Τραυματίας; Μην σε παίρνει από κάτω, δες τι μπορείς να κάνεις!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
mtb fall (1)

Ασχολείσαι με την ποδηλασία βουνού ε; Και εμείς το ίδιο. Πως όμως περνάνε οι ημέρες μέχρι να ξανανέβεις στο ποδήλατο σου όταν έχεις πέσει και τραυματιστεί; Είσαι στο σπίτι, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του «πόνου» και απλά περιμένεις να γίνεις καλά για να βγεις ξανά. Βλέπεις τα φιλαράκια σου να έχουν οργώσει όλα τα βουνά, να σου έχουν κλέψει και 1-2 KOM’s, βλέπεις τα epic rides που κάνουνε και εσύ είσαι μέσα «φυλακισμένος» γιατί το χέρι δεν λέει να ξεπρηστεί (πάλι καλά να λες που δεν έσπασες κάτι!).

Οι τραυματισμοί -και δη οι σοβαροί- είναι αρκετά συνηθισμένοι σε όσους ασχολούνται με την ποδηλασία βουνού. Όσο καλός και αν είσαι, πέφτεις και συνήθως με πολλά χιλιόμετρα και οι συνέπειες δεν είναι καλές. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές, οι πτώσεις, έρχονται από το πουθενά, τελείως ξαφνικά και εννοείται, χωρίς να το περιμένουμε. Έπειτα ακολουθούν αλλαγές σχεδίων, ακύρωση ταξιδιών και μιζέρια.

broken collar boneΜήπως τελικά όμως δεν είναι τόσο άσχημα; Μήπως υπάρχουν πράγματα να κάνουμε όσο είμαστε τραυματισμένοι, ώστε να επιστρέψουμε ακόμη πιο γρήγοροι και πιο δυνατοί; Πλέον με καθαρό μυαλό, μπορούμε να δούμε όλα τα θετικά και αρνητικά που έχει το αγαπημένο μας άθλημα και μπορούμε να κάνουμε σχέδια και σκέψεις για το πως θα γυρίσουμε πιο δυνατοί, πως θα σταματήσουμε να κάνουμε τα παιδαριώδη λάθη που κάνουμε και πως, θα διασκεδάζουμε περισσότερο!

Διασκέδαση εκτός ποδηλάτου. Φαντάζομαι δεν θα είμαι ο μόνος που έχω ακυρώσει παρέες και βραδυνές εξόδους τα Σάββατα, γιατί είχαμε κανονίσει η παρέα την επόμενη να κάνουμε εκείνη την απίστευτα μεγάλη βόλτα των 65 χιλιομέτρων και να οργώσουμε όλα τα βουνά της γύρω περιοχής. Ε, λοιπόν, αυτές τις μέρες -τραυματίες γαρ- δεν θα χρειαστεί να ακυρώσουμε τίποτα. Θα πάρουμε την παρέα να βγούμε, θα πάρουμε την κοπελιά ή τον φίλο μας να πάμε ένα διήμερο που μας το ζητάει τόσο καιρό και συνεχώς το αναβάλλουμε για να μην χάσουμε το ride με τον καλό καιρό. Βέβαια αν έχετε πέσει τόσο άσχημα που δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι, μπορείτε σε τελική ανάλυση να τους φωνάζετε να έρθουν σπίτι για να διασκεδάζετε. Με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πως τα πάτε; Βέβαια προσπαθήστε να περιορίσετε τις καταχρήσεις, γιατί δεν θέλετε να επιστρέψετε στο ποδήλατο και 5 κιλά βαρύτεροι.

Ηλεκτρονικά παιχνίδια! Όσοι ασχολούνται θα μας καταλάβουν κατευθείαν. Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για ηλεκτρονικά παιχνίδια από όταν είμαστε τραυματίες. Δεν αγχωνόμαστε που θα χάσουμε το ride, για να παίξουμε το νέο Assasins Creed. Πέρα όμως από την διασκέδαση, σύμφωνα με αρκετούς προπονητές στον χώρο της ποδηλασίας βουνού, η ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια κρατάει τα αντανακλαστικά σε υψηλά επίπεδα και δεν θα χάσουμε την σπιρτάδα μας όταν επιστρέψουμε στο ποδήλατο. Ίσως τότε να προλάβουμε να αντιδράσουμε στην «κακή» την πέτρα που βγήκε μπροστά μας στο μονοπάτι! Βέβαια όλα αυτά, εφόσον δεν έχετε κάποιο σπασμένο χέρι…

Φυσική κατάσταση. Αν κατά την διάρκεια του τραυματισμού, το μόνο που κάνετε είναι να κάθεστε και να παραγγέλνετε πιτόγυρα, σίγουρα η φυσική σας κατάσταση δεν θα είναι ούτε καν στο 1/10 από ότι ήταν πριν τον τραυματισμό. Από την στιγμή όμως, που δεν μπορείτε να ανεβείτε στο ποδήλατο τι μπορείτε να κάνετε; Γυμναστική! Γυμνάστε τον κορμό, τα χέρια ή τα πόδια -αναλόγως του τραυματισμού. Αν στην τελική είναι τόσο σοβαρός, μπορείτε να το ρίξετε στο διάβασμα, για να εξασκήσετε το μυαλό σας, να δείτε αλλιώς τα πράγματα. Τις περισσότερες φορές ένας τραυματισμός είναι αφορμή για να επιστρέψετε στο ποδήλατο πιο δυνατοί και πιο σίγουροι.broken leg

Ξεκουραστείτε. Πόσες ήταν οι ημέρες που κάνατε συνεχόμενα ποδήλατο; Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία μέρα που δεν το χρησιμοποιήσατε; Είτε για διασκέδαση στο βουνό με την παρέα, είτε για να πηγαινοέρχεστε στην δουλειά με το φιξάκι. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να αναζωογονηθείτε και να γεμίστε τις αποθήκες της ενέργειας σας, διότι μόλις γίνετε καλά από τον τραυματισμό είμαστε σίγουροι πως δεν θα θέλετε να κατεβείτε από το βουνό! Αράξτε, διαβάστε, δείτε ταινίες, διαβάστε sela.gr κάντε οτιδήποτε πέρα από το ποδήλατο -είμαστε σίγουροι πως αν μπορούσατε να ανεβείτε στο βουνό με ένα χέρι θα το κάνατε! Καλό το ποδήλατο, αλλά που και που θα πρέπει να μπαίνει στο «ράφι» για να ζήσουμε και λίγο. Διαφωνεί κανείς;

Εκτιμήστε αυτά που έχετε. Δεν είναι λίγες οι φορές, που κατά την διάρκεια ενός τραυματισμού, σκεφτόμαστε τα πάντα. Από την έως τώρα πορεία της ζωής μας, μέχρι το τι φαγητά μας αρέσουν ή θα θέλαμε να δοκιμάσουμε. Μερικές φορές είναι άσχημα τα αποτελέσματα, καθώς διαπιστώνουμε πως τα χρόνια περνάνε και δεν είμαστε ακόμη στα 22 που την μια μέρα χτυπούσαμε και την μεθεπόμενη ήμασταν πάλι πάνω στο ποδήλατο να κάνουμε τρέλες. Υποχρεώσεις, δουλειές, οικογένεια, όλα αυτά έχουν αρχίσει μπαίνουν στο παιχνίδι και αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε. Μήπως τελικά να ξεκινήσουμε το τρέξιμο; Το πως θα συνεχίσει ο καθένας από τον τραυματισμό του και μετά είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Άλλοι απλά συνεχίζουν να πηγαίνουν στο βουνό, αλλά ίσα ίσα για να ξεσκάσουν. Άλλοι, γίνονται καλύτεροι στο ποδήλατο, άλλοι μένουν στάσιμοι. Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που θα το παρατήσουν.

Εντάξει, θα πούμε την αλήθεια. Δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό να κάνουμε όταν είμαστε τραυματισμένοι και μακριά από το ποδήλατο. Ούτε καν το να δούμε το Red Bull Rampage δεν μας γεμίζει αυτές τις ημέρες. Αν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι, πηγαίνετε για περπάτημα στα μονοπάτια που χρησιμοποιείτε. Θα εκπλαγείτε από τις πόσες «νέες» γραμμές θα δείτε!

Είχατε κάποιον μεγάλο τραυματισμό; Πως πέρασε ο καιρός; Επιστρέψατε δυνατότεροι και πιο παθιασμένοι;

Previous Article

Ποδήλατο και χιόνι ταιρίαζουν ή όχι;(video)

Next Article

Έφυγε από την ζωή ο Kelly McGarry!!! RIP

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια