Ερευνητές στην Ισπανία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αθλητές οι οποίοι συμπληρώνουν μικρή ποσότητα αλατιού στους ηλεκτρολύτες τους, αποδίδουν καλύτερα σε αθλήματα αντοχής, σε σύγκριση με όσους δεν “πειράζουν” τους ηλεκτρολύτες που πίνουν.
Βρήκαν πως τα κορυφαία recovery drinks δεν περιέχουν τους ηλεκτρολύτες που απαιτούνται για να αναπληρωθούν οι χαμένοι από την διάρκεια των αθλημάτων αντοχής, που σημαίνει πως το σώμα θα βρεθεί με έλλειμμα νατρίου.
Ακόμη και το καλύτερο αθλητικό ποτό της αγοράς φέρεται να περιέχει περίπου την μισή ποσότητα νατρίου που αποβάλλει το σώμα με τον ιδρώτα.
“Οι εταιρίες παρασκευής αθλητικών ποτών γνωρίζουν πως η τοποθέτηση περισσότερου νατρίου θα ήταν προτιμότερη για την διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών στους αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα αντοχής -όπως η ποδηλασία. Αυτό δεν συμβαίνει όμως διότι η περίσσεια νατρίου θα έκανε τα ποτά τους να έχουν μια πιο αλμυρή γεύση, γεγονός που θα μείωνε τις πιθανότητες επιτυχίας στην αγορά, όπου η καλή γεύση και το ευχάριστο άρωμα είναι το κλειδί για την επιτυχία”, σημειώνει ένας από τους ερευνητές.
“Μπορεί να είναι απαραίτητο να καταναλώνουν οι αθλητές περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε νάτριο, ή ακόμη και συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας, ώστε η απώλεια ηλεκτρολυτών να μην έχει επίδραση στην απόδοση τους“.
Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ένα γκρουπ με αθλητές τριάθλου, συμπλήρωσαν στα αθλητικά τους ποτά, 12 κάψουλες άλατος χωρισμένες μεταξύ των τριών αθλημάτων με σκοπό την αναπλήρωση του 71% του χαμένου νατρίου. Η σύγκριση πραγματοποιήθηκε με μια άλλη -όμοια ηλικιακά και σε επιδόσεις- ομάδα τριαθλητών στων οποίων τα αθλητικά ποτά προστέθηκαν κάψουλες πλασίμπο οι οποίες θα αναπλήρωναν μόνο το 20% του χαμένου νατρίου.
Όσοι κατανάλωσαν τα αθλητικά ποτά με την προσθήκη του άλατος, ολοκλήρωσαν το τρίαθλο κατά μέσο όρο 26 λεπτά πιο γρήγορα.
“Ο θετικός αυτός αντίκτυπος στις επιδόσεις των αθλητών, προέρχεται από την αύξηση της συγκέντρωσης των ηλεκτρολυτών στο αίμα, που προκλήθηκε από την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υγρών κατά την διάρκεια του αγώνα (καθώς το άλας διεγείρει την δίψα) και κατά συνέπεια βελτιώθηκε η ισορροπία νερού-ηλεκτρολυτών κατά την διάρκεια του διαγωνισμού”, εξήγησαν οι επιστήμονες.
Πηγή.