Χορτιάτης, το ‘απαγορευμένο’ βουνό του ΜΤΒ!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
hortiatis-mtb-fallen-leaves-autumn

Ο Χορτιάτης είναι ο κύριος ορεινός όγκος βόρειο-ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης και ο κύριος προορισμός για ποδηλασία βουνού των αθλητών -και μη- ολόκληρης της πόλης για περίπου 6-8 μήνες τον χρόνο. Τον υπόλοιπο καιρό είναι είτε «βουρκωμένος» από τις βροχές, είτε καλυμμένος από χιόνι.

Όλα έβαιναν καλώς μέχρις ότου ένα πρωινό συναντήσαμε τις παρακάτω ταμπέλες στην κύρια είσοδο του βουνού. Με μια πρώτη ματιά πιστέψαμε πως έγινε χαρτογράφηση των δασικών δρόμων και των μονοπατιών ώστε να μπορεί ακόμη περισσότερος κόσμος να χαρεί τις ομορφιές του καταπληκτικού αυτού βουνού. Έλα όμως που κάναμε λάθος! Η συγκεκριμένη ταμπέλα είναι μια απαγόρευση χρήσης του βουνού, από ΟΛΑ τα τροχοφόρα οχήματα συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων.xortiatis-apagoreysh-dieleyshs-1  Πιο προσεκτικά είδαμε πως αναφέρει: «Τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης εμβαδού 8.679.237,14 τ.μ που συνοδεύει την αριθ. 34734/28-07-2016 (ΑΔΑ: ΩΦΓΧΟΡ1Υ-Γ26) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης «Απαγόρευση διέλευσης μηχανοκίνητων οχημάτων και ποδηλάτων σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια στην περιοχή Δ.Κ.Χορτιάτη».

Ναι, το διαβάσατε καλά. Μηχανοκίνητων οχημάτων και ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ. Πρόκειται για κάτι πρωτάκουστο, καθώς σύμφωνα με την απόφαση το ποδήλατο και οποιοδήποτε τροχοφόρο -ναι γονιέ, δεν μπορείς να πάρεις το παιδί σου με το καροτσάκι του και να το πας στο βουνό- δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στο βουνό του Χορτιάτη. Καλώς ήρθατε στην «μπολιτισμένη» Ελλάδα του 2016.

xortiatis-apagoreysh-dieleyshs-2

Διαβάζοντας την απόφαση ΑΔΑ: ΩΦΓΧΟΡ1Υ-Γ26, βλέπουμε πως η απαγόρευση έχει βασιστεί και σε δύο επιστολές προς το Δασαρχείο η μια από έναν σύλλογο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ και η δεύτερη από την Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη.

Το θέμα σε μόλις σε δύο ημέρες έγινε γνωστό στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και φυσικά στην Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΣΜΑΘ) οι οποίοι παρά που τους είχε κοινοποιηθεί η απόφαση από τα τέλη Ιουλίου, δεν ήταν ενήμεροι. Μιλώντας με τον Δήμο, μας διαβεβαίωσαν πως είναι αντίθετοι σε αυτή την κίνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης καθώς θέλουν το βουνό να είναι προσβάσιμο από όλες τις ομάδες των ανθρώπων, με την κάθε ομάδα να έχει τον «δικό» της χώρο.


Πού θα προπονείται ο Δημήτρης Αντωνιάδης ώστε να μας εκπροσωπήσει και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα της Ορεινής Ποδηλασίας;


Συνεχίζοντας, σε επικοινωνία με την Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη έγινε γνωστοποίηση της επιστολής τους προς το Δασαρχείο και πουθενά δεν διαβάσαμε ή κατανοήσαμε πως πρότειναν την απαγόρευση κίνησης ποδηλάτων στο βουνό. Αντιθέτως, πάρα πολλοί επαγγελματίες του Χορτιάτη είναι θετικοί με την κίνηση των ποδηλάτων στο βουνό καθώς όχι μόνο αυξάνονται οι πωλήσεις τους σε προϊόντα, αλλά παράλληλα αυξάνεται και η ασφάλεια του βουνού από απερίσκεπτους ή επιτήδειους που φυσικά δεν θέλουν το καλό του βουνού.

Μπορεί κάποιος να μου πει ποια θα ήταν η κατάληξη του βουνού αν δεν βρισκόταν αυτή η παρέα MTB-άδων εκείνη την στιγμή στο βουνό; Ας μην το σκεφτόμαστε καλύτερα….

Συνεχίζοντας γίνεται λόγος για καταστροφή της φύσης και την επίπτωση που έχει το ποδήλατο βουνού στο δάσος και τα μονοπάτια. Ψάχνοντας, βρήκαμε αρκετές έρευνες οι οποίες εξισώσουν την επίπτωση που έχει το ποδήλατο στο βουνό, στα μονοπάτια και στην πανίδα και χλωρίδα με τους πεζοπόρους. Όση ζημιά κάνει λοιπόν ο πεζοπόρος, την ίδια -και μικρότερη- κάνει ο ποδηλάτης βουνού. Με ποιο σκεπτικό λοιπόν έγινε η απαγόρευση της διέλευσης των ποδηλάτων στο βουνό;


Εδώ μπορείτε να δείτε τις σχετικές έρευνες:

Environmental Impacts of Mountain Biking: Science Review and Best Practices.

Managing Recreational Mountain Biking in Wellington Park, Tasmania, Australia

Impacts of experimentally applied mountain biking and hiking on vegetation and soil of a deciduous forest.

Erosional Impact of Hikers, Horses, Motorcycles, and Off-Road Bicycles on Mountain Trails in Montana.


Όπως και σε κάθε κοινωνική ομάδα, σίγουρα θα υπάρχουν και στους κύκλους της ποδηλασίας -αλλά και της πεζοπορίας- μερικοί θερμοκέφαλοι οι οποίοι θα θέλουν το βουνό μόνο για πάρτι τους αλλά δεν γίνεται να τσουβαλιάζουμε έτσι μια ραγδαία αυξανόμενη ομάδα ανθρώπων απαγορεύοντας τους την πρόσβαση στον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ της Θεσσαλονίκης.

xortiatis-apagoreysh-dieleyshs-3

Αν λοιπόν, η τοπική χλωρίδα και πανίδα του Χορτιάτη αντιμετωπίζει προβλήματα από τους ανθρώπους, γιατί δεν έγινε η απαγόρευση προς ΌΛΟΥΣ; Μήπως τελικά από πίσω, κρύβεται κάποια ομάδα ανθρώπων που θέλει το βουνό «δικό» της, ή μήπως αχνοφαίνονται και οφέλη για μερικούς;

Από πηγές μας γνωρίζουμε ότι πολλές ομάδες ανθρώπων -είτε ποδηλάτες, είτε έμποροι, είτε φίλοι της φύσης- έχουν προβεί προς τις απαραίτητες δράσεις και ερωτήσεις προς τους υπευθύνους και αναμένουμε. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά -πολύ κοντά καθώς επηρεάζει άμεσα την ποδηλασία βουνού που αγαπούμε- και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας κρατάμε ενήμερους.

Previous Article

Συμβουλές και τεχνάσματα για αποτελεσματικότερη αποθεραπεία.

Next Article

Ζάχαρη. Σύμμαχος ή εχθρός του αθλητή;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια