Βρείτε το κατάλληλο αθλητικό σουτιέν με τη σωστή υποστήριξη για τις ποδηλατικές σας βόλτες.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
sportsbra (3)

Ας το παραδεχτούμε, ένα αθλητικό σουτιέν δεν είναι και η πιο συναρπαστική αγορά σχετικά με την ποδηλασία, αλλά δεν παύει να αποτελεί βασική προϋπόθεση για την άνεση και την υγεία σας. Όταν μια κοπέλα δεν φοράει ένα καλό αθλητικό σουτιέν στην ποδηλασία είτε πρόκειται για ποδηλασία δρόμου, είτε για ποδηλασία βουνού επιβαρύνει υπερβολικά τον ιστό του μαστού, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο και με την πάροδο του χρόνου είναι πολύ πιθανό να κρεμάσει το στήθος.

Στην περιοχή του στήθους δεν υπάρχουν μύες και οι μόνες υποστηρικτικές δομές είναι το δέρμα και ο συνδετικός ιστός που ονομάζεται σύνδεσμος του Cooper. Καλύπτει όλη την επιφάνεια του μαστού και συγκρατείται από το θωρακικό τοίχωμα. Δεδομένου όμως ότι, είναι λεπτοί και ελαστικοί ιστοί, γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι και πολύ ισχυροί.

Σύμφωνα με μια μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Portsmοuth σχετικά με την υγεία των γυναικών που ασκούνται χωρίς σουτιέν, η κίνηση του στήθους (πάνω-κάτω, μέσα-έξω και από πλευρά σε πλευρά) αυξήθηκε από 4 εκατοστά κατά το βάδισμα σε 15 εκατοστά κατά το τρέξιμο.

Ποδήλατο και στήθος

Όμως, η αυξημένη κίνηση του μαστού δεν πρέπει να απασχολεί μόνο τους δρομείς. Αν και η ποδηλασία δεν προκαλεί συνεχή αναπήδηση, σύμφωνα με την Dr. Joanna Scurr επικεφαλής για την υγεία του στήθους στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, η στάση του σώματος που έχουνε οι αναβάτριες πάνω στο ποδήλατο και η οδήγηση σε ανώμαλες επιφάνειες, μπορούν να προκαλέσουν τα δικά τους προβλήματα.

sportsbra (2)

«Σε ένα ποδήλατο, το στήθος κρέμεται πιο ελεύθερα από ό, τι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε όρθια στάση», αναφέρει. «Αυτό σημαίνει διαφορετικές ανάγκες από τις φυσικές δομές στήριξης του. «Επιπλέον, οι κραδασμοί που προκαλούνται από τις ανώμαλες επιφάνειες κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας, προκαλούν διαφορετική συχνότητα κίνησης του μαστού σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες. Θεωρείτε πως η συχνότητα της δόνησης, μπορεί να συνδεθεί με πόνο στο στήθος ή δυσφορία. Έτσι για μερικές γυναίκες η συχνότητα δόνησης που ένιωθαν κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας ήταν πιο άβολή απ’ αυτή που ένιωσαν κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων. »

Τύποι σουτιέν

Υπάρχουν τρεις τύποι αθλητιών σουτιέν: το σουτιέν, που συγκρατεί και ωθεί το στήθος προς τον θώρακα, το σουτιέν που ανυψώνει και διαχωρίζει κάθε μαστό και τέλος ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τύπων. Υπάρχουν μερικά σουτιέν που είναι συμβατά με παλμογράφους, που σημαίνει ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από το λουράκι για μεγαλύτερη άνεση. Όσο για το ποιος τύπος αθλητικού σουτιέν είναι καλύτερος για την χρήση στο ποδήλατο, η Dr.Scurr λέει ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος – μάλλον έχει να κάνει με υποκειμενικά κριτήρια καθώς και ποιο προσφέρει την καλύτερη υποστήριξη στο εκάστοτε στήθος. «Τα αθλητικά σουτιέν που συγκρατούν και ωθούν το στήθος προς τον θώρακα είναι περισσότερο ελαστικά από αυτά που ανυψώνουν και διαχωρίζουν κάθε μαστό. Ο κάθε τύπος σουτιέν μπορεί να έχει διαφορετικές δυνατότητες μείωσης της κίνησης ή της απορρόφησης κραδασμών. Αυτό επηρεάζεται από το μέγεθος του στήθους, τη σύνθεση του μαστού, της στάσης του σώματος στο ποδήλατο και το είδος της ποδηλασίας. Ως εκ τούτου, αξίζει να πειραματιστείτε και με τα δύο σχέδια για να δείτε ποιο λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Εξαιτίας των ανώμαλων επιφανειών κατά τη ποδηλασία βουνού, οι απαιτήσεις στήριξης του μαστού είναι υψηλότερες. Επίσης, το άνω μέρος του σώματος είναι πιθανό να είναι σε πιο όρθια θέση συγκριτικά με την ποδηλασία δρόμου, κάτι το οποίο επίσης επιρρεάζει τις απαιτήσεις υποστήριξης του στήθους».

Τέλεια εφαρμογή

Όσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή σουτιέν ανάλογα με το είδος ποδηλασίας που κάνετε, άλλο τόσο σημαντικό είναι να σας εφαρμόζει και σωστά, αλλιώς δεν θα κάνει τη δουλειά του. Η Amanda Brasher, ερευνήτρια, συμβουλεύει να δοκιμάσετε ένα σουτιέν σε χαλαρότερη ρύθμιση και λέει ότι η κάτω ελαστική μεριά του σουτιέν είναι το κλειδί. «Θα πρέπει να είναι σταθερό, αλλά να μην σας σφίγγει. Σύρετε δύο δάχτυλα κάτω από το λάστιχο και τραβήξτε απαλά προς τα έξω. Θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο τριών με πέντε πόντων. Κοιτάξτε στον καθρέφτη και ελέγξτε πως το λάστιχο είναι στο ίδιο επίπεδο σε όλο σας το σώμα«.

Το επόμενο βήμα είναι να ελέγξετε τις θήκες όπου μπαίνει ο κάθε μαστός. «Κάθε μαστός θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως», συμβουλεύει η Amanda. «Αν υπάρχει διόγκωση πάνω από την κορυφή ή στο πλάι, σημαίνει ότι είναι πολύ μικρό. Αν το ύφασμα είναι ανοιχτό, χαλαρό ή ζαρώνει, σημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλο«.

sportsbra (4)

Οι αθλητικοί στηθόδεσμοι έρχονται με μεγάλη ποικιλία σχεδίων στην πλάτη. Το παραδοσιακό πίσω U, το Υ και Τ. Η Amanda δηλώνει ότι η επιλογή του στυλ που θα επιλέξετε εξαρτάται από εσάς, αλλά προσοχή στις τιράντες, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζουν καλά στους ώμους. «Αν σηκώσετε τις τιράντες, θα πρέπει να έχουν περιθώριο μόνο δύο ή πέντε πόντων».
Εάν ένα σουτιέν που έχει μπανέλα, είναι σημαντικό να μην πατάει σε οποιονδήποτε ιστό του μαστού. «Με το ένα δάχτυλο, πιέστε απαλά την μπανέλα για να ελέγξετε ότι είναι σε οριζόντια θέση πάνω στο σώμα. Αν το μπροστινό μέρος του σουτιέν σηκώνεται ή η μπανέλα κάθεται στο μαστικό ιστό, τότε θα πρέπει να αυξηθεί το μέγεθος του σουτιέν».

Μόλις βρείτε το ιδανικό αθλητικό σουτιέν για σας, μην κάνετε το κοινό λάθος γυναικών, ότι δηλαδή θα το έχετε για πάντα. Η Dr.Scurr επισημαίνει τα εξής: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω κάθε πότε πρέπει να αλλάξετε ένα αθλητικό σουτιέν, καθώς κάτι τέτοιο εξαρτάται από το πόσο συχνά το φοράτε και το τρόπο και την συχνότητα που το πλένετε. Σίγουρα όμως δε μπορείτε να περιμένετε το ίδιο επίπεδο υποστήριξης μετά από χρόνια.

Ένα είναι σίγουρο όμως, οι περισσότερες γυναίκες, φορούν αθλητικά σουτιέν που χρειάζονται αντικατάσταση!

Previous Article

Η ψυχική αντοχή σας βοηθάει να προπονηθείτε σκληρότερα. Δείτε πως!

Next Article

Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτόματο dropper post από την Trek!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια