Κέντρο με 14 εσωτερικές ταχύτητες από την Νορβηγική Kindernay.

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Τα κιβώτια ταχυτήτων για ποδήλατα είναι κάτι το οποίο υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια –περίπου από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Ίσως να μην τα ξέρετε ως κιβώτια ταχυτήτων, αλλά ως κέντρα με εσωτερικές ταχύτητες!kindernay-xiv-14-speed-internal-hub-1

Υπάρχουν αρκετά ποδήλατα βουνού σήμερα τα οποία έχουν κάποιο εναλλακτικό σύστημα μετάδοσης, με τις ταχύτητες να βρίσκονται σε ένα κλειστό «κουτί» στο πλαίσιο, αλλά τα κέντρα με εσωτερικές ταχύτητες είναι αυτά που είναι πιο ευρέως διαδεδομένα.

Η πιο γνωστή εταιρία σε αυτόν τον τομέα είναι η Γερμανική Rohloff, με το Speedhub να είναι το σημείο αναφοράς όταν κάποιος αναφέρεται σε κέντρο με εσωτερικές ταχύτητες.

Η Νορβηγική εταιρία Kindernay παρουσίασε πρόσφατα το XIV, ένα κέντρο με 14 εσωτερικές ταχύτητες οι οποίες λειτουργούν υδραυλικά.

Το κέντρο XIV ονομάστηκε έτσι λόγω του αριθμού ταχυτήτων που έχει από τα λατινικά. Οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν 13,9% διαφορά ενώ το range φτάνει στο 526%! Το συνολικό βάρος του κέντρου ανέρχεται στα 1500 γραμμάρια –συμπεριλαμβανομένης της αφαιρούμενης φλάτζας του κέντρου*- ενώ το χειριστήριο ζυγίζει ακόμη 365 γραμμάρια!

kindernay-xiv-14-speed-internal-hub-2

Το υδραυλικό χειριστήριο αλλαγής των ταχυτήτων είναι το κάτι διαφορετικό που έχει αυτό το κέντρο, είναι αυτό που ίσως κάνει κάποιον να το σκεφτεί. Σε αντίθεση με την Rohloff και το περιστροφικό της χειριστήριο, το XIV λειτουργεί με trigger shifter –όπως τα κλασικά χειριστήρια αλλαγών της Shimano/Sram, αλλά η λειτουργία του είναι υδραυλική και όχι με κάποια ντίζα. Η σύντομη ονομασία του είναι “HYSEQ” (hydraulic and sequential) και σύμφωνα με την Kindernay το χειριστήριο έχει σφιχτή λειτουργία με αρκετή ανάδραση προς τον αναβάτη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάζει 1-1 ταχύτητα ή αρκετές σε ένα μόνο πάτημα, ανεξαρτήτως της φοράς των πεταλιών. Αλλάζει ταχύτητα ακόμη και αν τα πετάλια δεν γυρνάνε! Το shifter μπορεί να τοποθετηθεί και στις δύο μεριές του τιμονιού.

kindernay-xiv-14-speed-internal-hub-3

*Η αποσπώμενη φλάντζα του κέντρου ή SWAP είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα με το χειριστήριο. Όπως κάθε εξάρτημα του ποδηλάτου μπορεί να τοποθετηθεί και να αφαιρεθεί μόνο του, έτσι λοιπόν με το SWAP, μπορεί να αφαιρεθεί από τον τροχό το κέντρο, χωρίς όμως να χαλάσει το πλέξιμο του τροχού. Με λίγα λόγια οι δύο πλευρές από τις φλάντζες είναι κατασκευασμένες ως ένα τεμάχιο και το  κυρίως μέρος του κέντρου μπαίνει εσωτερικά και βιδώνεται επάνω στις φλάντζες.

kindernay-xiv-14-speed-internal-hub-6

Τα κέντρα με εσωτερικές ταχύτητες είναι γνωστά για την υψηλή αξιοπιστία τους. Η Kindernay λέει πως το συγκεκριμένο κέντρο δεν είναι απλά κατασκευασμένο για να χρησιμοποιείται στην πόλη. «Το Kindernay XIV είναι ανθεκτικό και έτοιμο να ανταπεξέλθει σε όλα τα είδη της ποδηλασίας βουνού –συμπεριλαμβανομένου του downhill».

Η διαθεσιμότητα τους αναμένεται στα μέσα του 2017, ενώ η τιμή του θα ξεπερνάει τα 1000€.

Previous Article

Το Aurora Bright Bike είναι ένα ποδήλατο… που λάμπει! (video)

Next Article

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την σωστή –αθλητική- διατροφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια