Μετά τα clipless, ήρθε η ώρα για τα μαγνητικά πετάλια;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
mag lock pedal (1)

Αφού είδαμε πετάλια με σχέδιο κυψέλης, όπου χρειάζονται και ειδικά παπούτσια, τώρα εμφανίστηκαν αυτά τα μαγνητικά πετάλια!

Θέλετε πετάλια που να κρατάτε το πόδι χωρίς να γλιστράει, αλλά φοβάστε τα clipless; Η λύση μπορεί να βρεθεί στους μαγνήτες, λέει ο David Williams ιδρυτής της Wasatch Bike Components. Όντας μηχανολόγος μηχανικός σχεδίασε μόνος του το MagLOCK ένα πετάλι, που όπως καλά μαντέψατε βασίζεται σε μαγνήτες, ώστε να κρατείται το πόδι, εκεί που πρέπει. Η βασική ιδέα είναι η εξής: ένας αριθμός σπάνιων γεωλογικών μαγνητών βρίσκεται στο πετάλι ενώ ένα επίπεδο κομμάτι καθαρού χάλυβα μπαίνει στην κάτω μεριά του παπουτσιού. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο χάλυβας έλκεται από τον μαγνήτη, πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε δύναμη που θέλει να κρατήσει το πόδι στο πετάλι.

maglockpedal (5)

Δεδομένου ότι είναι γεμάτα μαγνήτες, δεν προκαλεί έκπληξη το βάρος τους που είναι στα 974 γραμμάρια για την πρωτότυπη έκδοση ή στα 547 γραμμάρια που είναι το βάρος χωρίς τους μαγνήτες. Παρόλο που ο Williams γνωρίζει ότι το υψηλό βάρος των πεταλιών θα είναι αποτρεπτικό για αρκετούς αναβάτες και το δέχεται, επισημαίνει πως η πιο επιεικής σχεδίαση (σε σύγκριση με τα clipless) θα κάνει πολλούς αναβάτες downhill να παραβλέψουν το υψηλό τους βάρος. Επίσης αναφέρει, πως η διαδικασία «κουμπώματος-ξεκουμπώματος» είναι πολύ πιο φυσιολογική καθώς το πόδι απλά μπαίνει πάνω στο πετάλι και για να βγει δεν χρειάζεται κάποια περιστροφή της φτέρνας όπως σε όλους τους σχεδιασμούς clipless πεταλιών.

maglockpedal (4)

Το αλουμινένιο σώμα του πεταλιού έχει δέκα υποδοχές -5 μπροστά από τον άξονα περιστροφής και 5 πίσω από τον άξονα- για τους κυλινδρικούς μαγνήτες. Οι μαγνήτες μπαίνουν από την μια μεριά και μια λεπτή πλάκα ανοξείδωτου χάλυβα (ή διάφανου πλαστικού όπως στις φωτογραφίες) κρατάει τους μαγνήτες στην θέση τους. Η συνολική ελκτική δύναμη των μαγνητών είναι περίπου 13-15 κιλά, τα οποία μπορεί να μην κρατάνε το πόδι τόσο σταθερά όπως τα clipless πετάλια, είναι αρκετή δύναμη για να κρατήσει το πόδι στα πετάλια κατά τα άλματα ή στα γρήγορα τεχνικά σημεία όπως για παράδειγμα τα rock gardens. Με την επιλογή να αφαιρεθούν μαγνήτες, κάθε αναβάτης, έμπειρος ή μη θα βρει την ιδανική δύναμη. Οι βίδες που κρατάνε το πλαστικό κάλυμμα, δουλεύουν και ως οδηγοί, ώστε το πόδι να μπαίνει στο κατάλληλο σημείο.

maglockpedal (3)

Στο παπούτσι βρίσκεται μια πλάκα χάλυβα η οποία βιδώνει στο παπούτσι όπως και τα spd. Στο βάρος των πεταλιών δεν συμπεριλαμβάνονται οι πλάκες για τα παπούτσια, τα οποία είναι πιο βαριά από τα spd cleats, αλλά όχι τόσο βαριά ώστε να αποτελούν πρόβλημα. Ο τελικός σχεδιασμός των cleat ακόμη δεν έχει γίνει, αλλά υπάρχουν σχέδια ώστε να ενσωματωθεί ένα τμήμα με ελατήρια, το οποίο θα υποχωρεί όταν ο αναβάτης θα περπατάει, χωρίς να ενοχλεί, αλλά όταν το πόδι θα μπαίνει πάνω στο πετάλι θα «βγαίνει» προς τα έξω.

maglockpedal (2)

Με την καμπάνια στο Kickstarter να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, τα πρώτα δείγματα αναμένονται για δοκιμή. Συνοψίζοντας, τα θετικά είναι η ελευθερία περιστροφής του ποδιού, η ρυθμιζόμενη δύναμη συγκράτησης και πως συγχωρούν πιο πολλά λάθη σε σύγκριση με τα clipless.

Previous Article

Rotwild R.Q1 FS 27.5, το ιδανικό all-around ποδήλατο.

Next Article

Θα δίνατε 11,000€ για ένα ξύλινο ποδήλατο;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια