Σε ποια Ολλανδική πόλη άλλαξαν τα φανάρια τις βροχέρες ημέρες ώστε τα ποδήλατα να μην περιμένουν σχεδόν καθόλου;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Rain sensor rotterdam  (1)

Η Ολλανδία θεωρείται γενικά ως η πιο φιλική προς το ποδήλατο χώρα του κόσμου και επαινείται εδώ και χρόνια για τις άρτιες υποδομές όσον αφορά τις μετακινήσεις με το ποδήλατο. Πλέον όμως, η πόλη του Ρότερνταμ αγκαλιάζει μια νέα τεχνολογία η οποία βοηθάει τους ποδηλάτες να περνούν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στην βροχή.

Τα φανάρια τα οποία βρίσκονται σε διασταυρώσεις των ποδηλατοδρόμων με μεγάλους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουν πλέον αισθητήρες βροχής. Όταν λοιπόν ανιχνεύσουν βροχή, αλλάζουν αυτόματα οι χρόνοι αναμονής δίνοντας προτεραιότητα στους ποδηλάτες, μειώνοντας τον χρόνο που περιμένουν από τα 3 λεπτά -180 δευτερόλεπτα- σε μόλις 40 δευτερόλεπτα! Αυτό βέβαια σημαίνει αυξημένη αναμονή για τους οδηγούς των οχημάτων, αλλά αυτοί κάθονται άνετοι, στεγνοί και ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, οπότε πρόκειται για μια δίκαιη ανταλλαγή!

Αν και οι συγκεκριμένοι αισθητήρες εγκαταστάθηκαν μόνο σε μια διασταύρωση μέχρι στιγμής, η επιτυχημένη δοκιμή τους όμως θα δώσει το πράσινο φως ώστε να εγκατασταθεί η ίδια τεχνολογία σε διασταυρώσεις σε ολόκληρη την πόλη.

Οι αλλαγές στον χρόνο των φαναριών είναι μόνο ένα από τα 40 σημεία του σχεδίου που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την ενθάρρυνση του κόσμου ώστε να χρησιμοποιεί περισσότερο το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του. Το ποσοστό, που δεν το λες και χαμηλό για τα δικά μας δεδομένα, βρίσκεται στο 25% αλλά αν το συγκρίνουμε με το Άμστερνταμ –δείτε πως το Άμστερνταμ έγινε η ποδηλατική πρωτεύουσα του κόσμου– που οι μετακινήσεις με το ποδήλατο καταλαμβάνουν το 40% των συνολικών μετακινήσεων, ή με το 60% του Groningen, τότε το Ρότερνταμ θέλει ακόμη δουλειά!

Previous Article

Λιγότερες πιθανότητες για τραυματισμούς. Τι θα πρέπει να προσέχετε!

Next Article

Nikon KeyMission, action cam με 4Κ και 360°. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια