της μετάδοσης.

Αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε ηλεκτρονική μετάδοση, αποφύγετε πάση θυσία να δοκιμάσετε μία. Το πιο πιθανό να πέσετε σε κατάθλιψη μέχρι να την αποκτήσετε!

Previous Article

Από το Χάρλεμ της Ολλανδίας στην Κίνα με ποδήλατο!

Next Article

Το πιο επικό, ριψοκίνδυνο, μοναδικό μονοπάτι που έχετε δει! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια