Τι θα πρέπει να έχετε μαζί σας στο τσαντάκι σέλας, όταν βγαίνετε για ποδηλασία δρομου.

Author: 1 σχόλιο Share:
tsantakiselas (8)

Μπορεί το τσαντάκι σέλας, να μην είναι από τα πιο όμορφα πράγματα επάνω σε ένα ποδήλατο δρόμου, αλλά σίγουρα είναι από τα απαραίτητα όταν η βόλτα/προπόνηση πρόκειται να ανέβει σε 3ψήφιο αριθμό χιλιομέτρων. Με αυτόν τον τρόπο είστε σίγουροι ότι θα έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα για να γυρίσετε στην βάση σας, από μια άτυχη στιγμή -βλέπε λάστιχο ή κάποια μικρορύθμιση.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά που θα πρέπει να έχει κάθε τσαντάκι σέλας στα ποδήλατα δρόμου.

Τσαντάκι σέλας

tsantakiselas (1)

Θα πρέπει να είναι συμπαγές, αλλά αρκετά μεγάλο για να χωράει τα απαραίτητα και να κάθεται σφιχτά στο παλουκόσελο και τις ράγες της σέλας. Διακριτικό και να μην ξεχωρίζει από την γενική αισθητική του ποδηλάτου. Επίσης θα πρέπει να έχει ανακλαστικά σημεία για να είστε πιο εμφανείς στα φώτα των αυτοκινήτων αν κυκλοφορείτε κατά το σούρουπο ή την νύχτα.

Πολυεργαλείο

tsantakiselas (4)

Ένα πολυεργαλείο είναι βασικό να βρίσκεται στο τσαντάκι της σέλας για να βοηθήσει σε οποιαδήποτε μικρο-επισκευή προκύψει. Θα πρέπει να είναι συμπαγές, αλλά παράλληλα να έχει τα κατάλληλα εργαλεία για τις βασικές εργασίες, όπως είναι η ρύθμιση ταχυτήτων, η ρύθμιση των φρένων και γιατί όχι, η επανασύνδεση μιας σπασμένης αλυσίδας ή μια σύντομη ακτινολόγηση.

Σαμπρέλα και μπαλώματα

tsantakiselas (7) tsantakiselas (6)

Ένα λάστιχο είναι η πιθανότερη ζημιά που μπορείτε να πάθετε με το ποδήλατο δρόμου. Μία σαμπρέλα ανάγκης θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στο τσαντάκι σέλας, μέσα σε ένα σακουλάκι, για να είναι προστατευμένη από τα υπόλοιπα πράγματα που υπάρχουν στο τσαντάκι. Πάντα θα κουβαλάτε στις πίσω τσέπες του jersey μια σαμπρέλα ακόμη η οποία θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιείτε.
Επίσης, ένα κιτ αυτοκόλλητων μπαλωμάτων θα σας βγάλουν από την άβολη θέση αν τυχόν χρησιμοποιήσετε και τις δύο σαμπρέλες που θα έχετε μαζί σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αλλά δεν πιάνουν χώρο και το βάρος τους είναι αμελητέο. Οπότε γιατί να μην έχετε μαζί σας;
Τέλος, θα χρειαστείτε και μια τρόμπα, της οποίας όμως η κατάλληλη θέση είναι επάνω στο πλαίσιο. Διαλέξτε με προσοχή μια καλή τρόμπα, που να μπορεί να ανεβάσει αρκετή πίεση.

Αμπούλες CO2

tsantakiselas (3)

1-2 αμπούλες CO2 και ο απαραίτητος αντάπτορας για τις βαλβίδες που χρησιμοποιούμε είναι απαραίτητο για να φέρουμε την πίεση στα επιθυμητά -υψηλά- psi ώστε να συνεχίσουμε την προπόνηση/βόλτα μας χωρίς να νιώθουμε ότι κάποιος μας «τραβάει» πίσω.

Λεβιεδάκια/κουταλάκια για τα ελαστικά

tsantakiselas (5)

Τα λεβιεδάκια/κουταλάκια σας βοηθάνε στην εύκολη αφαίρεση και τοποθέτηση του ελαστικού σε περίπτωση που θα χρειαστεί να αλλάξετε σαμπρέλα. Προτιμήστε πλαστικά λεβιεδάκια/κουταλάκια για να αποφύγετε ζημιές στους ακριβούς τροχούς σας.

Ενεργειακό Τζελάκι ανάγκης και λεφτά

Είναι δύο αντικείμενα που θα σας βγάλουν από αρκετά προβλήματα. Ένα ενεργειακό τζελάκι για την άτυχη στιγμή που θα «σουρώσετε» -δείτε εδώ τι είναι το «σούρωμα»- αλλά και λίγα χρήματα για περιπτώσεις ανάγκης ή για μια μπύρα μετά την προπόνηση καλό θα είναι να βρίσκονται.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά που θα πρέπει να έχει κάθε τσαντάκι σέλας, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στην βάση σας μετά από κάποια άτυχη στιγμή. Υπάρχουν όμως και μερικά ακόμη πράγματα που θα μπορούσατε να κουβαλάτε μαζί σας, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να χαλάσετε την βόλτα ή την προπόνησή σας από μια σπασμένη αλυσίδα, ή από μια ξηλωμένη βάση παγουριού.

Άλλα διάφορα εξαρτήματα

tsantakiselas (2)

Θα μπορούσατε να έχετε δύο σαμπρέλες στο τσαντάκι σέλας, όταν πηγαίνετε σε ομαδικές βόλτες για κάποιον που δεν έχει μαζί του σαμπρέλα, ένα missing link από αλυσίδα για να ενωθεί με μια κίνηση σε περίπτωση που σπάσει, μερικά Tire-wraps διαφόρων μεγεθών, μιας και είναι ελαφριά και δεν πιάνουν χώρο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως.

Επίσης, στις πίσω τσέπες του jersey θα πρέπει να έχετε την αστυνομική σας ταυτότητα, το κινητό σας τηλέφωνο (όσοι έχετε) και κλειδιά της «βάσης» σας.

Εσείς -εφόσον έχετε τσαντάκι σέλας- τι κουβαλάτε μαζί σας; Έχει υπάρξει η ανάγκη χρησιμοποίησης κάποιου από τα πράγματα που κουβαλούσατε; Γράψτε μας τις εμπειρίες σας.

Previous Article

Η μεγαλύτερη συλλογή ποδηλάτων βουνού; (video)

Next Article

Ηλεκτρικό μοτέρ για τους αναβάτες του Σαββατοκύριακου! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια