Το ποδήλατο στο βουνό είναι κάτι πολύ διαφορετικό ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι διασκεδαστικό και αναζωογονητικό ταυτόχρονα. Αν λοιπόν έχετε δει πως τα παιδιά σας θέλουν να βγούνε στο βουνό τότε υπάρχουν μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές ώστε να τα βοηθήσετε με τον τρόπο σας να αγαπήσουν το βουνό και να μην το φοβηθούν. Με λίγη υπομονή λοιπόν και την κατάλληλη καθοδήγηση θα αποκτήσετε νέους ποδηλατικούς φίλους!
Κατάλληλο ποδήλατο. Για να ευχαριστηθεί και το παιδί το βουνό, θα πρέπει να έχει ένα ποδήλατο στα μέτρα του. Τις περισσότερες φορές όμως δεν αρκεί ένα οποιοδήποτε ποδήλατο, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο παιδικό ποδήλατο βουνού. Εφόσον το ποδήλατο είναι στο κατάλληλο μέγεθος και το παιδί θα νιώθει πιο άνετα με τον χειρισμό του άρα και μεγαλύτερη-περισσότερη αυτοπεποίθηση να πάει σε σαθρό έδαφος. Η επιλογή ενός σωστού ποδηλάτου πολλές φορές είναι δύσκολη υπόθεση καθώς τα παιδιά τις περισσότερες φορές αδιαφορούν απλά για τα χαρακτηριστικά του ποδηλάτου και το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι τα χρώματα που έχει. Επενδύστε σε ένα καλό παιδικό ποδήλατο βουνού, με ποιοτικά περιφερειακά ώστε να μην χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο αν βρίσκεται στο service!
Μην τα πιέζετε. Θυμάστε τις πρώτες σας φορές στο βουνό; Μάλλον θέλετε να τις ξεχάσετε. Φροντίστε μην γίνει το ίδιο και για το παιδί σας. Προετοιμάστε την διαδρομή ώστε να είναι διασκεδαστική για το παιδί και όχι μονότονη καθώς πολλές φορές τα παιδιά βαριούνται πολύ εύκολα.
Δείξτε του πως να στέκεται σωστά στο ποδήλατο. Η ποδηλασία βουνού είναι αρκετά απαιτητική και πολλές φορές χρειάζεται να σηκωθούμε όρθιοι ώστε να περάσουμε κάποιο τεχνικό σημείο. Δείξτε στο παιδί σας πως θα πρέπει αν στέκεται στο ποδήλατο ώστε να μπορεί να περάσει με ευκολία τυχόν εμπόδια. Διαβάστε περισσότερα για το attack position.
Εξάσκηση στο πάρκο. Πολλές φορές ο χειρισμός του ποδηλάτου σε στενά μέρη είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση για τα παιδιά. Για να κάνετε την κατάσταση λίγο πιο εύκολη, δημιουργήστε διαδρομές εξάσκησης σε κάποιο γειτονικό πάρκο. Στήστε μια διαδρομή με κλειστές στροφές και αρκετά στενή με σχοινί, κώνους ή ακόμη και παιχνίδια του παιδιού και προσπαθήστε -ναι και εσείς- να παραμείνετε εντός της διαδρομής. Έπειτα μπορείτε να αρχίσετε να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε πεζοδρόμια και μικρά σκαλάκια ώστε να εξασκηθεί και σε πιο τεχνικά εμπόδια.
Έτοιμοι για το βουνό. Βέβαια τις πρώτες φορές θα πρέπει να επιλέξετε διαδρομές εύκολες χωρίς παρατεταμένες ανηφόρες και δύσκολα τεχνικές κατηφόρες ώστε το παιδί να εξικοιωθεί με την ποδηλασία στο βουνό. Αν δείτε πως το παιδί έχει κουραστεί κάντε διάλειμμα και μην το πιέσετε να συνεχίσει. Επίσης δεν θα πρέπει να το πιέσετε να κατέβει κάποιο τεχνικό σημείο καθώς όσο μικρότερο είναι ένα ποδήλατο τόσο μεγαλύτερα φαίνονται τα εμπόδια. Περπατήστε μαζί του τα τεχνικά σημεία και είμαστε σίγουροι πως στις επόμενες βόλτες θα τα περάσει με επιτυχία!
Φυσικά δεν ξεχνάμε το κράνος και τα απαραίτητα προστατευτικά για το παιδί, αλλά και για εμάς.
10 σημεία που θα πρέπει να προσέξετε για ένα ασφαλές παιδικό ποδήλατο.
Έχετε δοκιμάσει να πάτε με το παιδί σας στο βουνό;