Μόλις ξεκινήσατε το ποδήλατο; Δείτε 5 βασικές ικανότητες που θα πρέπει να αποκτήσετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
ζευγάρι ερωτευμένο

Μπορεί μέχρι σήμερα να μην είχατε ξανανέβει στο ποδήλατο από τη παιδική σας ηλικία, μπορεί να ανεβαίνατε περιστασιακά για την διασκέδαση. Όμως, ήρθε ο καιρός που πήρατε το δικό σας ποδήλατο και θα αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά, είτε επειδή βολεύει να πηγαίνετε στην δουλειά, τώρα που ακριβαίνουν περισσότερο τα εισιτήρια των λεωφορείων, είτε επειδή βαρεθήκατε να περνάτε περισσότερη ώρα μποτιλιαρισμένοι στην κίνηση, είτε επειδή θέλετε να κάνετε κάτι διασκεδαστικό ώστε να χάσετε αυτά τα κιλάκια των διακοπών.

Δείτε τις 5 βασικές ικανότητες που θα χρειαστείτε πριν βγείτε στον δρόμο!

Στην αρχή θα πηγαίνετε σαν «μεθυσμένοι». Κάτι το οποίο είναι τελείως αποδεκτό για άτομα που έχουν χρόνια να ανέβουν σε ποδήλατο. Βεβαιωθείτε πως θα κάνετε τις πρώτες σας πεταλιές σε χώρο ανοικτό χωρίς κόσμο ή αυτοκίνητα για την δική σας ασφάλεια, αλλά και των γύρω σας. Προσπαθήστε να εξοικειωθείτε όσο μπορείτε με το ποδήλατο, τον χειρισμό του και τα φρένα πριν ξεκινήσετε να πηγαίνετε σε στενά μέρη, ή να περνάτε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα. Τίποτα δεν θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την «μεθυσμένη» οδήγηση από το να κάνετε περισσότερο ποδήλατο!

Φρένα. Μια από τις πιο σημαντικές ικανότητες που θα πρέπει να κατέχει κάποιος πολύ καλά επάνω στο ποδήλατο, ασχέτως το πως επιλέγει να το χρησιμοποιήσει. Είναι αξιοσημείωτο πόσες φορές ξεχνάει κάποιος αναβάτης τα φρένα, όταν χρειάζεται να σταματήσει και προσπαθεί να σταματήσει βάζοντας τα πόδια κάτω. failΕξασκείστε το φρενάρισμα σε διαφορετικές περιπτώσεις, μέχρι να σας γίνει ενστικτώδης αντίδραση. Όταν ξεκινήσετε να εξασκείστε στα φρένα θα πατάτε πιο δυνατά το πίσω, κάτι το οποίο είναι λάθος καθώς το μπροστινό φρένο είναι αυτό που σας επιβραδύνει και σας σταματάει. Βέβαια είναι πιθανό αν πατήσετε δυνατά και απότομα το μπροστά φρένο να φύγετε πάνω από το τιμόνι, οπότε εξασκηθείτε αρκετά στο να μάθετε να πατάτε με δύναμη τόση ώστε ναι μεν να σταματήσετε σε κάποια περίπτωση ανάγκης, αλλά χωρίς να φύγετε πάνω από το ποδήλατο.

Βρείτε τον δικό σας ρυθμό στο πετάλι. Αν βρεθείτε με μια παρέα ποδηλάτων, μην προσπαθήσετε να ακολουθήσετε τον ρυθμό από κάποιον άλλον αναβάτη ή της παρέας, καθώς μπορεί να είναι πιο έμπειροι από εσάς και να πηγαίνουν πιο γρήγορα από ότι μπορείτε εσείς. Συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας, στο πως νιώθετε και ενημερώστε την παρέα ότι ίσως δεν έχετε τις κατάλληλες αντοχές για να τους ακολουθήσετε με τους δικούς τους ρυθμούς. Είναι κάτι που θα το καταλάβουν, καθώς όλοι έχουμε περάσει από το επίπεδο του «αρχάριου-νέου». Μπορείτε να ορίστε ένα σημείο συνάντησης πιο μετά στην διαδρομή αν δεν είναι πρόθυμοι να σας περιμένουν, ή μπορεί να κάθεται κάθε φορά κάποιος μαζί σας για να μην μείνετε μόνοι σας και να ακολουθάει τον ρυθμό σας.

Μπορείτε να σηκώσετε την σέλα στο κατάλληλο σημείο λίγο πιο μετά, όταν θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Δεν είναι ντροπή να θέλετε να 11245511_10153340853865127_6712333794667314762_nπατάτε και με τα δύο πόδια στο έδαφος όταν σταματάτε το ποδήλατο. Μπορεί η χαμηλή σέλα να μην είναι κατάλληλη για μεγάλες βόλτες καθώς καταπονεί τα γόνατα, αλλά μέχρι να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση πάνω στο ποδήλατο και να εξοικειωθείτε με τον έλεγχο αυτού, μπορείτε να την έχετε λίγο πιο χαμηλά. Απλά μην ξεχάσετε όταν ξεκινήσετε να κάνετε περισσότερα χιλιόμετρα να την φέρεται στο σωστό ύψος, όταν αρχίσετε να κάνετε μεγαλύτερες βόλτες.

Τέλος, αφού έχετε αποκτήσει αυτοπεποίθηση, έχετε αρχίσει να πηγαίνετε ελαφρώς πιο γρήγορα και πιο άνετα, θα πρέπει να ελέγχετε πίσω σας πάντα όταν είναι να κάνετε κάποια αλλαγή κατεύθυνσης ή πριν προσπεράσετε κάποιον γιατί πάντα υπάρχουν πιο γρήγοροι. Εκτός από αυτό, μπορεί αν κυκλοφορείτε στον δρόμο κάποιο όχημα να θέλει να σας προσπεράσει την στιγμή που θέλετε να αλλάξετε κατεύθυνση. Επίσης θα πρέπει πλέον να κοιτάτε αρκετά μακριά ώστε να βλέπετε ενδεχόμενους κινδύνους και να τους προλαμβάνετε, καθώς πάνω στο ποδήλατο είστε πολύ πιο ευάλωτοι από ότι μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Ποια ήταν η πιο σημαντική ικανότητα που έπρεπε να μάθετε όταν ξεκινήσατε το ποδήλατο;

Previous Article

Είναι ο Kriss Kyle ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αναβάτες BMX; Πιστεύουμε πως ναι… (video)

Next Article

Βγήκαν trigger shifters για Rohloff*!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια