Οι διατροφικές ανάγκες ενός αθλητή ο οποίος ανταγωνίζεται σε μονοήμερους αγώνες διαφέρουν πάρα πολύ από τις ενεργειακές ανάγκες που έχει κάποιος αθλητής ο οποίος συμμετέχει σε ένα Grand Tour 3ων εβδομάδων. Οι αθλητές πρέπει να επαναλαμβάνουν τις καλές εμφανίσεις και τις υψηλές επιδόσεις κάθε αγωνιστική ημέρα, να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος και να καταφέρουν να ανακάμψουν κατά την διάρκεια της νύχτας. Το διατροφικό σχέδιο των αθλητών θα πρέπει να περιλαμβάνει πέρα του χρόνου που δαπανάται στο ποδήλατο και τον χρόνο που περνάει ο αθλητής εκτός ποδηλάτου. Πλέον δεν μετράει μόνο η ποσότητα υδατανθράκων που θα καταναλώσει ο αθλητής αλλά πολλά περισσότερα. Ας δούμε όμως μερικές διατροφικές συμβουλές από τους αθλητές του Tour de France.
- Σχεδιασμός στρατηγικής τροφοδοσίας πολύ πριν ξεκινήσει το πολυ-ήμερο event. Οι προπονήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αύξηση της αντοχής, την βελτίωση της τεχνικής και της δύναμης αλλά και για να μαθαίνει ο αθλητής τις διατροφικές ανάγκες του σώματος του. Κατά την προπόνηση είναι που θα πρέπει να βρει τι δουλεύει και τι όχι γι’ αυτόν και να ακολουθήσει πιστά ένα πρόγραμμα ώστε να έχει την βέλτιστη απόδοση κάθε μέρα. Στην σήμερον ημέρα οι επαγγελματικές ομάδες κάνουν αρκετές δοκιμές κατά το off-season αλλά δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές ή κρυφά “όπλα” που αποκαλύπτονται όταν έρχεται ώρα των αγώνων.
- Η καλά ισορροπημένη διατροφή είναι μονόδρομος. Πριν από μερικά χρόνια, η ποδηλατική διατροφή είχε να κάνει με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ψωμιού και μακαρονιών. Πλέον όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει. Με την εφαρμογή του κανόνα “no needles” -δηλαδή απαγορεύτηκαν οι ενέσεις βιταμινών κατά την διάρκεια του αγώνα- οι αθλητές θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία μόνο μέσω του φαγητού ή των υγρών. Μια πολύ ισορροπημένη διατροφή, με πλούσιες διατροφικές τροφές, μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα στους αναβάτες.
- Πρωινό. Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για τους αθλητές θα πρέπει να είναι πλούσιο σε “αργούς” και “γρήγορους” υδατάνθρακες, ποιοτική πρωτεΐνη και καφεΐνη. Θα πρέπει να καταναλώνετε όσες περισσότερες θερμίδες μπορεί να πέψει εύκολα ο οργανισμός σας. Το πρωινό είναι αυτό που θα επηρεάσει τις επιδόσεις σας κατά την διάρκεια της ημέρας. Τέλος όσο μεγαλύτερο είναι το πρωινό, τόσο λιγότερο φαγητό θα χρειαστεί να καταναλώσετε κατά τις ώρες που βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο.
- 90 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά ώρα. Η ποσότητα των 90 γραμμαρίων υδατανθράκων ανά ώρα ή περίπου 360 θερμίδες είναι το μέγιστο που μπορεί να απορροφήσει το ανθρώπινο σώμα. Μεγαλύτερη-περισσότερη ποσότητα δεν έχει να προσφέρει τίποτα θετικό καθώς δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον οργανισμό. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η κατανάλωση τροφών θα πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες όταν συμμετέχει κάποιος σε αγώνες, καθώς είναι αδύνατο να πιάσει κάποιος τους προπορευόμενους αν μείνει πίσω. Τέλος, τα στερεά τρόφιμα καλό είναι να καταναλώνονται στα ίσια κομμάτια των διαδρομών, ενώ τα υγρά -gel- καλό είναι να καταναλώνονται στις ανηφόρες ή στα τμήματα με υψηλότερες εντάσεις.
- 500-1000 ml υγρών ανά ώρα. Η κατανάλωση υγρών εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες του αγώνα και τον οργανισμό του κάθε αθλητή -καθώς με διαφορετικό ρυθμό ιδρώνει ο κάθε ένας από εμάς- και δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η ακριβής ποσότητα υγρών που θα πρέπει να λαμβάνουμε. Αυτό ισχύει ακόμη και για τους επαγγελματίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, όσον αφορά την ενυδάτωση, είναι όταν ανέβουν οι ρυθμοί και ο ανταγωνισμός σφίξει, τότε είναι που σταματάνε σχεδόν όλοι να καταναλώνουν υγρά. Οπότε πρώτα από όλα θα πρέπει να μάθουμε να πίνουμε συχνά νερό/ηλεκτρολύτες/ισοτονικό παρά τις συνθήκες που επικρατούν στον αγώνα.
- Κομμένο το αλκοόλ. Αν έρχεται η ώρα του μεγάλου σας αγώνα που περιμένατε πως και πως, καλό θα είναι να κάνετε αποχή από το αλκοόλ. Αυτό εφαρμόζουν οι αθλητές της BMC. “Καθόλου αλκοόλ κατά την διάρκεια του Tour de France, ούτε καν τις εβδομάδες πριν από αυτό”, λέει ο διατροφολόγος της BMC, Judith Haudum. “Ίσως αν κερδίσεις κάποιο ετάπ, ή φορέσεις το yellow jersey να μπορέσεις να έχεις ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο“.
Ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο όταν έρχεται η ώρα των αγώνων;