Τον τελευταίο καιρό τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είχαν και πολύ καλή φήμη. Κυκλοφορούν πλέον γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας) που έχουν κερδίσει την αγορά με αποτέλεσμα τα “παραδοσιακά” γαλακτοκομικά να χάνουν.
Σύμφωνα όμως με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, μάλλον θα ξανασκεφτείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με γάλα σόγιας.
Προκειμένου να δουν πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν το βάρος με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές παρακολούθησαν 18.000 γυναίκες με φυσιολογικό βάρος για 11 χρόνια.
Διαπίστωσαν ότι η ομάδα γυναικών που έτρωγε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα απέκτησαν λιγότερο βάρος από ότι την ομάδα που έτρωγε λιγότερα γαλακτοκομικά ή γαλακτοκομικά τύπου σόγιας. Επίσης πιο δυνατές ήταν οι γυναίκες που κατανάλωναν πλήρες σε λιπαρά γαλακτοκομικά και όχι γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Πιο συγκεκριμένα τα γαλακτοκομικά βοηθούν στο να μην αυξάνεται το βάρος γιατί είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη D, ασβέστιο και φώσφορο. Φυσικά και δεν αδυνατίζει κανείς με το να καταναλώνει μόνο γαλακτοκομικά. Σημαντικό παράγοντα παίζει η διατροφή και η γυμναστική.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι μπορεί το γάλα και το τυρί να μην βοηθούν να χάσετε βάρος αμέσως. Μακροπρόθεσμα όμως ενσωματώνοντας τα στην διατροφή σας μπορείτε να δείτε διαφορά!
- Tags: γαλακτοκομικά προϊόντα, διατροφή