Attack position στο ποδήλατο βουνού. Έτσι ξεκινά ένα γρήγορο και ασφαλές κατέβασμα! (Μέρος Α)

Author: 2 Σχόλια Share:
attack position sketch

Όσοι ασχολείστε με την ποδηλασία βουνού, σίγουρα θα έχετε ακούσει κάπου την έννοια «attack position» και πιθανό να την εφαρμόζετε κιόλας. Όσοι είστε νέοι στον χώρο η attack position (θέση επίθεσης στα Ελληνικά) είναι η θέση που παίρνουμε όταν σηκωνόμαστε όρθιοι στο ποδήλατο και ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες του εδάφους.

Δυστυχώς, ενώ βλέπουμε ολοένα και περισσότερο κόσμο στο βουνό και στα μονοπάτια, ελάχιστοι είναι αυτοί που εφαρμόζουν σωστά την θέση επίθεσης. Πολλοί -μεταξύ των οποίων και αναβάτες που ασχολούνται χρόνια με την ποδηλασία βουνού- περνάνε αρκετό από τον χρόνο που βρίσκονται μέσα στα μονοπάτια καθισμένοι, ακόμη και όταν το έδαφος γίνεται αρκετά απαιτητικό ή βρίσκονται σε κάποιο άγνωστο μέρος. Αρκετοί από αυτούς νιώθουν πιο ασφαλείς όταν κάθονται στα τεχνικά σημεία, επειδή μάλλον δεν είχανε δοκιμάσει να σταθούν και να «επιτεθούν».

attack position mtb (3)Πότε θα πρέπει να παίρνει κάποιος την attack position; Κάθε στιγμή που δεν κάνει πετάλι. Όταν πλησιάζει ένα τεχνικό σημείο του μονοπατιού, όταν κατεβαίνει έναν δασικό δρόμο «με τα όσα», πριν από στροφές που δεν πεταλάρει, όταν βρίσκεται σε άγνωστα μέρη, όταν θέλει να πάει γρήγορα! Γενικά όταν βρισκόμαστε στο attack position, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μπορεί να εμφανιστεί μπροστά μας. Είναι η θέση ετοιμότητας και η θέση από όπου ξεκινάνε όλες οι τεχνικές της ποδηλασίας βουνού. Θες να κάνεις σούζα; Θες να κάνεις manual; Θες να κάνεις bunny hop; Όλα ξεκινάνε από το attack position.

Πως κάνεις αυτό το «attack position»;

Αρχικά, σηκώνεσαι από την σέλα. Κοιτάζεις μακριά. Έχεις τα πόδια ίσια, με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα. Οι φτέρνες να είναι χαμηλά, λυγισμένοι αγκώνες και προσπαθείς να βάλεις τον αφαλό σου στην μέση του μεταξονίου του ποδηλάτου. (συνήθως βρίσκεται στην μεσαία τριβή, αναλόγως τον τύπο του ποδηλάτου). Ίσια πλάτη, έξω οι γλουτοί και χαμηλά οι ώμοι. Μόλις κατάφερες να κάνεις το attack position. Στην αρχή είναι αρκετά δύσκολο για τους περισσότερους, διότι δεν έχουν την ελαστικότητα που απαιτείται στους δικεφάλους των ποδιών, ενώ τείνουν να λυγίζουν τα γόνατα πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεται.attack position mtb (1)

Το πιο σημαντικό στο attack position είναι το να είστε όρθιοι στο ποδήλατο. Όταν είστε όρθιοι στο ποδήλατο έχετε πολύ περισσότερο χώρο να κινηθείτε και εσείς, αλλά και να κινήσετε το ποδήλατο κάτω από εσάς, δίχως να μεταφέρονται οι κραδασμοί προς το σώμα άρα έχετε και τον πλήρη έλεγχο στο ποδήλατο και δεν σας κατευθύνει το ποδήλατο όπου «γουστάρει». Σηκωθείτε από την σέλα σε κάθε ευκαιρία ή σε κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται μπροστά σας ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε πιο εύκολα.

Κεφάλι ψηλά και κοιτάτε μακριά. Πέρα από τα γνωστά όπως είναι το καλύτερο «διάβασμα» του μονοπατιού όταν κοιτάτε μακριά κτλ, όταν έχετε το κεφάλι ψηλά επηρεάζεται το κέντρο της μάζας σας πάνω στο ποδήλατο αλλά και ο τρόπος που αντιδράει το ποδήλατο στις ανωμαλίες του εδάφους. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως επηρεάζονται οι αντιδράσεις του σώματος όταν το ποδήλατο έρχεται αντιμέτωπο με τις δυσκολίες του εδάφους.attack position mtb (4)

Η πιο αποτελεσματική ανάρτηση πάνω στο ποδήλατο, παραμένουν τα πόδια και ο κορμός του αναβάτη. Είτε έχετε hardtail είτε κάποιο all mountain ποδήλατο όταν η σέλα είναι κατεβασμένη, θα έχετε περίπου 30 πόντους διαδρομή από τα πόδια σας ώστε να απορροφήσετε πιθανά χτυπήματα. Όπως συμβαίνει και με τις αναρτήσεις, πρέπει να έχετε τα πόδια σας ελαφρώς λυγισμένα ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τις ανωμαλίες. Επειδή θέλετε να έχετε τα μέγιστα οφέλη από αυτή σας την στάση, γι’αυτό και θα πρέπει τα πόδια σας να είναι σχεδόν ίσια με ελάχιστο λύγισμα των γονάτων.

Χαμηλώστε τις φτέρνες. Χαμηλώνοντας τις φτέρνες στα πετάλια βελτιώνετε την θέση σας και ενισχύεται η ισορροπία αλλά και το πάτημα σας στα πετάλια. Ταυτόχρονα μειώνετε τις πιθανότητες να φύγει το πόδι από το πετάλι από κάποια ανωμαλία ενώ χαμηλώνει και το κέντρο βάρους σας το οποίο σας προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερο έλεγχο. Εδώ να σημειώσουμε πως όσοι χρησιμοποιείτε πετάλια πλατφόρμες, καλό θα είναι να επενδύσετε σε ένα καλό ζευγάρι ποδηλατικά παπούτσια διότι έχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με τα αθλητικά παπούτσια. Σκληρότερος πάτος και πιο μαλακή σόλα που τα κάνει πιο ξεκούραστα αλλά και με πολύ καλύτερο «κράτημα» στα πετάλια. Όσοι χρησιμοποιείτε clipless, μπορείτε να μεταφέρετε τα σχαράκια λίγο πιο πίσω, ώστε να μπορείτε πιο «εύκολα» να κατεβάζετε τις φτέρνες.

attack position mtb (2)Όλοι οι επαγγελματίες αναβάτες βρίσκονται σε αυτή την θέση. Είτε πρόκειται για αναβάτες XC,είτε για αναβάτες enduro είτε ακόμη και για αναβάτες downhill, όλοι μα όλοι βρίσκονται σε attack position. Όλοι έχουν τους αγκώνες τους λυγισμένους και ανοικτούς προς τα έξω για τους ίδιους λόγους με τους οποίους έχουμε και ελαφρώς λυγισμένα τα πόδια. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπετε στο ποδήλατο να κινείται ανεξάρτητα από το σώμα σας, ενώ διατηρείτε τον έλεγχο. Εδώ κάποιος θα ρωτήσει γιατί να είναι οι αγκώνες ανοικτοί προς τα έξω και όχι προς τα πίσω. Εμείς θα σας πούμε να κάνετε μια απλή δοκιμή. Δοκιμάστε να κάνετε κάμψεις με τους αγκώνες ανοικτούς προς τα έξω και μετά δοκιμάστε να κάνετε κάμψεις με τους αγκώνες προς τα μέσα, παράλληλους προς το σώμα.

Συνεχίζεται με λεπτομέρειες που θα τελειοποιήσουν το attack position σας!

Previous Article

Champions’ blog- DH Cup, η πρώτη νίκη της σεζόν για τον Ανδριώτη ήρθε στο Λουσφάκι!

Next Article

39ος Ποδηλατικός Γύρος Θυσίας- Ένας αγώνας, μια παράδοση!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια