Συμπτώματα που δείχνουν προβλήματα στην καρδιά. Τι θα πρέπει να προσέχουμε ως ποδηλάτες.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
heart

Μερικές φορές είμαστε και εμείς υπεύθυνοι (ως αρθρογράφοι) σχετικά με τις παρανοήσεις γύρω από τον χώρο της ποδηλασίας. Βέβαια αυτό συμβαίνει διότι είμαστε ενθουσιασμένοι σχετικά με τα θετικά της ποδηλασίας στην καθημερινή μας ζωή, είμαστε ενθουσιασμένοι επειδή δυναμώνει και προστατεύει την καρδιά, το ανοσοποιητικό, παρατείνει την ζωή αλλά πολλές φορές όλα αυτά μας κάνουν να πιστεύουμε πως δεν θα εμφανίσουμε κάποια καρδιακή πάθηση. Ως συνέπεια, μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα.

Πόσες γυναίκες και άντρες, αθλητές ή χομπίστες, τριαθλητές, ποδηλάτες, δρομείς, γνωρίζετε εκεί κοντά στα 45 που πιστεύουν ότι επειδή αθλούνται καθημερινά είναι τελείως υγιείς και πως δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους; Πολλές φορές όμως αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό… Όσο όμως και να βοηθάει η γυμναστική στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα, δεν μας εγγυάται πως έχουμε ανοσία στις καρδιακές παθήσεις.


Δείτε επίσης: Πως βοηθάτε την καρδιά σας με 10 λεπτά ποδήλατο καθημερινώς!


Το καλό όμως είναι πως λόγω όλης αυτής της ενασχόλησης με τον αθλητισμό οποιοδήποτε καρδιακό πρόβλημα θα γίνει πολύ πιο εύκολα αντιληπτό, από τα πρώτα κιόλας σημάδια. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε στην θέση ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα σημάδια. Ποια είναι αυτά;road bike commute sunset

Πόνος στο στήθος ή σφίξιμο. Σίγουρα είναι κάτι που δεν θα πρέπει να το σκεφτούμε δεύτερη φορά. Οποιοσδήποτε πόνος ή σφίξιμο στο στήθος θα πρέπει να μας οδηγήσει κατευθείαν στον καρδιολόγο για ένα check-up και όχι να περάσει απαρατήρητο. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει κάποιο καρδιακό συμβάν και είχαν τέτοιους πόνους ή σφιξίματα αλλά τα αγνόησαν ή πίστευαν πως ήταν κάτι άλλο. Κάθε πόνος είναι διαφορετικός και από την στιγμή που είστε υγιείς και δεν έχετε ξαναντιμετωπίσει κάποιον πόνο στο στήθος, θα πρέπει να ανησυχήσετε. Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πόνου είναι πως προκαλείται κατά την άσκηση ενώ υποχωρεί όταν ξεκουραστούμε.

Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν οι γυναίκες, καθώς τα καρδιακά προβλήματα μερικές φορές δεν είναι τόσο έντονα, ιδιαιτέρως όταν αφορούν πόνους στο στήθος. Ο πόνος παρουσιάζεται διαφορετικά στις γυναίκες, καθώς μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρός ή πιο δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία του. Δεν θα πρέπει για κανέναν λόγο να αγνοήσετε τα συμπτώματα που περιγράψαμε παραπάνω, καθώς μπορεί να μην υπάρξει έντονος πόνος στο στήθος.


Δείτε επίσης: 5 λόγοι για τους οποίους κάνουμε ποδήλατο.


Ανωμαλία στους καρδιακούς παλμούς. Οι παλμοί της καρδιάς είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που δεν θα πρέπει να αγνοούμε. Κάθε φορά που πιστεύουμε πως κάτι δεν πάει καλά με τον καρδιακό μας παλμό θα πρέπει να το ελέγχουμε. Από δυνατό χτύπημα της καρδιάς μέχρι και φτερούγισμα ελαφρύ και γρήγορο, όλα αυτά μπορεί να προμηνύουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Αν νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά, τότε ίσως όντως κάτι να μην πάει καλά. Εδώ είναι που οι παλμογράφοι είναι χρήσιμοι. Αν δείτε κάτι κορυφώσεις του καρδιακού παλμού στους 200+ παλμούς χωρίς προφανή λόγο, τότε θα πρέπει να τρέξετε στον καρδιολόγο σας. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε αν βλέπετε το αρχείο με τις καταγραφές σας και δείτε κορυφώσεις του παλμού σε σημεία που πηγαίνατε με 120-130 παλμούς. Όλα αυτά είναι προειδοποιήσεις του οργανισμού.

Δύσπνοια. Όσοι ασχολούμαστε με το ποδήλατο -ασχέτως επιπέδου- γνωρίζουμε πως αναπνέουμε όταν βρισκόμαστε πάνω στο ποδήλατο. Όταν δεν νιώθουμε «φυσιολογικές» τις ανάσες μας, για την δυσκολία της άσκησης που κάνουμε, κάτι δεν πάει καλά. Μερικές φορές η δύσπνοια είναι και αποτέλεσμα ενός κρυολογήματος ή μιας ίωσης, αλλά όπως και να έχει καλό θα είναι να το ελέγξουμε καθώς πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάποια καρδιακή πάθηση.road bike turn 33

Ανεξήγητη και υπερβολική κόπωση. Αυτό το σύμπτωμα γίνεται αντιληπτό και εκτός ποδηλάτου. Αν συνέχεια ψάχνετε να ξαπλώσετε και να κοιμηθείτε χωρίς λόγο θα πρέπει να τρέξετε γρήγορα για εξετάσεις. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε και μια πτώση στις επιδόσεις σας, η οποία είναι ανεξήγητη. Αν λοιπόν χωρίς λόγο νιώθετε κουρασμένοι πάνω στο ποδήλατο και δεν προοδεύετε ή χάνετε και επιδόσεις, θα πρέπει να το ελέγξετε το συντομότερο δυνατό.

Κοντεύετε να λιποθυμήσετε κατά την άσκηση και μαυρίζει ο τόπος. Ίσως πρόκειται για το τελευταίο σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας και θα πρέπει να απευθυνθείτε κατευθείαν στον γιατρό σας. Το να μαυρίζουν όλα ενώ βρίσκεστε στο ποδήλατο είναι επικίνδυνο για αρκετούς λόγους. Ο πιο προφανής είναι πως μπορείτε να συγκρουστείτε με κάτι που θα βρεθεί στον δρόμο σας με πολύ στενάχωρες συνέπειες, ενώ ο λιγότερο προφανής λόγος είναι πως μπορεί να έχετε κάποια σοβαρή καρδιακή πάθηση η οποία μπορεί να εμφανιστεί από λεπτό σε λεπτό!


Δείτε επίσης: Είναι το ποδήλατο η καλύτερη γυμναστική για τις γυναίκες;


Μια τελευταία συμβουλή την οποία θα πρέπει να λάβουμε όλοι πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν είναι να προγραμματίσουμε ένα γενικό check-up κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προλαμβάνουμε όποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν. Εδώ είναι και ένα σημείο όπου η πρόνοια των γυναικών τις βγάζει -τις περισσότερες φορές- ασπροπρόσωπες. Επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους για εξετάσεις και αυτό τις βοηθάει. Από την άλλη, υπάρχουν άντρες στα 40, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ούτε μια φορά ένα γενικό check-up. Δεν μετράνε την πίεση τους, δεν κάνουν εξετάσεις και γενικά πιστεύουν πως είναι ακόμη παιδιά. Πολλές φορές ισχύει ναι, αλλά για εκείνη την μία περίπτωση που κάποιος μεγάλωσε απότομα, δεν είναι λίγο χαζό να σταματήσει το ποδήλατο και οποιαδήποτε μορφή έντονης άσκησης επειδή δεν πήγε για ένα check-up. Εξάλλου, ξοδεύουμε κάθε χρόνο εκατοντάδες ευρώ στο χόμπι μας, τι είναι ακόμη 50-80€ για έναν έλεγχο για εμάς τους ίδιους;

Previous Article

Δες τα όλα sloooow! (video)

Next Article

4 λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε όταν θέλετε να μυήσετε κάποιον στο MTB!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια