Γνωρίζεις πως να μετρήσεις το μέγεθος του ποδηλάτου σου;

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Πριν αγοράσετε κάποιο καινούριο ποδήλατο, είτε είναι δρόμου, είτε είναι βουνού, είτε πόλης, θα πρέπει να κατανοήσετε τι σημαίνει κάθε διάσταση του πλαισίου του ποδηλάτου και πως επηρεάζουν οι διαστάσεις αυτές την δική σας θέση πάνω στο ποδήλατο. Τα ποδήλατα βουνού ίσως είναι λίγο «μικρά» όσον αφορά τις διαστάσεις τους και συνήθως μετριούνται σε ίντσες -για παράδειγμα 19″ ή 21″-, ενώ τα ποδήλατα δρόμου μετριούνται συνήθως σε εκατοστά -52cm ή 54cm για παράδειγμα.

Εδώ σήμερα, δεν θα μας απασχολήσει κάποιος συγκεκριμένος τύπος ποδηλάτου καθώς θα σας δείξουμε πως μετράμε το πλαίσιο ενός ποδηλάτου. Κάθε ποδήλατο έχει έναν πίνακα με την γεωμετρία και τις διαστάσεις του, σε περίπτωση όμως που δεν γνωρίζει κάποιος τι σημαίνει ή τι αντιπροσωπεύει κάθε διάσταση, είναι άχρηστος.

Top Tube length ή οριζόντιος. Είναι το κομμάτι του πλαισίου το οποίο βρίσκεται «επάνω-επάνω». Πιο συγκεκριμένα είναι το κομμάτι το οποίο συνδέει το τιμόνι με το παλουκόσελο. Στα παλαιότερα ποδήλατα αυτό το κομμάτι ήταν παράλληλο με το έδαφος. Η σωστή του μέτρηση γίνεται από το κέντρο του σωλήνα που μπαίνει ο λαιμός, μέχρι το κέντρο του σωλήνα που μπαίνει το παλουκόσελο. Στα πιο σύγχρονα ποδήλατα όμως που ο σωλήνας αυτός δεν είναι παράλληλος με το έδαφος, η μέτρηση του γίνεται από το κέντρο του λαιμού μέχρι το κέντρο του σωλήνα του παλουκόσελου σε ευθεία γραμμή. (Δείτε την εικόνα.)

effective_top_tube_length_taiwanese

Seat Tube length η κάθετος. Αυτό το τμήμα του πλαισίου είναι το κομμάτι όπου μπαίνει το παλουκόσελο. Η μέτρηση του γίνεται από το κέντρο της μεσαίας τριβής μέχρι το ανώτερο σημείο του πλαισίου. Αυτή είναι συνήθως και η κύρια μέτρηση των ποδηλάτων δρόμου όσον αφορά το μέγεθος τους. Άλλοι κατασκευαστές δίνουν το μήκος χωρίς τον σφιχτήρα της σέλας, άλλοι τον συμπεριλαμβάνουν στις μετρήσεις τους.

seat_tube_length

Head tube length ή κούτελο. Αυτό το τμήμα του πλαισίου βρίσκεται στην μπροστά μεριά και είναι το μέρος όπου ενώνεται ο οριζόντιος με τον διαγώνιο σωλήνα και περνάει εσωτερικά ο λαιμός από το πιρούνι. Το κούτελο αλλάζει τα χαρακτηριστικά του ποδηλάτου όσον αφορά το σε πόσο άνετη ή επιθετική θέση θα έχει τον αναβάτη.

head_tube_length

Head Tube angle ή γωνία πιρουνιού. Είναι αρκετά δύσκολο και τεχνικό να μετρήσετε αυτή την συγκεκριμένη γωνία, αλλά η γνώση των μοιρών της είναι πολύ σημαντική καθώς επηρεάζει το κράτημα και την συμπεριφορά του ποδηλάτου στις στροφές. Πρόκειται για την γωνία που δημιουργείται εσωτερικά από το έδαφος και το πιρούνι. Όσο πιο «κάθετη» είναι η συγκεκριμένη γωνία τόσο πιο επιθετικό και νευρικό γίνεται το ποδήλατο, ενώ όσο «ανοικτή» τόσο πιο άνετο και ξεκούραστο. Στα ποδήλατα βουνού ή συγκεκριμένη γωνία επηρεάζει τις δυνατότητες του ποδηλάτου όσον αφορά την ανηφόρα, αλλά και την κατηφόρα.

head_angle

Seat Tube angle ή γωνία του παλουκόσελου. Μπορεί και η συγκεκριμένη διάσταση να είναι δύσκολο να μετρηθεί αλλά και εδώ το να γνωρίζετε τι επηρεάζει θα είναι πολύ χρήσιμο στην επιλογή του κατάλληλου για εσάς ποδηλάτου. Πρόκειται για την εσωτερική γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της θεωρητικής προέκτασης του παλουκόσελου με το έδαφος. Όσο πιο «κάθετη» η συγκεκριμένη γωνία, τόσο πιο επιθετική γίνεται η θέση οδήγησης και συνήθως συναντάται σε ποδήλατα χρονομέτρου ή αγωνιστικά ποδήλατα δρόμου.

seat_angle

Γιατί θα πρέπει να ξέρει κάποιος για όλα αυτά; Διότι θα γίνει πολύ πιο εύκολη η επιλογή του κατάλληλου ποδηλάτου -μέγεθος, είδος- είτε πρόκειται για ποδήλατο δρόμου, είτε για ποδήλατο βουνού για την χρήση που το θέλει.

Previous Article

6 βήματα για να καθαρίσετε το ποδήλατο δρόμου σας!

Next Article

4+1 δραστηριότητες που συμπληρώνουν ιδανικά  την προπόνηση!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια