Cadence ή στροφές περιστροφής των πεταλιών. Ποιος είναι ο σωστός ρυθμός;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
road bike cadence fast spinning

Όσοι ασχολείστε με την ποδηλασία δρόμου σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο cadence. Οι περισσότεροι μάλλον θα το προσέχετε και αρκετά καθώς γνωρίζετε πως μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση σας. Από την άλλη όμως, υπάρχει και κόσμος που δεν γνωρίζει τον όρο, ούτε πως αυτός επηρεάζει την απόδοση στο ποδήλατο.

Τι είναι το cadence;

Είναι οι περιστροφές του δισκοβραχίονα σε κάθε λεπτό. Υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες στους υπολογιστές ποδηλάτων οι οποίοι αναλαμβάνουν να μετρήσουν το cadence σε πραγματικό χρόνο. Η μέτρηση γίνεται σε στροφές ανά λεπτό (rpm) από αισθητήρες οι οποίοι τοποθετούνται στο αριστερό μπράτσο του δισκοβραχίονα και στο πλαίσιο.

road bike cadence (1)

Αποδοτικότητα.

Το cadence είναι εν μέρει η «απόδοση» του κάθε αναβάτη πάνω στο ποδήλατο. Άλλοι επιτυγχάνουν υψηλότερες επιδόσεις με περισσότερες στροφές, άλλοι με χαμηλότερες στροφές. Θεωρητικά πάντα, στο ιδανικό για τον κάθε ένα cadence ο οργανισμός θα καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια παράγοντας το μεγαλύτερο έργο.

Πως βρίσκετε το ιδανικό cadence για εσάς;

Θεωρητικά πάντα, οι «ιδανικές» στροφές των πεταλιών είναι γύρω στις 90 για την ποδηλασία δρόμου. Αυτό βέβαια ισχύει για τους πιο γυμνασμένους ποδηλάτες και αυτούς που ασχολούνται χρόνια. Για να μπορέσετε να βρείτε το δικό σας ιδανικό cadence όμως μπορείτε να πραγματοποιήσετε μερικές δοκιμές. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ποδήλατο με αισθητήρα cadence και έναν παλμογράφο. Βρείτε ένα τμήμα διαδρομής χωρίς ανηφόρα ή κατηφόρα και αφού έχετε κάνει ένα καλό ζέσταμα 15-20 λεπτών δοκιμάστε να ποδηλατήσετε το ίδιο τμήμα με διαφορετικά cadence. Ξεκινήστε με 80 στροφές, έπειτα 85, 90, 95 προσπαθώντας πάντα να διατηρείτε την ίδια ταχύτητα. Έπειτα συγκρίνετε τους καρδιακούς παλμούς κάθε προσπάθειας. Στην προσπάθεια με τους χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς βρίσκεται το «ιδανικό» για εσάς cadence.

road bike cadence (2)

Στην αρχή σίγουρα όλοι έχουμε έναν μικρό «εθισμό» σχετικά με το cadence αλλά δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Όσο περνούν τα χιλιόμετρα και αυξάνεται η φυσική σας κατάσταση και η εμπειρία σας πάνω στο ποδήλατο, θα αρχίσετε να ακούτε -και να νιώθετε- ολοένα και περισσότερο το σώμα σας το οποίο μπορεί να σας δώσει να καταλάβετε αν ο ρυθμός που ακολουθείτε είναι σωστός ή όχι. Θα καταλαβαίνετε χωρίς να κοιτάζετε τον ποδηλατικό σας υπολογιστή πότε χρειάζεται να αλλάξετε ταχύτητα είτε για να μειώσετε τις στροφές, είτε για να τις αυξήσετε.

Με την περαιτέρω βελτίωση της φυσικής κατάστασης θα παρατηρήσετε ότι πιθανό να αρχίσει να αυξάνεται το «ιδανικό» cadence σας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολύ μικρές χρονικές περιόδους οπότε καλό θα είναι εφόσον ακολουθείτε τα νούμερα να επαναλαμβάνετε σχετικά συχνά την δοκιμή.

Ποιο είναι το cadence που προτείνεται από τους ειδικούς;

Δεν υπάρχει κάποιος απαράβατος κανόνας όσον αφορά τις περιστροφές των ποδιών και έχει να κάνει πάρα πολύ με τις ικανότητες και την μορφολογία του κάθε ανθρώπου. Επιπλέον ο τύπος της ποδηλασίας -άλλες στροφές δουλεύεις στην ποδηλασία βουνού, άλλες στον δρόμο, άλλες σε χρονόμετρο.

road bike cadence (3)

Γενικά σε αγώνα criterium θέλουμε υψηλές στροφές (90-100rpm) ενώ σε αγώνα χρονομέτρου λιγότερες (80-90rpm). Ο υψηλότερος ρυθμός στο criterium επιτρέπει τις ευκολότερες επιταχύνσεις στις εξόδους των στροφών ή στην άμυνα μιας επίθεσης. Αντιθέτως στην χρονομέτρηση αυτό που ζητάει ο αναβάτης είναι η μέγιστη απόδοση δύναμης. Στην ποδηλασία βουνού ο ρυθμός περιστροφής των πεταλιών είναι ακόμη χαμηλότερος καθώς οι υψηλές στροφές θα κάνουν το σώμα να χοροπηδάει περισσότερο με τις ανωμαλίες του εδάφους.

Ποδηλασία αντοχής -ποδηλασία δρόμου.

Εδώ οι προτεινόμενες στροφές περιστροφής των ποδιών είναι από 85 μέχρι 100. Εξαρτάται καθαρά από την φυσική σας κατάσταση και την εμπειρία σας πάνω στο ποδήλατο. Γενικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως οι λιγότερες περιστροφές σημαίνουν αυξημένη κούραση για τα πόδια, ενώ οι περισσότερες περιστροφές περισσότερη κούραση για τα πνευμόνια.

Previous Article

Πως να γίνεις μέλος στο Strava Club και να διεκδικήσεις μοναδικά δώρα!

Next Article

Έχεις μόνο 30 λεπτά; Προλαβαίνεις να κάνεις μια από τις παρακάτω προπονήσεις!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια