Η ψυχική αντοχή σας βοηθάει να προπονηθείτε σκληρότερα. Δείτε πως!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
psixikhantoxh (2)

Είναι γνωστό πως τα αποτελέσματα και η υψηλή απόδοση προέρχονται από την σκληρή και επίπονη προπόνηση. Πόσες φορές όμως δεν έχει συμβεί κατά την διάρκεια μια σκληρής προπόνησης, το μυαλό να μην αφήνει το σώμα να αποδώσει αυτά που μπορεί; Πόσες φορές, έχετε γυρίσει πίσω χωρίς να είστε ικανοποιημένοι από την προπόνηση που κάνατε;

Για να μπορέσετε κάθε φορά να προπονήστε στο 100% των δυνάμεών σας, είτε σωματικών είτε ψυχικών θα πρέπει να αποκτήσετε τέσσερα κύρια στοιχεία για μεγαλύτερη ψυχική αντοχή, ώστε η απόδοσή σας να εξαρτάται μόνο πλέον από τις σωματικές σας δυνάμεις. Αυτά τα στοιχεία είναι: η αυτοπεποίθηση, η δέσμευση, η πρόκληση και ο έλεγχος.

Αυτοπεποίθηση

Αρκετές φορές πριν από την αρχή κάποιου σημαντικού αγώνα, γινόμαστε πολύ νευρικοί και χάνουμε την συγκέντρωσή μας. Για να το ξεπεράσουμε αυτό, θα πρέπει να εξασκήσουμε την τεχνική προοδευτικής χαλάρωσης των μυών, σε συνδυασμό με τις βαθιές αναπνοές.

Πως να το πετύχετε: Καθίστε άνετα κάπου, με κλειστά τα μάτια και διαδοχικά σφίξτε και χαλαρώστε όλους τους μύες του σώματος, ξεκινώντας από το κεφάλι και συνεχίζοντας προς τα πόδια. Κρατήστε τους μύες σας σφιγμένους για 10 δευτερόλεπτα και έπειτα χαλαρώστε τους για 25 δευτερόλεπτα. Οι αναπνοές σας κατά το σφίξιμο των μυών θα πρέπει να είναι βαθιές και αργές. Κατά το χαλάρωμα συνεχίστε τις βαθιές και αργές αναπνοές για να δώσετε τον οξυγόνο που χρειάζεται το σώμα σας.

Δέσμευση

Ένας καλός τρόπος ώστε να καταπολεμήσετε την απάθεια ή την βαρεμάρα κατά την διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης ή κατά την διάρκεια μιας μεγάλης προπόνησης, είναι να ενισχύσετε την δέσμευσή σας προς τον απότερο στόχο σας.

Πως να το πετύχετε: Οι στόχοι που θέτετε θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι αλλά να σας προκαλούν αλλά με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορείτε να τους εκπληρώσετε, βασισμένοι στον χρόνο και τέλος να τους καταγράφετε. Χρειάζονται να είναι βραχυπρόθεσμοι αλλά και μακροπρόθεσμοι, με μερικούς από τους βραχυπρόθεσμους, να είναι σκαλοπάτια ώστε να επιτύχετε τους απώτερους στόχους σας.

Πρόκληση

Η επανάληψη θετικών εικόνων και εμπειριών πριν από ένα σημαντικό γεγονός, ή πριν από έναν τρομακτικό κατήφορο, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Πως να το πετύχετε: Η επαναφορά στην μνήμη σας, ενός τέλειου σπριντ που είχατε πραγματοποιήσει, ή την ακολουθία του μονοπατιού ή των διαδοχικών στροφών της διαδρομής θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας, θα μπλοκάρει τις αρνητικές σκέψεις και θα ενισχύσει τις λειτουργίες του οργανισμού σας όταν αρχίσετε να πραγματοποιείτε την άσκηση στην πραγματικότητα.

Έλεγχος

Να μιλάτε συνεχώς στον εαυτό σας, επαναλαμβάνοντας θετικές φράσεις ή νύξεις, ώστε να ελέγχετε τις σκέψεις και τις πράξεις σας.

Πως να το πετύχετε: Μιλάτε στον εαυτό σας, για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή και τα κίνητρά σας. Φράσεις όπως «Μην σταματάς, αντέχεις, πάτα» ή μια νύξη για την τεχνική, όπως για παράδειγμα, «χαλαρό το σώμα, πεταλάρισμα με σταθερό ρυθμό» βελτιώνετε την θέση του σώματος επάνω στο ποδήλατο και αυξάνετε την απόδοσή του, επειδή η τεχνική σας είναι σωστή.

Previous Article

Η καθημερινή σας προπονητική συμβουλή! Πως να αυξήσετε το Vo2 Max!

Next Article

Βρείτε το κατάλληλο αθλητικό σουτιέν με τη σωστή υποστήριξη για τις ποδηλατικές σας βόλτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια