Μας κάνει το ελαφρύτερο ποδήλατο πιο γρήγορους, ή είναι πλασίμπο;

Author: 2 Σχόλια Share:
road bike  (2)

Όχι όσο γρήγορους πιστεύουμε. Ας δούμε, όμως, το γιατί!

Μετά από ένα γεμάτο τρίωρο πάνω στο ποδήλατο έρχεστε αντιμέτωποι με την τελευταία ανηφόρα της διαδρομής σας και η κούραση που έχετε πιστεύετε ότι επιβαρύνεται από το «βαρύ» σας ποδήλατο. Γι’αυτόν τον λόγο είστε έτοιμοι να ξοδέψετε 2 μηνιάτικα για να αγοράσετε ένα καινούριο ζευγάρι τροχούς, οι οποίοι θα είναι κατά 150 (!) γραμμάρια ελαφρύτεροι. Έτσι πιστεύετε πως τα πόδια σας θα είναι σαν καινούρια μετά από το τρίωρο… κάνετε λάθος όμως!

Με την βοήθεια των μαθηματικών θα δούμε πόσο πιο γρήγορα μπορεί να πάει κάποιος με ελαφρύτερο ποδήλατο.

Η διαφορά στο βάρος ενός εισαγωγικού αλουμινένιου ποδηλάτου, με ενός αγωνιστικού ανθρακονημάτινου με περιφερειακά υψηλής ποιότητας -άρα και χαμηλού βάρους- είναι το πολύ 2 κιλά. Ας δούμε όμως πόση διαφορά έχουν 4 ποδήλατα μεταξύ τους σε μια ανάβαση 1 μιλίου (1,6 χλμ). Τα ποδήλατα έχουν βάρος 6,8 kg, 7,2 kg, 7.7 kg και 8,1kg.

road bike (3)Ακόμη και σε κλίση 7% κάθε μισό κιλό διαφοράς μεταξύ των ποδηλάτων αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 δευτερόλεπτα διαφορά. Σε έναν πολύωρο αγώνα, μερικά δευτερόλεπτα στην ανάβαση δεν είναι αξιοσημείωτη διαφορά για έναν μέσο αναβάτη ο οποίος δεν κυνηγάει την πρωτιά. Αυτό βέβαια αλλάζει αν είστε στους elite αθλητές και κοντράρεστε στα κλάσματα δευτερολέπτων με τους υπόλοιπους. Βέβαια όλα τα πλεονεκτήματα του ελαφρύτερου ποδηλάτου σχεδόν εκμηδενίζονται όταν σταματήσουν να υπάρχουν ανηφόρες.

Σίγουρα όλοι μας επιθυμούμε ένα ποδήλατο δρόμου ανθρακονημάτινο, με τα πιο σούπερ περιφερειακά το οποίο ζυγίζει όσο γίνεται λιγότερο, αλλά πόσοι από εμάς όμως έχουμε «πόδια» που δικαιολογούν ένα τέτοιο ποδήλατο;

Αρκετοί κατασκευαστές περιφερειακών, ισχυρίζονται πως το δικό τους τιμόνι είναι 20 γραμμάρια ελαφρύτερο, αλλά οι ουσιαστικές διαφορές φαίνονται όταν το ποδήλατο ελαφρύνει 500 γραμμάρια και πάνω και αυτές στην ανηφόρα κυρίως.

Ο λόγος για τον οποίο το βάρος του ποδηλάτου δεν κάνει ιδιαίτερες διαφορές στις επιδόσεις, είναι διότι είναι μέρος του συνολικού βάρους -ποδηλάτου και αναβάτη. Το να «αδυνατίσετε» το ποδήλατο σας 2 κιλά είναι πολύ δύσκολο και με μεγάλο κόστος ενώ το συνολικό βάρος θα έχει μειωθεί μόλις κατά 2 κιλά. Το να χάσετε εσείς 3 κιλά είναι κάτι πολύ πιο εύκολο και φυσικά με πολύ μικρότερο κόστος.

carbon road bike (4)Αδιαμφισβήτητα το ελαφρύτερο ποδήλατο έχει ένα μικρό πλεονέκτημα στην ανηφόρα, αλλά στον κατήφορο -όταν δεν απαιτούνται συνεχόμενες επιβραδύνσεις/επιταχύνσεις- το βαρύτερο είναι ελάχιστα πιο γρήγορο αλλά όχι τόσο γρήγορο ώστε να καλύψει την διαφορά χρόνου.

Ο πιο αποδοτικός και ανέξοδος τρόπος για μικρότερο συνολικό βάρος είναι το να αδυνατίσετε -εφόσον βέβαια δεν είστε σε επίπεδο πρωταθλητισμού και έχετε μερικά έξτρα κιλάκια. Δεν θα μειωθεί μόνο το συνολικό βάρος, αλλά θα υπάρξει και αύξηση του VO2max, το οποίο αυτομάτως θα σας δώσει περισσότερη δύναμη. Εξίσου σημαντικό είναι και η ενδυνάμωση των ποδιών εκτός ποδηλάτου.

Αν παραταύτα θέλετε να αναβαθμίσετε κάτι στο ποδήλατο και στις επιδόσεις σας, τότε καλύτερα να κοιτάξετε την αεροδυναμική σας. Η σωστή στάση του σώματος, κολλητά ρούχα, aero κράνος, όλα αυτά συμβάλλουν σε μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση. Επιπροσθέτως αν μπορείτε να τοποθετήσετε και aero bars στο ποδήλατο, τότε η επιφάνεια σας που έρχεται αντιμέτωπη με τον αέρα μπορεί να μειωθεί έως και 10%.

Αρκετοί λένε πως η αεροδυναμική δεν επηρεάζει τις επιδόσεις σε ταχύτητες μικρότερες των 30-32 χιλιομέτρων αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως σωστό. Επηρεάζει καθώς ένας πιο αργός αναβάτης ο οποίος θα πηγαίνει με τέτοια ταχύτητα θα είναι πολύ περισσότερη ώρα «εκτεθειμένος» στην αντίσταση του αέρα. Ενδεικτικά αν μειωθεί η αεροδυναμική αντίσταση κατά 10% τότε μια διαδρομή 65 χιλιομέτρων και 90 λεπτών θα μειωθεί κατά 9 ολόκληρα λεπτά, ενώ για κάποιον που έκανε την ίδια διαδρομή σε 50 λεπτά θα εξοικονομήσει μόνο 5 λεπτά.road bike female wallpaper

Συμπέρασμα: Ένα ελαφρύτερο ποδήλατο σίγουρα θα σας βοηθήσει στις ανηφόρες, αλλά με πολύ μεγάλο κόστος. Αν θέλετε να μειώσετε το βάρος και να πάτε πιο γρήγορα, υπάρχουν άλλοι πιο αποδοτικοί τρόποι όπως το να αδυνατίσετε και να προσέξετε την αεροδυναμική σας.

«Κυνηγάτε» τα γραμμάρια στο ποδήλατο δρόμου σας; Έχετε παρατηρήσει αισθητές διαφορές -και στον χρόνο- όταν αναβαθμίσατε κάτι με κάτι ελαφρύτερο;

Previous Article

Champions’ blog- Ζαφείρης Βολικάκης, μπαίνοντας στη νέα σεζόν!

Next Article

Μπροστινό ντεραγιέ;… So last year! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια