Τα οφέλη από τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών

Author: Χωρίς σχόλια Share:
ηλεκτρολύτες

Όταν γυμναζόμαστε το σώμα ιδρώνει και αποβάλλει υγρά και μεταλλικά στοιχεία. Ο σκοπός των energy sports drinks είναι να αναπληρώσουν το σώμα με αυτά τα χαμένα στοιχεία. Τα αθλητικά ποτά περιέχουν ηλεκτρολύτες –που είναι στοιχεία ιόντων – και βοηθάνε ώστε να έχει σωστή σύνθεση το αίμα και να δουλεύουν σωστά οι μύες. Επίσης, όμως, αυτά τα αθλητικά ποτά τις περισσότερες φορές περιέχουν ζάχαρη και θερμίδες, τα οποία πολλές φορές δεν είναι ιδανικά για άτομα που είτε θέλουν να χάσουν βάρος είτε να διατηρήσουν την φόρμα τους.

Αντί αυτών, μπορούμε να καταναλώσουμε σπιτικούς ηλεκτρολύτες χωρίς τις περιττές θερμίδες.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ηλεκτρικά φορτισμένες ουσίες που βρίσκονται στα ούρα, στο αίμα και στα υπόλοιπα σωματικά υγρά. Είναι απαραίτητοι ώστε να κρατηθεί μια υγιής ισορροπία εντός του σώματος. Έρχονται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω: χλώριο, κάλιο, φώσφορος, μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο. Πρέπει να κρατιέται κατά την άσκηση μια ισορροπία στο σώμα, ώστε να το επιτρέψουμε να διατηρήσει τα σωστά επίπεδα νερού, τη σωστή οξύτητα του αίματος (pH), τη σωστή δράση των μυών και να επιτρέψουν άλλες σημαντικές διεργασίες να συμβούν. Ο ιδρώτας ελευθερώνει ηλεκτρολύτες, οπότε με την σειρά μας για να τους αναπληρώσουμε, θα πρέπει να καταναλώσουμε φαγητά και υγρά που περιέχουν ηλεκτρολύτες.

Ηλεκτρολύτες στο νερό-Τα οφέλη των ηλεκτρολυτών στο νερό.

Το νερό είναι το καλύτερο υγρό για την ενυδάτωση και την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν καταναλώνουμε νερό με ηλεκτρολύτες κατά την διάρκεια της άσκησης, τροφοδοτούμε πολύ γρήγορα το σώμα με τα στοιχεία που χάνουμε. Το σώμα χρειάζεται κάποιες σταθερές ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών καθημερινά. Καθώς γυμναζόμαστε και προκαλείται εφίδρωση, τότε αυτές οι ποσότητες ανεβαίνουν αναλόγως τον τύπο και την ένταση της άσκησης.

Πρόληψη της αφυδάτωσης

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρολυτών είναι  η πρόληψη της αφυδάτωσης. Καταναλώνοντας νερό με ηλεκτρολύτες κατά την άσκηση, οι ασκούμενοι αποφεύγουν την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα τους, oι παρενέργειες της οποίας – όταν είναι σε πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα – περιλαμβάνουν, κόπωση, ναυτία, εμετό, εφίδρωση, διάρροια και προβλήματα στα νεφρά.

Διατηρώντας τα επίπεδα pH

Σύμφωνα με το Medline Plus, το σώμα αποδίδει καλύτερα όταν το αίμα έχει pH 7.4. To pH είναι μονάδα μέτρησης της οξύτητας ή της αλκαλικότητας. Προκειμένου να διατηρηθεί ένα σωστό επίπεδο pH στο σώμα, χρειάζονται ηλεκτρολύτες πλούσιοι σε νάτριο και χλώριο. Αν δεν ακολουθούμε μια υγιεινή δίαιτα, το επίπεδο pH του σώματος μπορεί να πέσει σε όξυνα επίπεδα. Όταν βρίσκεται ψηλότερα από 7,0 μονάδες, θεωρούμε το σώμα αλκαλικό. Για να αυξηθεί το επίπεδο pH στο σώμα, χρειάζεται κατανάλωση αλκαλικών τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών.

Previous Article

Πότε θα σπάσει ξανά το ρεκόρ της μιας ώρας;

Next Article

YT Industries TUES CF- Το απόλυτο όπλο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια