Το Cyclotron δεν έχει ακτίνες και θα το αγαπήσετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
cyclotron bike without spokes and hubs (1)

Μπορεί τα σύγχρονα ποδήλατα να είναι πιο αποδοτικά και πιο ελαφριά από ποτέ, αλλά ακόμη ο σχεδιασμός τους στηρίζεται στα πρώτα ποδήλατα που είχαν παρουσιαστεί 100 χρόνια πριν. Κάπου εδώ έρχεται το Cyclotron το οποίο είναι ένα ποδήλατο που προσπαθεί να αλλάξει αυτόν τον σχεδιασμό. Μπορεί σε πρώτη ματιά να νομίζει κάποιος πως βγήκε από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι αληθινό και μπορείτε να το αποκτήσετε!

Το Cyclotron δεν έχει τους τροχούς που γνωρίζουμε. Δεν έχει κέντρα, δεν έχει ακτίνες. Το ποδήλατο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται και στα διαστημόπλοια με ειδική κατεργασία επιτρέποντας μικρότερη ποσότητα ανθρακονήματος και ρητίνης, χωρίς όμως να επηρεάζεται η συνολική αντοχή ή η ακαμψία.cyclotron bike without spokes and hubs (4)

Η όψη του ποδηλάτου θυμίζει αρκετά τα ποδήλατα χρονομέτρου, αν και η εταιρία ισχυρίζεται πως το σχήμα βασίζεται περισσότερο από την αεροδυναμική των ανεμόπτερων και των steath μαχητικών αεροσκαφών.

Πέρα από την αεροδυναμική υπάρχουν αρκετές ακόμη καινοτομίες όπως για παράδειγμα η πλήρως καλυμμένη μετάδοση από τα στοιχεία του περιβάλλοντος, αλλά και οι μοναδικοί τροχοί χωρίς κέντρα και ακτίνες. Τα ελαστικά είναι συμπαγή -χωρίς αέρα εσωτερικά- ενώ ο χώρος των κέντρων και των ακτίνων μπορεί να γίνει χώρος αποσκευών κάνοντας το Cyclotron ακόμη πιο πρακτικό.cyclotron bike without spokes and hubs (3)

Δεν θα μπορούσε εν έτη 2016 ένα φουτουριστικό ποδήλατο να μην έχει επιλογή εσωτερικών ταχυτήτων το οποίο αλλάζει ταχύτητες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες -εν στάση, εν κινήσει, υπό πλήρες φορτίο- σε μόλις 0,2 δευτερόλεπτα, ενώ υπάρχει και η επιλογή πλήρως αυτόματων αλλαγών. Πέρα όμως από το εσωτερικό σασμάν το ποδήλατο θα προσφέρεται με 12 ή 18 κλασικές ταχύτητες με βάρος μικρότερο των 12 κιλών.

Πέρα από τις τεχνολογικές καινοτομίες υπάρχουν και αρκετές αισθητικές προσθήκες οι οποίες το κάνουν πραγματικά το ποδήλατο του μέλλοντος. Όταν οι ενσωματωμένοι αισθητήρες φωτός ανιχνεύσουν χαμηλά επίπεδα φωτισμού ενεργοποιούνται αυτόματα τα LED στα στεφάνια των τροχών και μια δέσμη laser σχηματίζοντας στην πίσω μεριά του ποδηλάτου μια ποδηλατο-λωρίδα. Σίγουρα πρόκειται για κάτι μοναδικό το οποίο μας θυμίζει την ταινία Tron. Η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από μια ενσωματωμένη μπαταρία ιόντων λιθίου -η οποία έχει διάρκεια 8 ώρες- και επαναφορτίζεται από ενσωματωμένο δυναμό ή από πρίζα τοίχου.cyclotron bike without spokes and hubs (2)

Όλες οι λειτουργίες του ποδηλάτου ελέγχονται από την εφαρμογή CycloApp στο smartphone σας, η οποία επικοινωνεί με τους 10 bluetooth αισθητήρες που βρίσκονται πάνω στο ποδήλατο. Μετά από λίγες ώρες χρήσης και αφού αποθηκεύσει τις συνήθειες οδήγησης σας, σας προτείνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε ταχύτητα στις χειροκίνητες εκδόσεις, ενώ στις εκδόσεις με τις εσωτερικές ταχύτητες αναλαμβάνει η εφαρμογή τις αλλαγές των ταχυτήτων.

Από τους αισθητήρες, ο αναβάτης έχει μια πληθώρα δεδομένων από τον ρυθμό περιστροφής των πεταλιών μέχρι και τις θερμίδες που έχει καταναλώσει. Υπάρχει ακόμη δυνατότητα καταγραφής μέσω GPS των διαδρομών, αλλά και εντοπισμό του ποδηλάτου σε περίπτωση κλοπής.

Μόλις 6 ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η καμπάνια στο Kickstarter με τον στόχο των 50,000$ να έχει υπερκαλυφθεί και τα πρώτα ποδήλατα αναμένεται να παραδοθούν σε λιγότερο από 12 μήνες.

Πως σας φαίνεται;

Previous Article

Ανεβάστε το επίπεδο σας στο ΜΤΒ, «δαμάζοντας» αυτές τις 5 βασικές δεξιότητες. (video)

Next Article

Tour de France: Ο Tom Dumoulin κερδίζει το 13ο ετάπ στο Pont-d’Arc!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια