Η καθημερινή σας προπονητική συμβουλή! Πως να αυξήσετε την ανοχή στο γαλακτικό οξύ.

Author: 1 σχόλιο Share:
2013, Tour des Flandres, Radioshack - Leopard 2013, Cancellara Fabian, Patersberg

Η σημερινή συμβουλή έχει να κάνει με την αύξηση της ανοχής στο γαλακτικό οξύ που παράγεται κατά την διάρκεια άσκησης υψηλών εντάσεων.

Γιατί; Το γαλακτικό οξύ παράγεται κατά την υψηλή καταπόνηση των μυών και είναι μια άμυνα του οργανισμού ώστε να προβλεφθούν πιθανοί μυϊκοί τραυματισμοί. Είναι το γνωστό «κάψιμο». Όσο μεγαλύτερη είναι η ανοχή στο γαλακτικό οξύ, τόσες περισσότερες και οι πιθανότητες να κερδίσετε κάποιον αγώνα. Ο καλύτερος χρόνος για να δουλέψετε αυτόν τον τομέα στην προπόνησή σας, είναι 4-6 εβδομάδες πριν τον αγώνα που σας ενδιαφέρει.

Πως; Παρά τις υψηλές εντάσεις που θα πρέπει να δουλέψετε για να αυξήσετε την ανοχή σας στο γαλακτικό οξύ, είναι μια προπόνηση η οποία θα ήταν καλύτερα να γίνεται σε προπονητήριο, επειδή μετά το τέλος της μπορεί να μην είστε σε θέση να οδηγήσετε με ασφάλεια το ποδήλατό σας. Ας δούμε πως θα αυξήσετε την ανοχή σας, όμως, στο γαλακτικό οξύ. Μετά από ένα πολύ καλό ζέσταμα 10-15 λεπτών, ανεβάστε το τέμπο σας σε ρυθμούς αγώνα, σηκωθείτε ορθοπέταλο και ξεκινήστε την διαλειμματική προπόνηση δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων σας, με το μεγάλο γρανάζι μπροστά και το γρανάζι με τα 13 δόντια πίσω. Μετά από περίπου 10 δευτερόλεπτα, συνεχίστε το όρθοπέταλο και ανεβάστε σε μια πιο εύκολη ταχύτητα πίσω. Μετά από ακόμη 10 δευτερόλεπτα, ανεβάστε ξανά ταχύτητα και επαναλάβετε μέχρι να συμπληρώσετε 60 δευτερόλεπτα. Μετά το λεπτό, θα πρέπει να βρίσκεστε το γρανάζι με τα 18 ή τα 19 δόντια. Ξεκουραστείτε με εύκολο τέμπο για πέντε λεπτά και επαναλάβετε. Όταν δεν θα είστε σε θέση να ολοκληρώσετε τα 60 δευτερόλεπτα σταματήστε την προσπάθεια και ξεκινήστε την αποθεραπεία σας.

Ας δούμε όμως πως θα διαμορφωθούν οι εβδομάδες της προπόνησή σας.

1η εβδομάδα: Πραγματοποιήστε τουλάχιστον 3 σετ με 4 λεπτά ξεκούραση μεταξύ αυτών.

2η εβδομάδα: Πραγματοποιήστε τουλάχιστον 4 σετ, με 3 λεπτά ξεκούραση μεταξύ αυτών.

3η εβδομάδα: Πραγματοποιήστε τουλάχιστον 5 σετ, με 2 λεπτά ξεκούραση μεταξύ αυτών.

4η εβδομάδα: Ξεκινήστε ξανά από την 1η εβδομάδα, ως βδομάδα αποθεραπείας και προσαρμογής.

<strong>Μέχρι την επόμενη συμβουλή, μην σταματήστε να προπονήστε σκληρά</strong>!

Previous Article

Νέα τεχνολογία στις σέλες από την Bontrager.

Next Article

Η 3AX επανεφευρίσκει τα clipless πετάλια. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια