Τι να ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ στο ποδηλατάδικο!

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Μπορεί να είστε ο καλύτερος ποδηλάτης της περιοχής σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει και αυτόματα πως γνωρίζετε πως πρέπει να συντηρείτε και να διορθώνετε το ποδήλατο σας. Σίγουρα γνωρίζετε αρκετά πράγματα, αλλά για τα πιο σημαντικά πάντα επισκέπτεστε το ποδηλατάδικο σας.

Όταν το ποδήλατο σας είναι στα χέρια του μάστορα, τότε είναι που νιώθετε μια ασφάλεια και μια σιγουριά πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει και πως δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τίποτα πλέον. Πριν όμως αφήσετε το ποδήλατο θα πρέπει να κάνετε μερικά πράγματα ώστε να κάνετε πιο εύκολη την δουλειά του μάστορα. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Μην το παρακάνετε με το λιπαντικό της αλυσίδας.

Σίγουρα δεν χρειάζεται να λαδώνετε την αλυσίδα του ποδηλάτου πριν από κάθε βόλτα -εκτός φυσικά και αν το λιπαντικό έχει ξεπλυθεί από νερό ή λάσπες. Το μόνο που θα καταφέρετε ρίχνοντας κάθε μέρα λιπαντικό στην αλυσίδα είναι να την κάνετε να μαζέψει περισσότερη σκόνη, να «φαγωθεί» πιο εύκολα και να «σπάσετε» τα νεύρα του ποδηλατά σας αναγκάζοντας τον να πιάνει μια μαυρισμένη και λαδωμένη αλυσίδα.

Μην πειράζετε ό,τι δεν γνωρίζετε πάνω στο ποδήλατο.

mtb rear derailler

Δεν αλλάζουν σωστά οι ταχύτητες στο ποδήλατο; Για έναν έμπειρο μηχανικό ποδηλάτων είναι συνήθως υπόθεση μερικών λεπτών. Αν όμως πριν επισκεφτείτε το ποδηλατάδικο έχετε πειράξει όποια βίδα έχει το σασμάν και το έχετε ξερυθμίσει τελείως στην προσπάθεια σας να το κάνετε να δουλέψει, τότε όχι μόνο χρειάζεται περισσότερος χρόνος, αλλά παράλληλα μπορεί να έχετε προκαλέσει κάποια ζημιά η οποία να αυξήσει αρκετά το κόστος.

Μην πηγαίνετε το ποδήλατο για επισκευή/ρύθμιση γεμάτο λάσπες.

mud cleaning (1)

Το να αφήσετε στο ποδηλατάδικο το ποδήλατο σας ενώ είναι γεμάτο λάσπες -και ποιος ξέρει τι ακόμη- είναι αγένεια και τις περισσότερες φορές κάνετε τον ποδηλατά σας, να σας βλέπει με μισό μάτι! Όχι μόνο του δυσκολεύετε την δουλειά, αλλά του λερώνετε και το μαγαζί! Βέβαια, πολλά ποδηλατάδικα προσφέρουν υπηρεσίες πλυσίματος ποδηλάτων, οπότε μην απορήσετε για την έξτρα χρέωση όταν πάτε να παραλάβετε το -σαν καινούριο- ποδήλατο σας.

Μην αφήνετε, φώτα, τσάντες, τσαντάκια, παιδικά καθίσματα, τρέιλερ και ότι άλλο φανταστείτε πάνω στο ποδήλατο.

folding bike kid seat

Το να αφαιρέσετε τα πράγματα σας πάνω από το ποδήλατο είναι υπόθεση μερικών λεπτών για εσάς που τα γνωρίζετε, αλλά για τον ποδηλατά σας πάνω στην φούρια της δουλειάς σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Αν πηγαίνετε το ποδήλατο σας για επισκευή με όλα τα καλούδια που του έχετε βάλει μην μείνετε έκπληκτοι αν αργήσει λίγο παραπάνω η επισκευή του. Επίσης μην τρομάξετε αν κάτι λείπει καθώς πάνω στην βιασύνη της δουλειάς -περιμένουν ακόμη 10 ποδήλατα μετά από εσάς και όλοι το ήθελαν εχτές- κάτι μπορεί να παράπεσε και να ξεχάστηκε.

Μην περιμένετε να χαλάσει το ποδήλατο για να πάτε στο μηχανικό σας.

rust bicycle (1)

Όπως συμβαίνει και με το αυτοκίνητο, έτσι θα πρέπει να κάνετε και με το ποδήλατο. Θα πρέπει να επισκέπτεστε τον μηχανικό σας σε τακτικά χρονικά διαστήματα -αυτό εξαρτάται από τα χιλιόμετρα που διανύετε- και όχι μόνο όταν χαλάει το ποδήλατο. Η συχνή επίσκεψη σίγουρα θα προλάβει κάποια σημαντικότερη -και ακριβότερη- ζημία και θα σας εξοικονομήσει χρήματα. Θα πρέπει λοιπόν να θέσετε ένα «πρόγραμμα» επισκέψεων για προληπτική συντήρηση του ποδηλάτου. Τις περισσότερες φορές, το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένας οπτικός έλεγχος λίγων λεπτών και τίποτα παραπάνω.

Μην πιέζετε τον μηχανικό σας.

prhximo arxidiwn

Σίγουρα εσείς θέλετε το ποδήλατο για να βγείτε για προπόνηση/διασκέδαση, αλλά και ο ποδηλατάς σας θέλει να τελειώσει την δουλειά για να γυρίσει στην οικογένεια του ή να βγει και αυτός για ποδήλατο. Το να είστε πάνω από το κεφάλι του και να ρωτάτε κάθε 5 λεπτά αν τελειώνει ή όχι, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τον εκνευρίσετε. Έχετε πει ποτέ σε κάποιον γιατρό να κάνει γρήγορα με την εξέταση ή σε κάποιον χειρούργο να τελειώνει γρήγορα με την εγχείρηση;

Πηγαίνετε του ανθρώπου μια μπύρα.

Καλά τα φιλοδωρήματα και οι καλές κουβέντες, αλλά οι περισσότεροι μηχανικοί ποδηλάτων αυτό που θα εκτιμήσουν μετά από κάποια επισκευή είναι μια παγωμένη μπύρα. Όχι μόνο θα τον ικανοποιήσετε αλλά θα τον κάνετε να προσέχει το ποδήλατο σας, σαν να ήταν δικό του!

Τώρα πλέον μάθατε τι χρειάζεται να προσέχετε όταν πρόκειται να επισκεφτείτε τον ποδηλατά σας!

Previous Article

Ο σωστός τρόπος κλειδώματος του ποδηλάτου. (video)

Next Article

MTB World Championships, Cairns, Αυστραλία- Ο Bruni πέταξε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια