Επιστροφή στα ίσια πετάλια-πλατφόρμες!

Author: 1 σχόλιο Share:
mtb

Ναι καλά διαβάσατε. Επιστροφή στα ίσια πετάλια-πλατφόρμες. Προσπαθήστε να σκεφτείτε λίγα χρόνια πριν ποια ήταν τα κυρίαρχα πετάλια στον χώρο της ποδηλασίας βουνού (του τομέα gravity περισσότερο και όχι του Cross-country). Ήταν τα ίσια πετάλια. Ίσως αν είστε αρκετά μεγάλοι, να θυμάστε τις εποχές που υπήρχαν μόνο αυτά -εκτός και αν δοκιμάσατε τις δέστρες… φτου κακά.

Η μαζική αύξηση των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων τα τελευταία 25 χρόνια μας έφερε κάποιες σπουδαίες καινοτομίες μια από τις οποίες είναι και τα clipless πετάλια. Το όνομα αρχικά μπορεί να μπερδέψει κάποιον και να ψάχνει για ίσια πετάλια, χωρίς clips, αλλά περισσότερο αναφερόταν στο ότι δεν είχανε δέστρες, αλλά κάποιο άλλο σύστημα συγκράτησης του ποδιού στο πετάλι.

Τα πλεονεκτήματα των clipless είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητα. Καλύτερη απόδοση κατά το πεταλάρισμα, περισσότερη δύναμη και πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στα δύσκολα και τεχνικά κομμάτια μονοπατιών. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και αρκετά μειονεκτήματα όταν η χρήση των clipless πεταλιών είναι συνεχόμενη για αρκετό καιρό. Αρχίζουμε να βασιζόμαστε στα πετάλια και αποκτάμε κακές συνήθειες.

ridingflats (4)

Αν χρησιμοποιείτε για καιρό «κουμπωτά» αν τα βγάλετε και γυρίσετε στα ίσια πετάλια-πλατφόρμες, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι το πόσο πολύ βασιζόσασταν στα πετάλια για μερικές βασικές ικανότητες όπως το bunny hop, ή να περνάτε μικρά εμπόδια μονοπατιών όπως μικροί βραχόκηποι ή τμήματα με ρίζες. Στην πραγματικότητα θα σας πάρει περισσότερο από μια βόλτα για να αρχίσετε να συνηθίσετε να «πατάτε» το ποδήλατο μέσω των πεταλιών.

Όταν χρησιμοποιείτε «κουμπωτά» σίγουρα έχετε λάθος θέση στα πόδια
. Τα δάκτυλα είναι γέρνουν προς τα εμπρός και αυτό μετατοπίζει όλο το βάρος προς τα εμπρός. Αντιθέτως αν δείτε κάποιον έμπειρο αναβάτη με ίσια πετάλια-πλατφόρμες θα δείτε ότι συμβαίνει το αντίθετο. Οι φτέρνες είναι χαμηλά και κατά συνέπεια και το βάρος του σώματος πιο πίσω. Δεν είναι μυστικό ότι για να χρησιμοποιήσετε ίσια πετάλια-πλατφόρμες θα πρέπει το σώμα να συμμετέχει πιο ενεργά σε όλες σας τις κινήσεις.

Όσο περισσότερο θα χρησιμοποιείτε τα ίσια πετάλια, τόσο θα τα εκτιμάτε και θα καταλαβαίνετε μερικές βασικές ικανότητες που θα βελτιώσετε κατευθείαν. Για παράδειγμα, το φρενάρισμα. Η πρόσφυση κατά το φρενάρισμα θα αυξηθεί δραματικά επειδή από ανάγκη να μην φύγουν τα πόδια από τα πετάλια, θα πρέπει να χαμηλώσετε τις φτέρνες σας «πατώντας» το ποδήλατο. Βασικά, θα πρέπει να «πατάτε» το ποδήλατο συνεχώς ώστε να μην μπορούν να φύγουν τα πόδια από τα πετάλια.

ridingflats (3)

Ένα άλλο πλεονέκτημα των ίσιων πεταλιών είναι πως επιτρέπουν τα πόδια να περιστρέφονται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σε ένα επίπεδο -αν και πολλά παπούτσια σχεδιασμένα για ίσια πετάλια έχουν πολύ μαλακή γόμα και αποτρέπουν μεγάλες κινήσεις. Στις στροφές μπορείτε να βγάλετε το εξωτερικό πόδι λίγο πιο έξω αλλά και ταυτόχρονα να στρίψετε και τα δάκτυλα του ποδιού προς την κατεύθυνση που κινείστε ώστε να γυρίσουν οι γοφοί πιο εύκολα και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα κατά το στρίψιμο.

Μπορεί να σας φαίνονται μικρά όλα αυτά, αλλά η διαφορά που θα δείτε στις ικανότητές σας είναι πολύ μεγάλη
. Σκεφτείτε μόνο πόσο πιο εύκολη θα είναι η πολύ επιθετική οδήγηση στις στροφές όταν θα μπορείτε ανα πάσα στιγμή να βγάλετε το πόδι από το πετάλι. Η αυτοπεποίθησή σας θα εκτοξευτεί και σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλά που θα μπορέσετε να τα εφαρμόσετε και στα «κουμπωτά» σας πετάλια.

Θα χρειαστείτε ένα καλό ζευγάρι ίσια πετάλια με pins που εξέχουν ώστε να υπάρχει αρκετή πρόσφυση του παπουτσιού με το πετάλι, όπως και ένα ζευγάρι παπούτσια ειδικά σχεδιασμένο για χρήση με ίσια πετάλια (έχουν μαλακότερη σόλα ώστε να γλιστράνε λιγότερο). Έπειτα με την μετάβασή σας στα «κουμπωτά» θα έχετε ανακαλύψει περισσότερο τα όρια τα δικά σας και του ποδηλάτου και θα μπορείτε να εφαρμόζετε σωστά όλες τις τεχνικές που μάθατε με τα ίσια πετάλια-πλατφόρμες.

Previous Article

Λύνει τον κύβο του Ρούμπικ ενώ κάνει ποδήλατο! (video)

Next Article

Σας δυσκολεύει το τεχνικό τερέν στο MTB; Δείτε τις συμβουλές μας και σταματήστε να φοβάστε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια