Συμπλήρωσε την προπονήσή στο ποδήλατο! Τρέξε!!!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
dsc_0194

Έχεις λιγότερο χρόνο απ’όσο θα ήθελες; (όλοι μας)

Κάνεις πολλά επαγγελματικά ταξίδια και δεν μπορείς να προπονηθείς σωστά για το ποδήλατο;

Υπάρχει μια άσκηση που μπορούμε να την κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και παντού. Το τρέξιμο. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα σορτσάκι.

Πόσο να τρέξω;

Η ένταση και η διάρκεια του τρεξίματος που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να επηρεάσει τις επιδόσεις μας στο ποδήλατο είναι προσωπικό θέμα και εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό, αλλά σε γενικές γραμμές το μέτριας δυσκολίας τρέξιμο είναι καλό ως προπόνηση για το ποδήλατο. Κυρίως γιατί είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για μια πολύ καλή αερόβια προπόνηση σε πολύ λίγο χρόνο. Εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι, με τις δουλειές μας και τις οικογένειές μας, που δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο για να προπονούμαστε 2-3 ώρες στο ποδήλατο, αλλά θέλουμε να κάνουμε μια αξιόλογη προπόνηση, μπορούμε να έχουμε πολλά οφέλη τρέχοντας για 30-40 λεπτά.

Παρ’όλα αυτά, όμως, αυξάνοντας τις εντάσεις του τρεξίματος είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε εμπόδια ή δυσκολίες στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί κατά το τρέξιμο δουλεύουν «αντίθετοι» μύες από ότι στο ποδήλατο και μπορεί να προκύψουν πιθανότητες τραυματισμών. Επίσης, στο τρέξιμο προπονούνται τελείως διαφορετικές μυϊκές ομάδες απ’ ότι στο ποδήλατο.

Τι γίνεται με τους τραυματισμούς;

Το τρέξιμο είναι ένα από τα σπορ με υψηλό βαθμό πιθανότητας τραυματισμού διότι έχει μεγάλες καταπονήσεις. Τρέχοντας σε μαλακότερες επιφάνειες, όπως γρασίδι ή χώμα μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού. Αρκετοί ποδηλάτες ήταν δρομείς οι οποίοι άλλαξαν άθλημα λόγω των πολλών τραυματισμών. Ένας λόγος που προκαλούνται τραυματισμοί κατά το τρέξιμο είναι η έκκεντρη συστολή των μυών.

Έκκεντρη συστολή είναι εκείνη κατά την οποία ο μυς επιμηκύνεται, ενώ εμείς προσπαθούμε να τον μαζέψουμε (γι’ αυτό πονάνε οι τετρακέφαλοι μετά το τρέξιμο όταν πάμε να κατέβουμε σκαλοπάτια, αλλά δεν πονάνε όταν πάμε να τα ανέβουμε). Οι γάμπες και οι τετρακέφαλοι αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση σε κάθε βήμα όταν τρέχουμε.

Από την άλλη το ποδήλατο βασίζεται στις σύγκεντρες συστολές των μυών. Αυτό σημαίνει ότι ο μυς μαζεύει, δηλαδή συστέλλεται. Αυτή είναι και η έννοια που έχει ο περισσότερος κόσμος υπ’ όψην όταν ακούνε για σύσπαση μυών. Δεδομένου ότι η ποδηλασία είναι ένα σπορ χαμηλών επιβαρύνσεων, μας επιτρέπει να πηγαίνουμε για περισσότερη ώρα και να ζορίζουμε τον εαυτό μας περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα σπορ. Η ενέργειά μας θα τελειώσει και το μυαλό θα θολώσει πολύ πριν οι σύνδεσμοι, μύες, αρθρώσεις, κτλ υποχωρήσουν.

Στο τέλος, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σωστή προπόνηση για το ποδήλατο. Όμως πολλές φορές που δεν έχουμε χρόνο για ποδήλατο ένα σύντομο τρέξιμο είναι καλύτερο από το τίποτα. Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ καλή, εναλλακτική αερόβια προπόνηση.

Συμβουλή: Όταν αρχίσετε να τρέχετε καλό θα είναι να τρέχετε για 5 λεπτά και κατόπιν να περπατάτε για 2 λεπτά ώστε να μην ζορίσετε απότομα το σώμα και να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στην νέα άσκηση. Συνεχώς να αυξάνετε τον χρόνο τρεξίματος και να μειώνετε τον χρόνο που περπατάτε μέχρι να μπορείτε να τρέχετε άνετα 30-45 λεπτά.

Previous Article

Τα 10 πιο ακριβά ποδήλατα του 2015!

Next Article

Custom painted bikes

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια