Πως να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας, όταν ανεβαίνετε στο ποδήλατο βουνού.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
mtb aytopepoithisi (4)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι είναι νέοι στον χώρο της ποδηλασίας βουνού, είναι πως θα πρέπει να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση πως θα πρέπει να «επιτεθούν» στο βουνό. Επίσης, είναι και δύο από τα πιο βασικά πράγματα που θα πρέπει να μάθουν. Είναι κάτι με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι όλοι οι αναβάτες, ανεξαρτήτου επιπέδου και σίγουρα θα έχει συμβεί και σε εσάς. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή ώστε να γίνετε ατρόμητοι από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν ώστε να αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση που πρέπει για να γίνετε καλύτεροι αναβάτες.

Πολλή εξάσκηση και πολλές ώρες πάνω στο ποδήλατο.

mtb aytopepoithisi (3)

Κάντε πολύ ποδήλατο. Δεν μπορούμε να το πούμε κάπως αλλιώς. Ο μόνος τρόπος για να βελτιωθείτε στην ποδηλασία βουνού, είναι να κάνετε περισσότερο ποδήλατο στο βουνό. Όταν περνάτε ώρες πάνω στο ποδήλατο, αποκτάτε εμπιστοσύνη, χτίζετε αυτοπεποίθηση και γίνεστε καλύτεροι. Δεν υπάρχει κανένας άλλος εκτός από τον εαυτό σας, που μπορεί να σας πει τι μπορείτε να κάνετε και τι όχι. Είδατε μια απότομη ανηφόρα; Δοκιμάστε να την ανεβείτε. Ένα τεχνικό σημείο σε έναν κατήφορο σας φοβίζει; Σταματήστε, επεξεργαστείτε το και δοκιμάστε να το περάσετε. Κάθε φορά που θα παίρνετε το MTB σας, θα πρέπει να πιέζετε ελαφρώς τον εαυτό σας προς αυτό που σας φοβίζει. Μόνο έτσι θα αρχίσετε να ξεπερνάτε τους φόβους σας. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους και προσπαθήστε να τους ολοκληρώσετε. Θα δείτε πως, κάθε φορά που θα φτάνετε σε έναν στόχο που έχετε θέσει, η αυτοπεποίθησή σας θα βρίσκετε ένα σκαλί παραπάνω.

Θετικές σκέψεις.

Ίσως να είναι λίγο περίεργο στο άκουσμα, αλλά πιστέψτε μας η επιτυχής διέλευση ενός κομματιού βασίζεται αποκλειστικά -σχεδόν- στις θετικές σκέψεις. Σίγουρα δεν θα αποκτήσετε ικανότητες που δεν έχετε -χωρίς να τις εξασκήσετε- αλλά είναι εκπληκτικό πόση διαφορά μπορεί να κάνει στην αντιμετώπιση μιας διαδρομής η θετική σκέψη. Ίσως να έχετε παρατηρήσει και εσείς, πως όταν νιώθετε καλά, αποδίδετε καλύτερα στο ποδήλατο και φυσικά, όταν σκέφτεστε θετικά πηγαίνετε «τάπα». Αντιθέτως, όταν λέτε από μέσα σας, ότι κάτι είναι πολύ δύσκολο και δεν θα το καταφέρετε, τότε α) είτε δεν το προσπαθείτε καθόλου, είτε β) αποτυγχάνετε. Τα παιχνίδια του μυαλού είναι μια πολύ μεγάλη πτυχή της ποδηλασίας βουνού και όποιος καταφέρει να τα «δαμάσει» τότε θα γίνει πολύ γρήγορα καλύτερος αναβάτης. Παραμείνετε θετικοί στην αντιμετώπιση των πραγμάτων και μην σας παίρνει από κάτω όταν θα τύχει να πέσετε. Ακόμη και οι κορυφαίοι αναβάτες έχουν τις κακές τους ημέρες.

Καλή παρέα.

mtb aytopepoithisi friends

Μια καλή παρέα αποτελείται από άτομα υποστηρικτικά και κατανοητικά και συνήθως περίπου ίδιου επιπέδου με εσάς. Ίσως το να αρχίσετε να βγαίνετε βόλτες με άτομα αρκετά καλύτερα από εσάς, να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι και να αποκτήσετε αυτή την έξτρα αυτοπεποίθηση που σας λείπει, ή με άτομα ίδιου επιπέδου για να διασκεδάζετε περισσότερο, ή με άτομα που είναι χειρότεροι από εσάς στο ποδήλατο, ώστε να μπορέσετε να τους δείξετε μερικά πράγματα και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση καθώς δεν θα είστε ο «χειρότερος». Στο facebook υπάρχουν αρκετές ατόμων που ασχολούνται με το ποδήλατο και θα μπορούσατε να βρείτε παρέα για τις διαδρομές σας.

Μαθήματα τεχνικής.

mtb coaching (2)

Αν και στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένα, τα μαθήματα τεχνικής και συμπεριφοράς όταν βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο βουνού θα σας επιτρέψουν με την εποπτεία και τις συμβουλές ενός αρκετά έμπειρου αναβάτη να μάθετε τα βασικά όσον αφορά τον χειρισμό του ποδηλάτου σε δύσκολα και απαιτητικά σημεία του βουνού. Όσες ώρες και αν περνάμε πάνω στο ποδήλατο βουνού, ένα έμπειρο μάτι θα δει τα «λάθη» πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αλλά το σημαντικό είναι πως θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές ώστε να τα διορθώσετε. Τα μαθήματα τεχνικής θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή σας και θα ανοίξουν νέους «δρόμους» στο βουνό.

Ένα καλό ποδήλατο.

Φυσικά και δεν χρειάζεται να είναι ένα ποδήλατο που κοστίζει όσο το αυτοκίνητό σας, με αναρτήσεις μπρος-πίσω, από ανθρακονήματα κτλ. Χρειάζεστε ένα ποδήλατο το οποίο είναι σχεδιασμένο να πηγαίνει στο βουνό -όχι κάποιο υβριδικό- και φυσικά να δουλεύει αξιοπρεπώς -εδώ αποκλείουμε τα ποδήλατα από τα σούπερ μάρκετ. Επισκεφτείτε το ποδηλατάδικο της γειτονιά σας, συζητήστε με τον ιδιοκτήτη, πείτε του την χρήση που θέλετε να κάνετε, τους ενδοιασμούς και τις σκέψεις σας και είμαστε σίγουροι ότι θα προτείνει το κατάλληλο ποδήλατο για εσάς. Επίσης, αν υπάρχει η δυνατότητα, δοκιμάστε μερικά ποδήλατα, ώστε να δείτε σε ποιο νιώθετε πιο άνετα. Τέλος, με την βοήθεια κάποιου έμπειρου -ή του ποδηλατά- φέρτε το ποδήλατο στα μέτρα σας. Σίγουρα η αυτοπεποίθηση αυξάνετε, όταν θα ανεβαίνετε σε ένα ποδήλατο που το εμπιστεύεστε.

Διασκεδάστε.

mtb coaching (3)

Στο κάτω-κάτω, η ποδηλασία βουνού είναι συνώνυμη με την διασκέδαση. Αν κάνετε κάτι χωρίς να το διασκεδάζετε, τότε για ποιον λόγο συνεχίζετε να ασχολείστε με αυτό; Αν διασκεδάζετε πάνω στο ποδήλατο, σταδιακά θα γίνετε καλύτεροι, θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή σας και θα νιώθετε καλύτερα. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους και μην προσπαθείτε να κάνετε κάτι πέρα των δυνατοτήτων σας. Είστε πολύ πιο ‘μάγκες’ από άλλους που κάθονται στον καναπέ του σπιτιού τους όλη μέρα.

Previous Article

Ο Chris Akrigg σε νέες, hardtail, περιπέτειες. (video)

Next Article

Mην το χάσετε! Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Eddy Merckx (video)…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια