Canyon και Telekom παρουσιάζουν το έξυπνο ποδήλατο.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
VF_Bild05

Όλοι γνωρίζετε το «Knight Rider» το θρυλικό αυτοκίνητο που μιλούσε, πήγαινε μόνο του από μέρος σε μέρος, σκάναρε τον δρόμο με GPS ώστε να αποφεύγει την κίνηση, έδινε πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τον οδηγό του και άλλα τόσα πράγματα που τότε υπήρχαν μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

VF_Bild06

Εν έτει 2015, η Canyon με την Deutsche Telekom παρουσιάζουν στην CeBit 2015 ένα ποδήλατο το οποίο πριν λίγα χρόνια θα ήταν πρωταγωνιστής σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

VF_Bild04

Είναι το πρώτο ποδήλατο που έχει ενσωματωμένη λειτουργία κλήσης εκτάκτου ανάγκης. Με διάφορους αισθητήρες μπορεί να αναγνωρίσει μια πτώση και να καλέσει αστυνομία και ασθενοφόρο. Ο ενσωματωμένος δέκτης GPS στέλνει τα δεδομένα θέσης, ώστε οι πρώτες βοήθειες να έρθουν γρήγορα στο σωστό σημείο. Με την εφαρμογή για τα smartphones, το ποδήλατο επικοινωνεί με τον αναβάτη και μοιράζεται τεχνικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα την απόσταση που έχει καλυφθεί ή την κατάσταση των μερών του ποδηλάτου όπως η αλυσίδα και τα τακάκια στα φρένα.

Το concept είναι βασισμένο σε μια κεντρική μονάδα επικοινωνίας που βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο του ποδηλάτου και έχει το μέγεθος ενός μικρού χάρακα. Περιλαμβάνει κάρτα SIM, έναν μικροεπεξεργαστή, αισθητήρα κίνησης και μια μονάδα GPS. Το ποδήλατο επίσης, είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες σε διάφορα σημεία οι οποίοι επικοινωνούν με την κεντρική μονάδα. Βάσει αυτών των αισθητήρων, υπολογίζεται με ακρίβεια το επόμενο service του ποδηλάτου όπως επίσης και ποια μέρη χρειάζονται αντικατάσταση.

VF_Bild02

Το όλο σύστημα είναι κρυμμένο εσωτερικά του σκελετού και δεν είναι εμφανές στους κλέφτες. Ο ιδιοκτήτης του ποδηλάτου μπορεί να το παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή με την βοήθεια του δέκτη GPS και να βλέπει σε χάρτη στην εφαρμογή που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση κλοπής μπορεί να ενημερώσει την αστυνομία με πλήρη στοιχεία.

VF_Bild03

Οι αισθητήρες πρόσκρουσης αναγνωρίζουν τα ατυχήματα βασισμένα στην απότομη πτώση της ταχύτητας και την γωνία του ποδηλάτου. Η κεντρική μονάδα τότε στέλνει σήμα κινδύνου αρχικά στο smartphone που είναι συνδεδεμένη. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, τότε ενημερώνει κάποιο πρόσωπο που έχει ορίσει ο αναβάτης ή στέλνει μήνυμα σε κάποιο κέντρο έκτακτης ανάγκης με την τοποθεσία του συμβάντος. Επίσης αποστέλλονται και επιπλέον πληροφορίες αποθηκευμένες από τον χρήστη όπως ηλικία, αλλεργίες σε φάρμακα κτλ.

Αλήθεια, πόσα θα έδινες για ένα τέτοιο ποδήλατο;

Previous Article

Tank Trail (DH) στην Κύμη Εύβοιας. (video)

Next Article

Κράνος που σε προειδοποιεί για τα αυτοκίνητα;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια