Ποδήλατα από μπαμπού γεμίζουν τους δρόμους στο Πεκίνο.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
story

Δεν πέρασαν δέκα χρόνια που οι δρόμοι του Πεκίνου ήταν γεμάτοι ποδήλατα, ενώ τα αυτοκίνητα ήταν μετρημένα στα δάκτυλα μέσα στην κίνηση. Σήμερα όμως, το αντίθετο συμβαίνει. Η πρωτεύουσα της Κίνας, έχει γίνει ένα τεράστιο νεκροταφείο σκουριασμένων ποδηλάτων και οι δρόμοι είναι γεμάτοι πλέον από αυτοκίνητα.

Ακόμη βέβαια, υπάρχουν κλασικά ποδήλατα που διεκδικούν λίγο χώρο ανάμεσα από τα χιλιάδες ηλεκτρικά ποδήλατα και τα αυτοκίνητα, στους φημισμένους ποδηλατοδρόμους του Πεκίνου.

3952-一位创投美女自述:我是如何参与Bamboo-Bicycle-Beijing众筹项目的-正文7

Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση το 2013, ιδρύθηκε ένα εργαστήριο με το όνομα Bamboo Bicycles Beijing και ο σκοπός του ήταν να ανανεώσει το ενδιαφέρον στο παραδοσιακό ποδήλατο, με την χρήση ενός πιο ανεκτού και φιλικού προς το περιβάλλον υλικού στα πλαίσια. Όπως πιθανόν καταλάβατε και από το όνομά του, το υλικό αυτό είναι το μπαμπού.

Το εργαστήριο βρίσκεται σε ένα παραδοσιακό σοκάκι του Πεκίνου, με την ονομασία Hutong και δίνει την δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να φτιάξει μόνος του το πλαίσιο του ποδηλάτου του από μπαμπού.

untitled-3

Το τελικό προϊόν δεν είναι μόνο πολύ ελαφρύτερο από άλλα πλαίσια, αλλά συγχρόνως είναι ανακυκλώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν τα πλαίσια από μπαμπού, είναι η υψηλή απορρόφηση κραδασμών σε σχέση με το αλουμίνιο.

Ο Steve NGO συντονιστής και εκπαιδευτής στο εργαστήριο, λέει πως όταν πρωτοξεκίνησε ήταν ένα μικρό μαγαζάκι, αλλά με το πέρασμα του χρόνου μαθεύτηκε και ολοένα περισσότεροι ενδιαφέρονται να φτιάξουν το δικό τους μπαμπού ποδήλατο. Χαρακτηριστικά είπε: «Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι ένα ποδήλατο φτιαγμένο από μπαμπού είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον. Δεύτερον, είναι η χειρωνακτική εργασία για να φτιάξουν μόνοι τους το πλαίσιο. Σε άλλους απλά αρέσουν τα ποδήλατα και θέλουν να έχουν και ένα ποδήλατο φτιαγμένο από μπαμπού. Άλλοι, απλά θέλουν κάτι ξεχωριστό, κάτι που να τους χαρακτηρίζει.»

5515021398774638

Οι πελάτες μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους το πλαίσιο από μπαμπού, από πρώτες ύλες, μέσα σε 2 ημέρες στην τιμή των 325$, ενώ οι ρόδες, το τιμόνι, η sela και τα φρένα χρεώνονται έξτρα.

Κομμάτια μπαμπού, διαφόρων διατομών και μηκών συγκεντρώνονται και έπειτα κόβονται σε 7 μέρη. Στην συνέχεια λειαίνονται και κολλούνται μεταξύ τους πριν τοποθετηθούν έξτρα δεσμοί από κάρμπον και ταινία. Οι τροχοί, η sela και τα υπόλοιπα περιφερειακά προστίθενται στην συνέχεια από συντονιστές του μαγαζιού και εθελοντές.

photo-copy-2

Ο ιδρυτής της εταιρίας, David Wang, λέει ότι εμπνεύστηκε την ιδέα των μπαμπού ποδηλάτων, αφού είδε παρατημένα στους δρόμους στοίβες από παλιά, σκουριασμένα ποδήλατα που δεν χρησιμοποιούνταν πια. Ακόμη, εκτός από την ευκαιρία που δίνει στους ανθρώπους να φτιάξουν ένα μοναδικό ποδήλατο, μόνοι τους, ελπίζει να δημιουργηθεί και μια κοινότητα για τους commuters του Πεκίνου.

Aλήθεια, θα αγοράζατε ποδήλατα από μπαμπού, που θα το φτιάχνατε μόνοι σας;

Previous Article

Ανάκληση ποδηλάτων από την TREK.

Next Article

Με νίκη ξεκίνησε ο Ανδριώτης-Κύμη DH Tank Trail Race

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια