Μυστικά και τακτικές που θα σας βοηθήσουν στις ανηφόρες.

Author: 1 Σχόλιο Share:

Όσο δυνατός ποδηλάτης και αν είστε, όσες ώρες προπόνηση και αν κάνετε την βδομάδα υπάρχουν κάποια στρατηγικά μυστικά και καλά κρυμμένες τακτικές που αφορούν τις ανηφόρες και ίσως δεν έχετε ανακαλύψει ακόμη. Χωρίς να μακρηγορούμε ας δούμε πως μπορείτε να γίνετε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί στις ανηφόρες!

Καθιστός, ορθοπέταλο, καθιστός, ορθοπέταλο. Το να παραμένετε μόνο σε μία στάση καθ’ όλη την διάρκεια της ανηφόρας δεν καταφέρνετε απολύτως τίποτα. Αν δείτε σε πολλούς αγώνες στις ανηφόρες αυτός που έχει φύγει μπροστά από το υπόλοιπο γκρουπ συνήθως είναι όρθιος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι υπεράνθρωπος και έβγαλε όλη την ανηφόρα ορθοπέταλο. Αντιθέτως, ξέρει στρατηγικά να επιλέγει κάθε πότε θα σηκωθεί για μερικές ορθοπεταλιές ώστε να αλλάξουν οι μυϊκές ομάδες που δουλεύουν να αιματωθούν τα οπίσθια από την πίεση της σέλας και γενικά να έρθει μια φρεσκάδα στα πόδια.


Δείτε επίσης: Ξέρετε ποιοι είναι οι παράγοντες που σας “κόβουν” ταχύτητα;


Χαλαρός κορμός. Πολλές φορές είναι αναπόφευκτο να κρατήσετε τον κορμό χαλαρό κατά την διάρκεια μιας παρατεταμένης ανηφόρας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε πως όσο λιγότερη ένταση βάζετε στον κορμό σας τόσο περισσότερη ενέργεια έχετε για τα πόδια σας. Αν νιώσετε τα χέρια σας να σφίγγουν το τιμόνι, πάει να πει πως και όλος ο κορμός έχει σφίξει. Χαλαρώστε το πιάσιμο του τιμονιού, χαλαρώστε τον κορμό σας και πάρτε τις βαθιές ανάσες που είναι τόσο απαραίτητες.

climbingΜην “τρελαίνεστε” για το σωματικό σας βάρος. Όλοι γνωρίζουμε πως όσο ελαφρύτερος είναι κάποιος αναβάτης, τόσο καλύτερα πηγαίνει στις ανηφόρες. Εδώ όμως υπάρχει μια πάρα πολύ λεπτή ισορροπία που θα πρέπει να προσέξετε. Όσο αδυνατίζει κάποιος χάνει και μυϊκή μάζα -άρα δύναμη- αλλά επίσης μειώνονται και οι αποθήκες ενέργειας του σώματος του. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να βρείτε το ιδανικό -δικό σας- σωματικό βάρος που ναι μεν θα σας επιτρέπει να ανεβαίνετε πολύ γρήγορα και εύκολα τις ανηφόρες, αλλά παράλληλα θα διατηρήσετε την μυϊκή σας δύναμη ανεπηρέαστη. Το να χάσετε 2 κιλά με εξαντλητική δίαιτα δεν μεταφράζεται και σε καλύτερους χρόνους ανάβασης.

Στροφάρετε τα πόδια. Ειδικά στην αρχή της ανηφόρας αποφύγετε τις πολύ βαριές ταχύτητες και επιλέξτε κάποια πιο ελαφριά που θα σας επιτρέπει να γυρνάτε τα πόδια σας με περίπου 80 στροφές το λεπτό. Ίσως σας φαίνεται περίεργο -ειδικά τις πρώτες φορές που θα το δοκιμάσετε- αλλά πρόκειται για τον πιο αποδοτικό τρόπο για να ανεβείτε μια ανηφόρα. Ξεκινήστε με πολλές περιστροφές των ποδιών καθώς θα μπορέσετε να διατηρήσετε τα πόδια σας “φρέσκα” για περισσότερη ώρα.


Δείτε επίσης: Μας κάνει το ελαφρύτερο ποδήλατο πιο γρήγορους, ή είναι πλασίμπο;


Πηγαίνετε στην τουαλέτα. Όπως είπαμε και παραπάνω το χαμηλότερο σωματικό βάρος σας επιτρέπει να πηγαίνετε πιο γρήγορα και πιο άνετα στις ανηφόρες. Μέρος του σωματικού βάρους είναι και τα κόπρανα που έχουν δημιουργηθεί μετά το πολύ πλούσιο βραδινό και πρωινό σας γεύμα. Πριν λοιπόν ξεκινήσετε την βόλτα/προπόνηση/αγώνα πηγαίνετε στην τουαλέτα και αδειάστε. Όσο ελαφρύτεροι τόσο πιο γρήγοροι είπαμε!

Tip για όσους κυνηγάνε τα KOM’s. Αν είστε από αυτούς που ζούνε για να παίρνουν κορώνες, τότε πριν ξεκινήσει η ανάβαση, όχι μόνο θα πρέπει να ουρήσετε και να αφοδεύσετε αλλά και να αδειάσετε τα παγούρια σας από το νερό (εφόσον μπορείτε να τα γεμίσετε ξανά στην κορυφή). Αφήστε μόνο όσο χρειάζεστε για να βγάλετε την ανηφόρα. Δεν θα πιστεύετε πόσο θα σας βοηθήσει αυτή η μικρή μείωση του βάρους στο να φτάσετε πιο κοντά στην πολυπόθητη κορώνα!

Έχετε κάποια άλλη συμβουλή που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας όσον αφορά τις ανηφόρες;

Previous Article

O Brandon Semenuk σε διαφήμιση της Subaru. (video)

Next Article

Νέα πρόταση μετάδοσης για τα ποδήλατα βουνού από την Box Components.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια