Ηλεκτρονική ή μηχανική μετάδοση; Ποια είναι καλύτερη;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
road-bicycle-electronic-groupset2

Με τις ηλεκτρονικές μεταδόσεις να γίνονται ολοένα και πιο εύκολα διαθέσιμες στον καθημερινό ποδηλάτη καθίσαμε και αναλογιστήκαμε τα θετικά και τα αρνητικά που έχουν οι μεν (ηλεκτρονικές) αλλά και οι δεν (μηχανικές) μεταδόσεις, ώστε να καταφέρουμε να αποφασίσουμε ποια είναι καλύτερη στην ουσία.

Κόστος.

Όπως και να το κάνουμε ακόμη και οι κορυφαίες μηχανικές μεταδόσεις είναι αρκετά πιο προσιτές από τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές -δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχουν entry level ηλεκτρονικές μεταδόσεις- και σίγουρα πολύ πιο εύκολο να αντικατασταθεί κάποιο εξάρτημα που θα χαλάσει. Όσοι λοιπόν έχετε κάποιον προϋπολογισμό σχετικά με το ποδήλατο τότε μάλλον ξεχνάτε την ηλεκτρονική μετάδοση. Βέβαια όσο προχωράει η τεχνολογία και εξελίσσονται οι ηλεκτρονικές μεταδόσεις βλέπουμε να γίνονται ακόμη πιο προσιτές. Παρόλα αυτά όμως, η μηχανική μετάδοση κερδίζει με διαφορά την «κόντρα» του κόστους.

road-bicycle-mechanical-groupset3Απόδοση.

Όσο και αν έχει βελτιωθεί η αίσθηση και η λειτουργία των μηχανικών μεταδόσεων κατά τα τελευταία χρόνια, η λειτουργία που έχει μια ηλεκτρονική μετάδοση δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Η ακρίβεια και η ταχύτητα των αλλαγών που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές μεταδόσεις είναι πέρα από κάθε φαντασία και θα το καταλάβετε μόνο όταν χρησιμοποιήσετε κάποιο ποδήλατο με ηλεκτρονική μετάδοση. Ο νικητής σε αυτή την κατηγορία είναι πραγματικά ξεκάθαρος. Ηλεκτρονική μετάδοση.

road bike handlebar ultegraΣυντήρηση.

Στις ηλεκτρονικές μεταδόσεις η ρύθμιση είναι πολύ απλή υπόθεση. Με την χρήση των λεβιέδων γίνεται η μικρορύθμιση και από την στιγμή που θα αποθηκευτεί η ρύθμιση αυτή δεν χρειάζεται ξανά καμιά απολύτως ρύθμιση. Εκτός βέβαια και αν πέσεις ή αγοράσεις καινούριο ποδήλατο… Το κύριο πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής μετάδοσης είναι πως η απόδοση της δεν μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου, ή από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αντίθεση με τις μηχανικές μεταδόσεις οι οποίες έχουν πιο συχνά προβλήματα. Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα τους οφείλονται στην κακή συντήρηση ή κακή αρχική ρύθμιση. Ωστόσο ακόμη και με αυτά τα προβλήματα, μπορείτε να ανεβείτε στο ποδήλατο και να κάνετε την βόλτα/προπόνηση σας. Όσους θορύβους και αν κάνει η μετάδοση θα καταφέρετε να τερματίσετε έναν αγώνα σε αντίθεση με μια ηλεκτρονική μετάδοση που απλά θα κολλήσει σε μια ταχύτητα (στην καλύτερη) και θα σας αναγκάσει να εγκαταλείψετε. Επιπλέον η μηχανική μετάδοση είναι πολύ πιο απλή και εύκολη στην συντήρηση της αλλά και στην διάγνωση πιθανών προβλημάτων κάτι που δεν ισχύει με τις ηλεκτρονικές καθώς χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ώστε να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα. Μπορεί η διαφορά τους στην συντήρηση να μην είναι μεγάλη, αλλά θα πούμε πως η μηχανική μετάδοση «κερδίζει» σε αυτή την κατηγορία λόγω ευκολίας.

Αξιοπιστία.

shimano-di2

Η αξιοπιστία της ηλεκτρονικής μετάδοσης βασίζεται κυρίως στην μπαταρία της, η οποία για τους περισσότερους απαιτεί φόρτιση 2-3 φορές τον χρόνο, ενώ όταν έρχεται εκείνη η στιγμή υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ώστε να μην το αμελήσετε. Δεν υπάρχουν καλώδια που φθείρονται ή άλλοι μηχανισμοί για να επηρεάσουν την λειτουργία μιας καλορυθμισμένης ηλεκτρονικής μετάδοσης. Με διαφορά λοιπόν κερδίζει όσον αφορά την αξιοπιστία.

Πού καταλήγουμε;

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η μετάδοση που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας στο ποδήλατο του είναι καθαρά προσωπική επιλογή -και οικονομική- και όλοι γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα που έχει μια τέτοια μετάδοση. Πιο ισχυρή, με μεγαλύτερη ακρίβεια, όμοια απόδοση σε κάθε αλλαγή ταχύτητας. Τέλος στις διπλές αλλαγές ή στους θορύβους από την μετάδοση. Η μόνη προγραμματισμένη συντήρηση που χρειάζεται είναι η φόρτιση της μπαταρίας -η οποία απαιτείται περίπου κάθε 2000 χλμ-. Για άλλους, όμως, το κόστος μιας ηλεκτρονικής μετάδοσης δεν δικαιολογεί τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε οπότε συνεχίζει να χρησιμοποιεί μηχανική μετάδοση.

Εσείς τι μετάδοση θα επιλέξετε για το επόμενο σας ποδήλατο;

Previous Article

Champion Blog- Γιώργος Μπούγλας, εντυπώσεις από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα!

Next Article

Ορίστε ακόμη μια απόδειξη γιατί επιλέγουμε ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια