Πως η ποδηλασία μας κάνει πιο έξυπνους και πιo χαρούμενους.

Author: 1 σχόλιο Share:
Print

Δεν είναι μυστικό ότι το ποδήλατο μας κρατάει σε φόρμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οξύνει τη σκέψη και διώχνει μακριά το άγχος. Ας δούμε, λοιπόν, πως μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα γνωστικά οφέλη της ποδηλασίας, ενώ παράλληλα θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερο χαμόγελο στο πρόσωπο!

Κάθε πρωί ο νευροεπιστήμονας Brian Christie, δίνει στο μυαλό του μια έξτρα ώθηση. Αυτό βέβαια δε το πετυχαίνει πίνοντας καφέ ή παίζοντας ένα από αυτά τα παιχνίδια εξάσκησης μυαλού. «Αρπάζω το ποδήλατό μου, πηγαίνω στο γυμναστήριο για 45 λεπτά και στη συνέχεια ποδηλατώ μέχρι να φτάσω στη δουλειά», λέει ο Christie. «Όταν είμαι στο γραφείο, το μυαλό μου είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για μερικές ώρες«.

Ποδήλατο, δουλειά, ποδήλατο και ξανά απ την αρχή. Είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη διαδικασία που απελευθερώνει κάποια απροσδόκητα οφέλη της ποδηλασίας. Σε μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of Clinical and Diagnostic Research, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης μετά από 30 λεπτά πάνω σε ένα στατικό ποδήλατο. Ήταν επίσης γρηγορότεροι στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων μετά από πετάλι.

Καλλιεργήστε το μυαλό σας

Η άσκηση είναι σαν λίπασμα για τον εγκέφαλο. Όλες αυτές οι ώρες που περνάμε πάνω στη σέλα, δεν ωφελούν μόνο τους μύες αλλά και τη φαιά ουσία του οργανισμού. Μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου στον εγκέφαλο μέσω των αιμοφόρων αγγείων σημαίνει και περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, άρα και καλύτερη λειτουργία.

brain bicycle (1)Καθώς κάνουμε πετάλι αναγκάζουμε περισσότερα νευρικά κύτταρα να δουλέψουν. Με την ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων, εντείνεται η δημιουργία των πρωτεϊνών, οι οποίες προωθούν τον σχηματισμό νέων κυττάρων του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα; Ανοικοδόμηση του εγκεφάλου, λέει ο Κρίστι. Επίσης απελευθερώνονται και νευροδιαβιβαστές (αγγελιοφόροι μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου) έτσι ώστε όλα αυτά τα κύτταρα, νέα και παλιά, να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους για την καλύτερη και ταχύτερη λειτουργία. Σίγουρα δεν ξέρατε αυτά τα οφέλη της ποδηλασίας!

Όλο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή καθώς με την πάροδο των χρόνων, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται και οι συνδέσεις αυτές αποδυναμώνονται. Η άσκηση τον αποκαθιστά και τον προστατεύει, λέει ο Arthur Kramer, PhD, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Illinois at Urbana-Champaign. «Η έρευνα μας, διαπίστωσε πως μετά από μόλις τρεις μήνες, οι άνθρωποι που ασκούνταν έκαναν τον εγκέφαλο τους τρία χρόνια νεότερο», λέει ο Kramer, αναφερόμενος σε μια μελέτη που εξέτασε τους εγκεφάλους 59 εθελοντών που είχαν καθιστική ζωή, μεταξύ 60 και 79 ετών.

Ένας μεγαλύτερος, πιο συνδεδεμένος εγκέφαλος λειτουργεί σαφώς καλύτερα. «Οι ενήλικες που ασκούν τη μνήμη τους, έχουν υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης και μεγαλύτερη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων από εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή», λέει ο Kramer.

Το περισσότερο δεν είναι πάντα και καλύτερο!

Από την στιγμή που η σύντομη άσκηση βελτιώνει τον βαθμό αντίληψης, πηγαίνοντας λίγο παραπέρα -όσον αφορά την άσκηση- σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να λύνουμε μαθηματικές εξισώσεις χωρίς να γνωρίζουμε μαθηματικά; Όχι, δεν θα γίνουμε τόσο έξυπνοι. Το περισσότερο δεν είναι πάντα και καλύτερο, ειδικότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ίδια έρευνα έδειξε πως όσο καλή είναι η σύντομη-ήπια γυμναστική, τόσο αντίθετα αποτελέσματα έχει η πιο έντονη γυμναστική, καθώς μπορεί προσωρινά να παρουσιάσει προβλήματα στην μνήμη αλλά και στην ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών.

Η μέγιστη πνευματική οξύτητα επιτυγχάνεται όταν κάνουμε 30-60 λεπτά ποδήλατο στο 75% της ΜΚΣ (Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα) ή σε κλίμακα από το 1 (άραγμα στον καναπέ) μέχρι το 10 (κυνηγάω ΚΟΜ) όταν βρισκόμαστε περίπου στο 6-7. Όταν γυμναζόμαστε για λίγη ώρα και χωρίς ιδιαίτερη ένταση, δεν προλαβαίνουν τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στον εγκέφαλο, ενώ όταν συμβαίνει το αντίθετο, τότε όλα τα θρεπτικά συστατικά πηγαίνουν σε άλλα μέρη του σώματος που τα έχουν περισσότερο ανάγκη σε σχέση με τον εγκέφαλο.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου, είδαμε πως 30 λεπτά ποδηλασίας σε μέτρια προς υψηλή ένταση -75% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας- είναι αρκετά για να δώσουν μια ώθηση στο μυαλό μας για καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την μνήμη αλλά και την αποδοτικότητα του μυαλού. Στο δεύτερο μέρος θα δούμε πως ταυτόχρονα όταν κατεβαίνουμε από το ποδήλατο είμαστε πιο χαρούμενοι και πιο ευδιάθετοι.

Θετική σκέψη

Φυσικά, υπάρχουν πολλά περισσότερα οφέλη για να τη διανοητική μας ικανότητα πέρα από τη βελτίωση της εξυπνάδας. Όλη η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι μια καλή βόλτα με το ποδήλατο μπορεί επίσης να έχει ΚΑΙ συναισθηματικά οφέλη. Η ποδηλασία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας, να ανακουφίσει το άγχος και να αυξήσει την αντίσταση στο στρες. «Η άσκηση λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά στη θεραπεία της κατάθλιψης, όσο η ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά, ίσως και καλύτερα», λέει ο James Blumenthal, PhD, καθηγητής Συμπεριφορικής Ιατρικής στο τμήμα ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Duke του Durham, της Νότιας Καρολίνας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που ανέλυσε έρευνα 26ετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ακόμα και μια απλή μορφή άσκησης, διάρκειας 20 έως 30 λεπτών την ημέρα, μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτρέψει την κατάθλιψη.

brain bicycle (2)Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τους ακριβείς μηχανισμούς, αλλά ξέρουν ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου είναι ότι ενισχύει την παραγωγή χημικών ουσιών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. «Από τη στιγμή που οι αρουραίοι του εργαστηρίου μας αρχίζουν να τρέχουν στις ρόδες τους, παρατηρείτε μια αύξηση 100 έως 200% στα επίπεδα της σεροτονίνης», λέει ο J. David Glass, PhD, ερευνητής του εγκεφάλου-Χημείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Οχάιο.

Καθώς ποδηλατούμε λοιπόν 20 με 30 λεπτά, παράγονται και άλλες χημικές ουσίες βελτίωσης της διάθεσης όπως οι ενδορφίνες και τα κανναβινοειδή (τα οποία, όπως υποδηλώνει το όνομα τους, είναι στην ίδια οικογένεια των χημικών ουσιών της γνωστής κάνναβης). Όταν οι ερευνητές ζήτησαν απο 24 άνδρες είτε να τρέξουν ή να ποδηλατήσουν σε μέτρια ένταση είτε να καθίσουν για περίπου 50 λεπτά, βρήκαν υψηλά επίπεδα ανανδαμιδίου στο αίμα αυτών που ασκήθηκαν, σε αντίθεση με τους εθελοντές που κάθισαν.

Όσο πιο συχνά κάνετε ποδήλατο, τόσο οι ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη τείνονται υπό έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε λιγότερο άγχος και θα ανταπεξέρχεστε σε καταστάσεις άγχους πιο εύκολα.

Θυμηθείτε: Αν και η άσκηση είναι μια υγιεινή συνήθεια, μπορεί να προκαλέσει και η ίδια στρες, ειδικά όταν ξεκινάτε μια δραστηριότητα από καθιστική ζωή. Κατά την εκκίνηση δραστηριοτήτων ο οργανισμός απελευθερώνει κορτιζόλη που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, λέει η Monika Fleshner, PhD, καθηγήτρια της φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder. Καθώς όμως αποκτάτε καλύτερη φόρμα αυτό δε θα συμβαίνει τόσο εύκολα. Σαν αποτέλεσμα λοιπόν θα μπορείτε να τα καταφέρνετε καλύτερα σε αγχωτικές καταστάσεις γιατί ο οργανισμός σας θα έχει μάθει να ελέγχει καλύτερα όλες αυτές τις ορμόνες που ευθύνονται για το στρες.


Δείτε τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήστε την ημέρα σας;


Ποια λοιπόν είναι η συνταγή του ποδηλάτου για την ευτυχία; Οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης για την άσκηση και την κατάθλιψη προτείνουν τις ακόλουθες συμβουλές:

  • να κάνετε τρεις έως πέντε προπονήσεις την εβδομάδα, ενώ
  • κάθε προπόνηση θα πρέπει να είναι διάρκειας 45 έως 60 λεπτών και να κρατάει το ρυθμό της καρδιάς μεταξύ 50 και 85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Όλα αυτά όμως είναι απλά προτάσεις για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τώρα την ποδηλασία. Οι πιο έμπειροι, μπορούν να διαμορφώσουν μόνοι τους το πρόγραμμα τους!

Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην συμπεριφορά σας από τότε που ξεκινήσατε να ποδηλατείτε; Δεν νιώθετε «κάπως» όταν περάσουν αρκετές ημέρες χωρίς να ανεβείτε στο ποδήλατο σας;

Previous Article

Briko Crono, το απόλυτο κράνος χρονομέτρου/τριάθλου!

Next Article

Το νέο όπλο της Devinci. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια