Αν ξεκινάτε τώρα την ποδηλασία βουνού είμαστε σίγουροι ότι έχετε πάρα πολλές ερωτήσεις, μερικές από τις οποίες σας φαίνονται τόσο “χαζές” που ντρέπεστε να τις κάνετε. Από το “τι ποδήλατο να πάρω” μέχρι το “πως πηγαίνεις τόσο γρήγορα στον κατήφορο” όλα τα απαντάμε παρακάτω!
Τι ποδήλατο βουνού χρειάζεσαι; Αρχικά αυτό που μπορείς να διαθέσεις και δεύτερον αυτό το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σου στο βουνού. Δεν χρειάζεται σαν πρώτο ποδήλατο να ξοδέψεις πάρα πολλά λεφτά, καθώς δεν ξέρεις αν θα “κολλήσεις” με την ποδηλασία βουνού και ούτε ξέρεις τι ακριβώς σου αρέσει. Σου αρέσει η ανηφόρα; Η κατηφόρα; Λίγο από όλα; Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει μια πλήρης περιγραφή όλων των τύπων ποδηλάτου βουνού, τις διαφορές τους και για τι χρήση είναι κατάλληλο το καθένα.
Τύποι ποδηλάτων βουνού και πως να διαλέξετε τον κατάλληλο για εσάς.
Πετάλια; Τι πετάλια; Μα φυσικά αυτά που θα σε κάνουν να νιώθεις άνετα! Αν έρχεσαι από την ποδηλασία δρόμου, τότε πιθανότατα γνωρίζεις πως δουλεύουν και πως συμπεριφέρονται τα clipless πετάλια. Έχεις όμως το θάρρος να τα χρησιμοποιήσεις στο βουνό; Σε στενά ανηφορικά και κατηφορικά μονοπάτια με πέτρες, ρίζες και άλλα εμπόδια; Αν όχι τότε υπάρχει πάντα η λύση των flat -πλατφόρμες- ώστε να εξοικειωθείς με την ποδηλασία βουνού. Αν επιλέξεις τον δρόμο των flat πεταλιών, καλό θα είναι να αγοράσεις και παπούτσια βουνού ειδικά σχεδιασμένα για χρήση με ίδια πετάλια καθώς έχουν πιο άκαμπτους πάτους και πιο μαλακή σόλα για να μην φεύγει εύκολα το πόδι από τα πετάλια.
Αν χρειάζεσαι γάντια και τι τύπο; Αυτό είναι καθαρά προσωπική επιλογή και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Από τις διαδρομές που επιλέγεις να κάνεις, τις εξωτερικές θερμοκρασίες, την αίσθηση που θέλεις να έχεις, την ποιότητα των χερουλιών και πάρα πολλά ακόμη. Τα γάντια αποτρέπουν τα ιδρωμένα χέρια να γλιστράνε από τα χερούλια τους καλοκαιρινούς μήνες και σας προστατεύουν από κλαδιά όσο βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο ή από κάποια εκδορά όταν πέσετε από το ποδήλατο σε κάποιο τεχνικό σημείο. Πολλοί επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν γάντια λόγω της καλύτερης αίσθησης που έχουν. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε να χρησιμοποιήσετε στην αρχή γάντια μέχρι να γνωρίσετε καλύτερα το βουνό και το καινούριο σας ποδήλατο και από εκεί και πέρα αποφασίζετε μόνοι σας.
Τι θα γίνει αν πέσεις; Θα σηκωθείς, θα δεις αν χτύπησες ή όχι και θα συνεχίσεις., Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί εξωτερικοί παράγοντες στην ποδηλασία βουνού, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πέφτετε. Και θα πέφτετε συχνά. Όπως όταν ξεκινήσατε να μαθαίνετε ποδήλατο που πέφτατε, βάζατε τα κλάματα, αλλά μετά από 2 λεπτά ήσασταν πάλι πάνω στο ποδήλατο επειδή θέλατε να μάθετε, κάπως έτσι είναι και η ποδηλασία βουνού. Μπορεί να πέσετε, αλλά θα το ξαναδοκιμάσετε. Ίσως πιο διστακτικά, πιο προσεκτικά μέχρι να έρθει μια μέρα που να θυμάστε πως κάποτε σας δυσκόλευε αυτό το σημείο και το φοβόσασταν!
Είναι η ποδηλασία βουνού έτσι όπως δείχνει στα βίντεο; Και ναι και όχι. Εσείς θα επιλέξετε το πως θα κινηθείτε στο βουνό. Όχι όλα τα μονοπάτια δεν είναι γεμάτα τεράστια άλματα, ρίζες και πέτρες, αλλά υπάρχουν και τέτοια μονοπάτια αν νιώθετε την ανάγκη για κάτι παραπάνω. Μπορείτε αντί για όλα αυτά, να κάνετε πάρα πολλά χιλιόμετρα στους χωματόδρομους, να ανακαλύψετε μέρη που δεν φανταζόσασταν ότι υπάρχουν χωρίς να έχετε να αντιμετωπίσετε το πιο δύσκολο και απαιτητικό έδαφος. Όπως και να έχει όμως, αν διασκεδάζετε αυτό που επιλέξατε να κάνετε με το ποδήλατο βουνού σας και “γεμίζουν οι μπαταρίες σας”, είναι αρκετό για εμάς. Όλοι θέλουμε να διασκεδάζουμε. Άλλοι το κάνουν κατεβαίνοντας “γκρεμούς” άλλοι περνώντας 2 ώρες κάνοντας μόνο ανηφόρες.
- Tags: mtb, νέος στην ποδηλασία βουνού