Η ευγενής αθλητική άμιλλα τιμωρείται από την UCI.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
clarkeporte (1)

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η ποδηλασία δρόμου δίνει αφορμές… (για να είμαστε ευγενικοί)! Αυτό που έγινε την Τρίτη στην 10η ημέρα του Giro d’ Italia έδειξε πως ούτε το αθλητικό πνεύμα δεν είναι ευπρόσδεκτο στις μέρες μας!

Σχεδόν στο τέλος της διαδρομής -7 χλμ πριν από τον τερματισμό- το φαβορί για την νίκη ο Richie Porter από την ομάδα της Sky, έπαθε λάστιχο! Αυτόματα είδε έτσι και τα όνειρά του για την ροζ φανέλα να εξαφανίζονται μέχρι που εμφανίστηκε ένας «σωτήρας» μπροστά του. Ο Simon Clarke, αν και ‘αντίπαλος’ από την Orica-GreenEdge, είναι στενός φίλος του Porter, του έδωσε τροχό για να συνεχίσει. Δεν υπήρχε κάποια συμφωνία από πριν, ούτε ήταν προμελετημένο. Απλά ένας άνθρωπος είδε την ανάγκη του άλλου και τον βοήθησε, όπως θα έκανε ο καθένας αν έβλεπε στον δρόμο κάποιον που έχει πάθει λάστιχο.

Ο Clarke είναι ένας τεχνίτης αναβάτης, που ποτέ δεν πρόκειται να κερδίσει ένα Grand Tour, οπότε μόλις είδε τον συμπατριώτη του -που θυμίζουμε ότι ήταν ένα από τα φαβορί για την ροζ φανέλα- να έχει την ανάγκη του, χωρίς δεύτερη σκέψη τον βοήθησε. Πράξη αντρίκια και γενναιόδωρη.

Από αυτή την κίνηση όμως, προέκυψαν δύο προβλήματα. Πρώτον, η τεχνική βοήθεια, μεταξύ αναβατών διαφορετικών ομάδων, απαγορεύεται από τους κανόνες. Δεύτερο, συνέβη στην εποχή του ίντερνετ  και των Social media, όπου τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό.

Όταν o απελπισμένος Porter, τερμάτισε με μόνο 47″ διαφορά από τον πρώτο, ήταν ανακουφισμένος πως περιόρισε την ζημιά, από ένα ατύχημα που θα μπορούσε να του κοστίσει πολύ περισσότερο. Βέβαια, δεν φανταζόταν αυτό που τον περίμενε, πως τα πράγματα δηλαδή θα φύγουν εκτός ελέγχου, την στιγμή που ανέβηκε στο λεωφορείο της ομάδας.

clarkeporte (3)

Εδώ να σημειώσουμε το πόσο εύκολο είναι να επηρεαστούν οι κριτές από τα Social media, όπου ένας κριτής, είδε την παράνομη αλλαγή τροχού -οι οποίοι ήταν δύο πανομοιότυποι Dura Ace C-50- όπου και το πιο εξειδικευμένο μάτι δεν θα μπορούσε να διακρίνει τις διαφορές. Αυτό όμως που είναι το εντυπωσιακό, είναι πως μια ώρα μετά τον τερματισμό της διαδρομής, φωτογραφίες ανέβηκαν στο διαδίκτυο. Ακόμη και ο ίδιος ο Porte ανέβασε φωτογραφία ευχαριστώντας τον Clarke για αυτή του την κίνηση, για την ευγενή αθλητική άμιλλα.

Βέβαια, δεν χάρηκαν όλοι με αυτή την κίνηση. Δεν άργησε κάποιος, βλέποντας την αλλαγή τροχού, να ειδοποιήσει πως ήταν παράνομη. Είναι δύσκολο να πούμε πόσοι κριτές ή αναβάτες ανά τον κόσμο θυμούνται αυτόν τον κανόνα. Ο ίδιος ο Porte δεν τον γνώριζε πάντως. Αφού είχε γίνει δημόσιο θέμα, η κριτική επιτροπή δεν μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια. Έτσι η ποινή ήταν η πιο σκληρή που θα μπορούσε να επιβάλει στην περίσταση. 2 λεπτά μείον και 200CHF πρόστιμο. Σίγουρα η χρηματική ποινή πέρασε απαρατήρητη από τον Porte, αλλά η χρονική ποινή, του στοίχησε -πιθανόν- την νίκη στο Giro d’ Italia.

Η ειρωνεία της πράξης είναι πως ένα λάστιχο και ένας παλιός κανόνας, στοίχησαν στην Sky, πολλά χρήματα τα οποία έχουν ήδη ξοδευτεί στις αεροδυναμικές σήραγγες, στα αυτοκινούμενα και τις ενδυμασίες -skin suits με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας-.

Γιατί υπάρχει ο κανόνας; Για να παρέχει ένα πεδίο ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των αθλητών. Έχει ξαναγίνει η χρήση του συγκεκριμένου κανόνα στο Tour of Hainan το 2009. Στην πραγματικότητα, όμως, πόσο βοήθησε η αλλαγή τροχού από τον Clarke, από την στιγμή που το αμάξι υποστήριξης της Sky ήταν λίγα μέτρα πιο πίσω;

Πάντως και οι δύο ομάδες -Sky και Orica- επέμεναν ότι δεν υπήρχε κάτι παράνομο μεταξύ των Clarke και Porte, καθώς ήταν μια αθλητική κίνηση της στιγμής, από αυτές που τραβάνε τον κόσμο. Ώρες μετά όμως της δημοσίευσης της ποινής έγινε ξανά χαμός στα Social media, αυτή την φορά κατά της UCI.

Bέβαια οι κανόνες είναι κανόνες και θα πρέπει να εφαρμόζονται αμερόληπτα προς όλους τους αθλητές. Δεν είδαμε όμως να ασχολήθηκε κάποιος με την δήλωση του Gianni Meersman από την Etixx-Quick-Step που δήλωσε πως χρησιμοποίησε τροχό από την ομάδα υποστήριξης της Sky. Στην περίπτωση όμως, Clarke-Porte, η UCI υποβάθμισε μόνη της το προϊόν της, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή εκτός και αν ήθελε να κατηγορηθεί πως δεν ακολουθάει τους κανόνες κατά γράμμα, για διαφθορά και εύνοια προς ορισμένες ομάδες/αναβάτες.

Η ώθηση της κίνησης αυτής μεταξύ Clarke-Porte, είναι αυτό που χρειαζόταν η ποδηλασία. Ηρωικές στιγμές, που θα τραβήξουν τον κόσμο δείχνοντας το πραγματικό της πρόσωπο και όχι το πρόσωπο της ντόπας και του μυστηρίου. Έναν μάγκα αθλητή να δώσει τον τροχό του σε έναν άλλον που τον χρειαζόταν περισσότερο. Αυτή είναι η ποδηλασία.

Previous Article

Ηλεκτρικό μοτέρ για τους αναβάτες του Σαββατοκύριακου! (video)

Next Article

Πως το Άμστερνταμ έγινε η ποδηλατική πρωτεύουσα του κόσμου! (B’ Μέρος)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια