Ιδανικό cadence (ρυθμός περιστροφής ποδιών). Ξέρετε πως θα το ανακαλύψετε;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
road bike cadence (3)

Για να αυξήσετε την απόδοση σας πάνω στο ποδήλατο αλλά και την αποτελεσματικότητα κάθε πεταλιάς θα πρέπει να γυρνάτε τα πόδια με το «σωστό» ρυθμό (cadence). Πρόκειται για την ταχύτητα περιστροφής των πεταλιών και την μετράμε σε περιστροφές ανά λεπτό, ή πολύ απλά το πόσες φορές γυρνούν τα πετάλια έναν πλήρη κύκλο κάθε λεπτό.

Κάθε φορά που πιέζουμε το πετάλι του ποδηλάτου ενεργοποιείται το μυϊκό σύστημα παράγοντας ενέργεια ενώ παράλληλα το καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνει την αποστολή οξυγόνου και καυσίμου προς τους μύες ώστε να καθαρίσουν τα μεταβολικά απόβλητα -όπως είναι το γαλακτικό οξύ- που παράγονται κατά την διάρκεια της άσκησης. Ο ρυθμός περιστροφής των πεταλιών που επιλέγουμε, μας επιτρέπει να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων πριν «καούμε» ή «σουρώσουμε«.

pagkosmio prwtathlima dhmosiografwn road bike sprint (1)

Ξέρεις όμως ποιο είναι το κατάλληλο cadence για τον οργανισμό σου; Για τους περισσότερους αναβάτες είναι μεταξύ των 80 και των 100 περιστροφών ανά λεπτό. Είναι ένας ρυθμός όπου επιτρέπει την γρήγορη περιστροφή των πεταλιών με πλήρη έλεγχο, ενώ μπορούμε να διατηρήσουμε μέτρια συνεχόμενη πίεση στα πεντάλ. Στην ανηφόρα είναι απολύτως φυσιολογικό να μειωθεί το cadence και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Υπάρχουν πλέον υπολογιστές ποδηλάτου οι οποίοι με τους κατάλληλους αισθητήρες μας πληροφορούν για τις στροφές περιστροφής των ποδιών. Αν όμως δεν θέλετε να μπείτε σε έξοδα, μπορείτε πολύ απλά να μετρήσετε μόνοι σας το cadence με ένα χρονόμετρο! Μετρήστε πόσες φορές πιέζετε το πεντάλ με το καλό σας πόδι για 30″ και πολλαπλασιάστε επί δύο. Αν είναι δύσκολο, μπορείτε να μετρήσετε για 10″ και να πολλαπλασιάσετε επί έξι! Μετά από μικρή εξάσκηση θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε με πόσες στροφές περίπου γυρνούν τα πόδια σας και θα μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε τις ταχύτητες του ποδηλάτου ώστε να διατηρήσετε αυτόν τον ρυθμό.

Σε περίπτωση που ο ρυθμός περιστροφής των ποδιών σας είναι χαμηλός -για παράδειγμα χαμηλότερος των 80 περιστροφών ανά λεπτό- ίσως θα πρέπει να προσπαθήσετε να τον αυξήσετε. Το πόσο θα τον αυξήσετε εξαρτάται καθαρά από την φυσιολογία σας. Οι αναβάτες οι οποίοι έχουν κάποιο όφελος από ένα υψηλό cadence είναι γενικά οι ελαφρύτεροι αναβάτες, οι γυναίκες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν μεγαλύτερη αερόβια ικανότητα από μυϊκή δύναμη.

batometro road bike(2)

Ως γενικό κανόνα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως αν κατά την διάρκεια της προσπάθειας σας τα πόδια κουράζονται πιο εύκολα από τα πνευμόνια σας θα πρέπει να αυξήσετε το cadence. Αν τα πόδια είναι καλά αλλά μένετε από αναπνοές θα πρέπει να το μειώσετε. Γενικά για να βρείτε τον ιδανικό ρυθμό περιστροφής των ποδιών για τον οργανισμό σας θα πρέπει να κάνετε αρκετές δοκιμές.

Όταν βρείτε τον ρυθμό που σας βολεύει θα νιώσετε πως μπορείτε να κάνετε πετάλι για «πάντα».

Previous Article

ABS σε ποδήλατα από την Βosch!

Next Article

3o Ωραιόκαστρο Downhill 2017 – GDC 2017 Final Round

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια