Γνωρίζεις πόση αντοχή έχουν τα υδραυλικά δισκόφρενα; (video)

Author: Χωρίς σχόλια Share:
brake disk lathe experiment

Όσοι ασχολείστε με την ποδηλασία βουνού σίγουρα έχετε στο ποδήλατο σας υδραυλικά δισκόφρενα. Οι λόγοι για αυτή την επιλογή σας είναι ξεκάθαροι καθώς η δύναμη, η προοδευτικότητα και η επαναληψημότητα της λειτουργίας τους είναι αυτό που σας προσφέρει αυτοπεποίθηση στις πολύ απαιτητικές διαδρομές που υπάρχουν στο βουνό.

Όσοι έχετε ζορίζει τα φρένα σας -και τους εαυτούς σας- λίγο παραπάνω σίγουρα θα ήρθατε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου η μανέτα του φρένου έφτανε στην χειρολαβή αλλά το ποδήλατο δεν έλεγε να κόψει ταχύτητα. Αυτό οφείλεται στην υπερθέρμανση των υλικών που συνεργάζονται (δίσκος, τακάκια) και στην δημιουργία φυσαλίδων (βρασμός) του υγρού του κυκλώματος. Τις περισσότερες φορές το να αφήσουμε τα φρένα για μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετό ώστε να πέσει η θερμοκρασία μερικούς βαθμούς ώστε να αποκτήσει ξανά αίσθηση η μανέτα. Έχετε σκεφτεί όμως τι μπορεί να συμβεί αν δεν αφήσετε την μανέτα;

Σε αυτό έρχεται να μας δώσει απάντηση ένα πείραμα που έγινε σε έναν τόρνο βαρέως τύπου (μηχάνημα για την μορφοποίηση υλικών ως προς τον άξονα περιστροφής τους). Με μια ειδική κατασκευή στερεώθηκε μια υδραυλική δαγκάνα από φρένο ποδηλάτου, ενώ στον τόρνο με μια άλλη κατασκευή στερεώθηκε το δισκόφρενο. Έπειτα ξεκίνησε τον τόρνο στις 500 στροφές ανά λεπτό και έπειτα πάτησε το φρένο για να δει αν μπορεί να σταματήσει τον τόρνο.

Μπορείτε να φανταστείτε το τελικό αποτέλεσμα;

Previous Article

2nd Enduro Race Event 2016 στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης!

Next Article

Champion’s back pack…!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια