Τι είναι μια θερμίδα;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
measure tape fruits

Δεξιά και αριστερά, συνεχώς διαβάζουμε για θερμίδες. Όχι το τάδε φαγητό έχει τόσες, όχι εγώ έκανα 3 ώρες ποδήλατο και έκαψα τόσες θερμίδες. Ξέρουμε όμως τι είναι η θερμίδα;

Ως θερμίδα έχει οριστεί η ποσότητα θερμότητας που απαιτείται για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1 γραμμαρίου νερού κατά 1°C. Άρα, η θερμίδα είναι μια μονάδα ενέργειας. Έτσι, μπορούμε να υπολογίσουμε και να συγκεντρώσουμε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε με το φαγητό. Όλα αυτά τα κάνουμε διότι θέλουμε να ξέρουμε πόση ενέργεια βάζουμε στο σώμα μας και πόση ενέργεια εξέρχεται.

all calories are not equalΔεν με νοιάζουν οι θερμίδες… Κι όμως σε νοιάζουν. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε ως ποδηλάτες και μη, είναι το ότι δεν μετράμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε με αποτέλεσμα να βάζουμε κιλά αντί να διατηρούμαστε ή να χάνουμε. Να έχετε υπόψιν πως αν θέλετε να χάσετε βάρος θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 500 θερμίδες λιγότερες από ότι ξοδεύετε, καθώς χοντρικά 1 κιλό σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε περίπου 7700 θερμίδες.

Το σώμα από την άλλη, συνεχώς καταναλώνει θερμίδες, είτε ασκείστε είτε όχι. Χρειαζόμαστε ενέργεια για να ζήσουμε, για να αναπνέουμε, να χωνέψουμε, να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματος. Όσοι αθλούνται όμως θα πρέπει να καταναλώνουν όσες θερμίδες χρειάζονται για να ζήσουν, αλλά και όσες καίνε κατά την προπόνηση.

Αφού κάνατε σωστό ισοζύγιο θερμίδων, θα πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ τον τύπο των θερμίδων. Οι θερμίδες στο φαγητό έρχονται σε διάφορους τύπους. Από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, μέχρι το λίπος και τις «κενές θερμίδες, τις οποίες θέλουμε να αποφεύγουμε.

calories is creatures that tighten your clothesΤι είναι οι κενές θερμίδες; Είναι θερμίδες οι οποίες δεν έχουν ή έχουν ελάχιστη διατροφική αξία. Τα στερεά λίπη και τα πρόσθετα σάκχαρα είναι δύο από τις μεγαλύτερες πηγές κενών θερμίδων στην διατροφή ενός ανθρώπου. Δεν προσφέρουν φυτικές ίνες, αμινοξέα και βιταμίνες, ενώ έχουν συνδεθεί και με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ως συμπέρασμα θα πρέπει να κρατήσετε πως δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Πρέπει να βεβαιωθείτε πως λαμβάνετε την σωστή ποσότητα θερμίδων καθημερινά αλλά επίσης οι θερμίδες που λαμβάνετε να είναι οι «σωστές». Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να διατηρείτε το σώμα σας γεμάτο ενέργεια, είναι να λαμβάνετε θερμίδες οι οποίες είναι πλούσιες διατροφικά.

Προσέχετε την διατροφή σας ή όχι;

Previous Article

5 συμβουλές ενδυμασίας για να βγείτε στην βροχή με το ποδήλατο βουνού.

Next Article

Ως νέος στο ΜΤΒ, σίγουρα κάνατε αυτές τις 6 ερωτήσεις! Τι όχι;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια