Hardtail και πάλι hardtail.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
orange crush mtb hardtail (2)

Δεν είναι λίγες οι φορές που εκθειάζουμε τα hardtail και πιστέψτε μας υπάρχει λόγος. Είναι φτηνά, έχουν σχεδόν μηδενικά έξοδα συντήρησης, μας βοηθάνε να βελτιώσουμε την τεχνική μας, δεν κουράζουν στις ανηφόρες και ακόμη 100 θετικά. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα.

Τα hardtail είναι ακόμη τα «κυρίαρχα» ποδήλατα βουνού.

Λόγω σχεδιασμού, έχουν πολύ λιγότερες φθορές κατά την χρήση -ειδικά σε βρεγμένο/λασπωμένο τερέν- καθώς ούτε συνδέσμους έχουν ούτε δεκάδες ρουλεμάν. Επίσης, η μετάδοση της δύναμης είναι άμεση με ελάχιστες απώλειες οπότε ποδηλατείτε πέρα του πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα. Τέλος, δίνουν απόλυτη αίσθηση του τερέν καθώς η ακαμψία του πίσω μέρους μεταφέρει με ακρίβεια όλες τις πληροφορίες του τερέν.

Μπορεί στις σύντομες και γρήγορες βόλτες σε απαιτητικό τερέν τα hardtail να μην ξεχωρίζουν αλλά όταν τα χιλιόμετρα αυξηθούν και το τερέν γίνει λίγο πιο flowy είναι πλέον δικό τους το παιχνίδι. Ήπιες κλίσεις, εύκολο τερέν χωρίς πολλές πέτρες ή ρίζες είναι το ιδανικό τερέν για ένα hardtail με την διασκέδαση να πλησιάζει το απόλυτο.

Ας δούμε όμως με ποιον τρόπο μπορείτε να κάνετε λίγο πιο φιλικό το hardtail σας ποδήλατο στην βουνίσια χρήση.

Λάστιχα. Το μόνο σημείο επαφής του ποδηλάτου με το έδαφος και από την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι άλλο ώστε να αποσβένει τους κραδασμούς θα πρέπει να ελαστικά να έχουν αρκετό όγκο ώστε το ποδήλατο να παραμείνει ξεκούραστο. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πίεση των ελαστικών καθώς αν είναι ξεφούσκωτα ναι μεν υπάρχει αυξημένη πρόσφυση αλλά υπάρχουν και πολλές περισσότερες πιθανότητες να σκάσει η σαμπρέλα ή να σκιστεί το ελαστικό σε κάποιο δυνατό χτύπημα. Από την άλλη όμως, αν είναι πολύ φουσκωμένα τότε η πρόσφυση μειώνεται και το ποδήλατο αρχίζει να γίνεται κουραστικό. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος όσον αφορά τις πιέσεις των ελαστικών καθώς εξαρτώνται από το βάρος του αναβάτη, το είδος των ελαστικών, το τερέν αλλά και από τον τρόπο που ποδηλατείτε.hardtail enduro mtb manual

Μπροστά ανάρτηση. Μετά τα ελαστικά η μπροστά ανάρτηση είναι το μόνο εξάρτημα το οποίο αποσβένει κραδασμούς οπότε θα πρέπει να βρείτε την ιδανική ρύθμιση. Από την στιγμή που δεν υπάρχει πίσω ανάρτηση όλο το ποδήλατο κατά την συμπίεση της μπροστά ανάρτησης περιστρέφεται γύρω από τον πίσω άξονα οπότε περιοδικά η γεωμετρία του ποδηλάτου γίνεται λιγότερο επιθετική. Αυτό μπορεί να δώσει την αίσθηση πως θα φύγετε πάνω από το τιμόνι στα πιο απότομα κομμάτια οπότε μια καλή πρακτική είναι να σκληρύνετε λίγο το low speed compression (η συμπίεση κατά τα χτυπήματα μικρής ταχύτητας) ώστε να «κάθεται» η ανάρτηση πιο ψηλά στην διαδρομή της. Εναλλακτικά μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές πιέσεις αέρα ή αλλάζοντας τον όγκο του αέρα είτε με λάδι είτε με αποστάτες (αναλόγως του τύπου της ανάρτησης) ώστε να γίνει πιο προοδευτική. Η προοδευτικότητα της ανάρτησης βοηθάει στα πιο απότομα κομμάτια της διαδρομής, καθώς «σκληραίνει» κατά το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής της.

Dropper post. Λόγω έλλειψης πίσω ανάρτησης τα πόδια και ο κορμός πρέπει όλη την ώρα να λειτουργούν έτσι ώστε να αποσβένονται οι ανωμαλίες του εδάφους. Τι καλύτερο λοιπόν από το να χρησιμοποιείτε ένα dropper post ώστε να μην έχετε την σέλα μέσα στα πόδια σας; Κατεβάστε την σέλα όσο πιο χαμηλά γίνεται για να έχετε ακόμη πιο μεγάλο εύρος κίνησης.orange crush mtb hardtail (1)

Σωστό cockpit. Λαιμός, τιμόνι, μανέτες φρένων και τα χειριστήρια ταχυτήτων αποτελούν το cockpit. Λόγω του ότι τα hardtail δεν έχουν πίσω ανάρτηση η αυτοπεποίθηση και η σταθερότητα προέρχονται κατευθείαν από τον αναβάτη. Τι καλύτερο λοιπόν από το να χρησιμοποιείτε ένα φαρδύ τιμόνι (720-750mm) και έναν κοντό λαιμό (40-60mm) ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου;

Κουμπωτά πετάλια-παπούτσια. Μπορεί να φωνάζουμε συνέχεια πως τα flat πετάλια είναι τα κατάλληλα για να μάθει κάποιος σωστή τεχνική αλλά αρκετές φορές στα hardtail είναι πολύ επικίνδυνα καθώς όσο σωστά και αν «πατάει» κάποιος το ποδήλατο η έλλειψη πίσω ανάρτησης θα εκτοξεύσει τα πόδια του από τα πετάλια -όσο καλά παπούτσια και πετάλια και αν έχει- με θλιβερές συνέπειες.

Έχετε κάποια άλλη συμβουλή ώστε να απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο ένα hardtail ποδήλατο;

Previous Article

Θες να αυξήσεις τις επιδόσεις; Βελτίωσε την προπόνησή σου με τα σωστά συμπληρώματα!

Next Article

Ποια είναι τελικά η χρησιμότητα των αναρτήσεων στα MTB; (tech)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια