Επισκευή πλαισίου κάρμπον, ναι ή όχι;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
carbonrepair (1)

Ένα ατύχημα κατά την ποδηλασία μπορεί να αφήσει κουσούρια, είτε στον αναβάτη είτε στο ποδήλατο. Ας πούμε όμως, ότι ο αναβάτης δεν έπαθε κάτι παραπάνω από μερικές εκδορές. Το ποδήλατο, όμως, αυτό το καινούριο κάρμπον πλαίσιο που είχατε αγοράσει, έσπασε σε ένα σημείο! Γίνεται επισκευή πλαισίου κάρμπον, ή πάει για αντικατάσταση, με το δώρο του καλοκαιριού;

Μπορεί να επισκευαστεί το κάρμπον. Ίσως να μην είναι δυνατή η επισκευή του σε όλα τα σημεία, αλλά στα περισσότερα μπορεί να επισκευαστεί. Στα πλαίσια των ποδηλάτων, υπάρχει αρκετά μεγάλη επιφάνεια για να δουλέψει κάποιος, αλλά υπάρχουν και περιορισμοί. Τα ανθρακονήματα, παρόλα τα θετικά που έχει, έχει και μερικά αρνητικά. Είναι πιο επιρρεπές να σπάσει σε κάποια σύγκρουση -περισσότερο σε σχέση με το αλουμίνιο ή τον σίδηρο.

Βάρος και αντοχή

Το πλαίσιο πρέπει να έχει μια ορισμένη πυκνότητα για να μπορεί να συνδεθεί σε ένα μοναδικό κομμάτι και αυτός είναι ο λόγος που η UCI έχει θέσει τον κανόνα με το οριακό βάρος στα ποδήλατα δρόμου τα 6,8 κιλά. Καθώς τα πλαίσια γίνονται ολοένα και πιο ελαφριά, οι σωλήνες τους γίνονται πιο λεπτοί, ενώ ταυτόχρονα μικραίνουν και σε διατομή και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Κατά την επισκευή ραγισμένων, ή σπασμένων πλαισίων, θα πρέπει το πλαίσιο να γίνεται το ίδιο ανθεκτικό και δυνατό όπως ήταν, αν όχι δυνατότερο και ανθεκτικότερο. Σαν συνέπεια, θα πρέπει να μπει περισσότερο υλικό. Τα νέα μοντέρνα πλαίσια, με τους σωλήνες μεγάλων διατομών, έχουν μεγαλύτερες επιφάνειες, αλλά σε μερικά σημεία των πλαισίων, όπως είναι για παράδειγμα η μεσαία τριβή, είναι πολύ δύσκολη η προσθήκη περισσότερου υλικού.

carbonrepair (2)

Εκτός από τα πλαίσια, οι τροχοί είναι ένα άλλο εξάρτημα που με μικρές επιδιορθώσεις μπορεί να επιμηκυνθεί κατά πολύ η διάρκεια ζωής τους. Το κόστος για ένα ζευγάρι κάρμπον τροχούς, ανέρχεται σε τουλάχιστον 4ψήφια νούμερα, με το πρώτο νούμερο να είναι 2, πολλοί δεν σκέφτονται να τους αντικαταστήσουν, αλλά να τους επισκευάσουν. Η ασφάλεια είναι ένα θέμα κατά την επισκευή, αλλά από την στιγμή που ο μάστορας έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

Όσο η επισκευή είναι μακριά από την επιφάνεια φρεναρίσματος, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας. Όπως και γενικά για τους πίσω τροχούς. Οι μπροστινοί τροχοί, είναι πιο ευαίσθητοι όσον αφορά το φρενάρισμα και θα πρέπει να επισκευάζονται με μεγαλύτερη επιμέλεια και προσοχή.

carbonrepair (4)

Υπάρχει και η δυνατότητα επιδιόρθωσης σπασμένων πιρουνιών, αναλόγως βέβαια από το σημείο που βρίσκεται η ζημιά. Επίσης μπορούν να επισκευαστούν, dropouts, τιμόνια και λαιμοί.

Η γνώμη μας

Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα πλαίσιο μπορεί να επισκευαστεί με επιτυχία χωρίς να διακινδυνεύει η ασφάλεια του αναβάτη. Μερικές φορές, όμως, δεν είναι δυνατή η επισκευή. Προσωπικά γνωρίζω αναβάτη που έχει ένα Specialized S-Works Enduro το οποίο μετά από πτώση από σχάρα αυτοκινήτου, έσπασε στον διαγώνιο σωλήνα και επισκευάστηκε. Κυκλοφορεί 4 χρόνια από τότε, σε όλα τα βουνά της Ελλάδος και του εξωτερικού και δεν θα έλεγα πως ο αναβάτης του πηγαίνει «χαλαρά».

Ας δούμε όμως τι λένε και μερικοί ειδικοί του χώρου.

Ο ειδικός σε θέματα που σχετίζονται με το κάρμπον της Cervelo, Richard Matthews, λέει πως: «Η επισκευή ενός πλαισίου κάρμπον, είναι σίγουρα δυνατή, αλλά είναι και μια πολύπλοκη διαδικασία και θα πρέπει να γίνεται από ανθρώπους με εμπειρία, γνώσεις και τα κατάλληλα εργαλεία. Οι κατασκευαστές των ποδηλάτων, και μαγαζιά που ειδικεύονται στις επισκευές ανθρακονημάτων είναι οι καταλληλότεροι για να επισκευάσουν το εξάρτημα που θέλετε».

carbonrepair (5)

Από την άλλη μεριά, η marketing manager της Condor Bikes, Claire Beaumont, λέει: «Στην Condor, κάνουμε μεγάλες εκπτώσεις για ποδήλατα που έχουν σπάσει με υπευθυνότητα του αναβάτη ή σε κάποιο ατύχημα, που δεν καλύπτονται από την εγγύηση. Τις περισσότερες περιπτώσεις των ατυχημάτων, τα ποδήλατα είναι ασφαλισμένα και οι ιδιοκτήτες έρχονται να διαλέξουν ένα καινούριο πλαίσιο, που θα το πληρώσει η ασφαλιστική. Είναι πάντα ωραίο να παίρνετε καινούρια πράγματα».

Previous Article

Αλλαγές, στην ασφαλιστική πολιτική της Ιταλίας για τα ποδήλατα.

Next Article

Ο Arnold Schwarzenegger κάνει βόλτα στο Λονδίνο, με ενοικιαζόμενο ποδήλατο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια