Ταινία τιμονιού. Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
bar tape (2)

Η ταινία τιμονιού είναι το συνδετικό υλικό μεταξύ των χεριών του αναβάτη και του ποδηλάτου. Όπως και με όλα τα προϊόντα γύρω από το ποδήλατο, υπάρχει καλή και κακή ταινία τιμονιού. Μια καλή ταινία τιμονιού συμβάλλει σε πιο ξεκούραστα χέρια, σε πιο άνετη θέση οδήγησης, είναι πιο ανθεκτική και προδιαθέτει να κάνετε περισσότερα χιλιόμετρα. Η κακή ταινία είναι σκληρή, μη απορροφητική σε κραδασμούς, ολισθηρή όταν βραχεί και δεν έχει μεγάλη αντοχή στον χρόνο. Ας δούμε όμως ποιες παράμετροι επηρεάζουν την ταινία τιμονιού.bar tape (3)

Μέγεθος (πάχος) ταινίας. Η ταινία τιμονιού αλλάζει την διάμετρο του τιμονιού στα σημεία που το κρατάτε, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει και ένα στρώμα για απορρόφηση κραδασμών. Οι πιο χοντρές ταινίες τιμονιού, όπως αυτές που είναι φτιαγμένες από φυσικό φελλό ή συνθετικό αφρό συμβάλλουν σε ένα πιο παχύ τιμόνι, πιο ξεκούραστο και με λιγότερους κραδασμούς. Από την άλλη όμως, οι λεπτότερες ταινίες τιμονιού, όπως οι πλαστικές, δερμάτινες και μερικές από καουτσούκ, ίσως είναι καταλληλότερες για αυτούς που έχουν μικρότερα χέρια. Η πιο παχιά ταινία τιμονιού απορροφάει τις δονήσεις από το οδόστρωμα αλλά μπορεί να έχει χειρότερη αίσθηση το ποδήλατο.

Έλεγχος του ποδηλάτου. Το τιμόνι και η ταινία τιμονιού, είναι το 3ο σημείο όπου ένας αναβάτης έρχεται σε επαφή με το ποδήλατο, αλλά είναι το πιο σημαντικό όσον αφορά τον χειρισμό του ποδηλάτου. Η ταινία τιμονιού, είναι υπεύθυνη για την λαβή σας προς το ποδήλατο, οπότε η επιλογή της θα πρέπει να γίνει με προσοχή. Οι αφρώδης ταινίες και αυτές από φελλό μπορεί να έχουν καλύτερη αίσθηση, αλλά γίνονται αρκετά ολισθηρές όταν βραχούν. Εκδόσεις ταινιών οι οποίες έχουν μικροΐνες έχουν πολύ καλύτερη αίσθηση όταν είναι υγρές. Η καλύτερη ταινία για βροχή όμως, είναι η ταινία από καουτσούκ η οποία όμως εμποδίζει την εύκολη εναλλαγή των χεριών μεταξύ διαφορετικών θέσεων στο τιμόνι.

Η διαφορά τιμής οφείλεται στην κόλλα. Έχουμε δει ταινίες τιμονιού να ξεκινάνε από 8-10€ και να φτάνουν μέχρι και τα 30-40€. Η κύρια διαφορά μεταξύ των «φτηνών» και «ακριβών» ταινιών είναι η κόλλα που υπάρχει στην πίσω μεριά της ταινίας. Οι πιο φτηνές ταινίες δεν έχουν συνήθως κόλλα και για μπουν σωστά στο τιμόνι χρειάζονται πολύ τέντωμα και δεξιότητα. Επίσης, οι πιο ακριβές ταινίες τιμονιού συνήθως έχουν και κάποιο είδος επένδυσης αλλά και καλής ποιότητας κόλλα για να μην φεύγει από το τιμόνι.


bar tape (1)Τρία χαρακτηριστικά «κλειδιά» για μια καλή ταινία τιμονιού
.

Gel. Μερικές ταινίες έχουν ενσωματωμένο gel στο ύφασμα τους. Υπάρχουν επίσης πρόσθετα gel τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στο τιμόνι πριν βάλετε την ταινία. Η καλύτερη λύση όμως, είναι η ταινία τιμονιού να έχει στην πίσω της μεριά μια μικρή ποσότητα gel ώστε να γίνεται άνετη, αλλά να μην χάνει την αίσθηση της.

Αφρός EVA. Αυτό το μαλακό πολυμερές υλικό χρησιμοποιείται για να απορροφούνται οι κραδασμοί στα παπούτσια τρεξίματος. Οι ταινίες τιμονιού που είναι κατασκευασμένες από αυτό το υλικό έχουν αίσθηση φελλού, αλλά σκίζονται πιο δύσκολα, προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση μεταξύ χεριού και τιμονιού, ενώ διατηρεί της ιδιότητές της για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Μικροΐνες. Συνήθως βρίσκονται εξωτερικά του αφρού EVA και προσφέρουν μια επιφάνεια που δεν γλιστράει και έχει ως σκοπό την αύξηση της τριβής μεταξύ του χεριού και του τιμονιού σε υγρές συνθήκες. Επίσης, έχει την ικανότητα να αναπνέει και έτσι δροσίζει τα ιδρωμένα χέρια.

Τι ταινία τιμονιού χρησιμοποιείτε; Ποια είναι η αγαπημένη σας;

Previous Article

Νέα τεχνολογία με «αποστατικά» υλικά, υπόσχεται πιο άνετα, πιο ξεκούραστα και πιο δροσερά chamois*.

Next Article

Τα καλύτερα Enduro MTB ποδήλατα του 2016!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια