Υδατάνθρακες ή λίπος για περισσότερη ενέργεια;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Carbs-Fat

Όλοι γνωρίζουμε πως η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την αθλητική μας απόδοση, ειδικότερα σε όσους ασχολούνται λίγο παραπάνω από ερασιτεχνικά. Όταν έρχεται η ώρα να γεμίσουμε τον οργανισμό ενέργεια για έναν αγώνα αντοχής ή για έναν αγώνα sprint οι υδατάνθρακες ήταν μέχρι στιγμής η επιλεγμένη ομάδα τροφών. Πρόσφατα όμως, μερικοί μεγάλοι και γνωστοί αθλητές έγιναν πρωτοσέλιδα πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα αλλάζοντας τους υδατάνθρακες με λίπος ως μορφή ενέργειας για αγώνες 100+ χιλιομέτρων ή αγώνες sprint. Αυτό έκανε αρκετούς ειδικούς να αναρωτηθούν τελικά, ποια μορφή ενέργειας είναι καλύτερη για την μέγιστη αθλητική απόδοση. Οι υδατάνθρακες ή το λίπος;

Πως συγκρίνονται όμως οι υδατάνθρακες με το λίπος κατά την διάρκεια της άσκησης; Ενώ το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει και υδατάνθρακες αλλά και λίπος, όταν έρχεται η ώρα να γίνει η μετατροπή αυτών σε ενέργεια, οι υδατάνθρακες διασπώνται πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά και αυτός είναι ο κύριος λόγος που αποτελούν την κύρια μορφή ενέργειας. Το λίπος από την άλλη όμως, μετατρέπεται πιο αργά σε ενέργεια. Όσο αυξάνει η διάρκεια και η ένταση της άσκησης αυξάνει και η χρήση του λίπους ως καύσιμο. Τα diatrofhgiamegalaevent (2)αποθέματα λίπους στο σώμα είναι απεριόριστα σε σύγκριση με τις αποθήκες υδατανθράκων. Έτσι το λίπος καθίσταται ως μια ελκυστική επιλογή καυσίμου για τα αθλήματα αντοχής, όπως είναι και το ποδήλατο. Πόσο καλά όμως μπορεί το σώμα να χρησιμοποιήσει το λίπος, εξαρτάται από το πόσο καλή αθλητική κατάσταση βρίσκεται το σώμα.

Μπορεί η προσαρμογή του σώματος ώστε να χρησιμοποιεί το λίπος να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις; Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο ΑΘλητισμού έφτασε στο συμπέρασμα πως το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί σε μια δίαιτα υψηλή σε λίπος και χαμηλή σε υδατάνθρακες καίγοντας περισσότερο λίπος κατά την διάρκεια της άσκησης.
Από την άλλη μεριά όμως, σύμφωνα με την ερευνήτρια της Αυστραλιανής Αθλητικής Επιτροπής, Louise Burke, δεν έχει αποδειχτεί πως οι Κετογενικές δίαιτες -υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χαμηλή σε υδατάνθρακες- στην πραγματικότητα ενισχύουν την αθλητική απόδοση. Οι μελέτες δείχνουν πως μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά εμποδίζει την αθλητική απόδοση κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων υψηλής έντασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καμιά τροφή δεν μπορεί να συγκριθεί με τους υδατάνθρακες.

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν συνοχή στον καθορισμό «υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη και χαμηλής περιεκτικότας σε υδατάνθρακες», αποδυναμώνοντας και τις δύο πλευρές που είτε είναι υπέρ, είτε κατά της προσαρμογής του οργανισμού να λειτουργεί με λίπος. Καλύτερη λύση προς το παρόν, είναι να παραμείνετε στις κατάλληλες διατροφές για αθλητές με ορισμένες ποσότητες υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν το φύλο, την ηλικία, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το άθλημα. Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μάζας, αυξημένη κόπωση και περισσότερο χρόνο κατά την αποθεραπεία, ενώ θα τραυματίζεστε και θα αρρωσταίνετε πιο συχνά.

Previous Article

Ψάχνετε μέρη φέτος τον χειμώνα για ταξίδι ΜΤΒ; Διαλέξτε, Μάλαγα, Μαδέιρα, Νέλσον.

Next Article

Λάθος χειρισμοί στην συντήρηση του ποδηλάτου που κάνουμε, για να γλιτώσουμε χρόνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια