Ποια είναι η σωστή πίεση ελαστικών στο ποδήλατο βουνού;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
mtb berm hit drift dust

Στην ποδηλασία το μόνο σημείο επαφής του ποδηλάτου και του εδάφους είναι τα ελαστικά -τις περισσότερες τουλάχιστον φορές! Δεν είναι όμως μόνο τα ελαστικά τα οποία μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά της βόλτας σας, αλλά και η πίεση του αέρα που χρησιμοποιείτε. Ξέρετε όμως πως να βρείτε την «ιδανική» ή «κατάλληλη» πίεση για εσάς;

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με την ποδηλασία βουνού, συνήθως δεν απαντούν στις παρακάτω ερωτήσεις. «Πόση πίεση χρησιμοποιείς μπροστά και πόση πίσω; Κάθε πότε ελέγχεις την πίεση;» Ο τρόπος που αποφασίζουν για το πόση πίεση αέρα χρησιμοποιούν στα ελαστικά του ποδηλάτου τους έχει να κάνει με το πόσο «σκληρό» νιώθουν το λάστιχο πιέζοντας το με τα δάκτυλα τους!

Για να εκμεταλλευτεί κάποιος όμως τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ελαστικά τους θα πρέπει να χρησιμοποιείται και η «σωστή» πίεση αέρα.

low mtb tire pressure

Αν αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα η οποία θα σας βγάλει την κατάλληλη για εσάς πίεση που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε στα ελαστικά σας, δυστυχώς θα σας απογοητεύσουμε. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πίεση για τα ελαστικά του ποδηλάτου -όπως συμβαίνει με τα αυτοκίνητα- και θα πρέπει να βρείτε την πίεση που δουλεύει για εσάς.

Η πίεση των ελαστικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της ποδηλασίας που κάνουμε, το βάρος και το τερέν που ποδηλατούμε. Η πίεση των ελαστικών είναι προσωπική υπόθεση -όπως συμβαίνει με τις σέλες και τα χερούλια.

Αν χρησιμοποιείτε πολύ υψηλές πιέσεις όμως -μεγαλύτερες από 3 bar-40 psi τότε το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχετε τα μέγιστα από όσα μπορούν να προσφέρουν τα ελαστικά σας.

Παρακάτω θα σας δώσουμε ένα πάρα πολύ γενικό οδηγό όσον αφορά την αρχική πίεση των ελαστικών στο ποδήλατο βουνού και από εκεί θα πρέπει να πειραματιστείτε μόνοι σας τι δουλεύει και τι όχι για τον τρόπο και τα μέρη που ποδηλατείτε.

Θα ξεκινήσουμε με το συνηθισμένο φάρδος ελαστικών για all mountain/enduro που είναι το 2,3-2,4. Ξεκινήστε με 26psi και στα δύο ελαστικά για tubeless ή με 29 psi για σαμπρέλες.

Για ελαστικά με διάσταση μικρότερη του 2,25 αυξήστε την πίεση κατά 2 psi.

Για tubeless plus ελαστικά 2,8-3,0 ξεκινήστε με 18 psi μπρος πίσω. Για plus ελαστικά με σαμπρέλα, ξεκινήστε από τα 20 psi.

mtb trail

Το μυστικό είναι η ισορροπία.

Η ιδανική πίεση αέρα για τα ελαστικά είναι αυτή που προσφέρει την μέγιστη ισορροπία μεταξύ του κρατήματος, της σταθερότητας και της επιτάχυνσης.

Υψηλή πίεση: Η υψηλή πίεση προσφέρει καλύτερη υποστήριξη στα πλαϊνά των ελαστικών, αυξημένη σταθερότητα και προστασία για την ζάντα αλλά έχει αρκετά μειωμένη πρόσφυση, ενώ περνάνε και πάρα πολλοί κραδασμοί προς τον αναβάτη.

Χαμηλή πίεση: Η χαμηλή πίεση αυξάνει την πρόσφυση καθώς το μαλακό ελαστικό μπορεί να «τυλιχτεί» γύρω από τις ανωμαλίες. Στα μειονεκτήματα έχουμε τις αυξημένες πιθανότητες χτυπήματος του τροχού, ενώ η χάνεται η σταθερότητα και η στιβαρή αίσθηση του ποδηλάτου όταν αυξηθεί η ταχύτητα. Ειδικότερα όταν στρίβετε με ταχύτητα μπορείτε να νιώσετε το ελαστικό να παραμορφώνεται και αυτό μειώνει την αυτοπεποίθηση σας.

Η βέλτιστη πίεση των ελαστικών είναι πολύ σημαντική καθώς θα φέρει την ισορροπία μεταξύ πρόσφυσης, προστασίας και σταθερότητας.

Πως να μετρήσω την πίεση;

mtb tire pressuer gauge

Μα φυσικά με ειδικά μανόμετρα. Σήμερα κυκλοφορούν ψηφιακά μανόμετρα -παλαιότερα υπήρχαν και αναλογικά. Υπάρχουν αρκετές επιλογές στην αγορά άλλα πιο ακριβά με περισσότερες δυνατότητες και άλλα πιο οικονομικά. Καλό θα ήταν να μην βασίζεστε στην ένδειξη της τρόμπας σας καθώς η πίεση που αναγράφεται δεν είναι η πραγματική που υπάρχει στο ελαστικό. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο μανόμετρο για να έχετε σταθερή απόκλιση.

Θέλεις να μάθεις πως θα βρεις την ιδανική πίεση για το δικό σου ποδήλατο και το δικό σου στυλ;

Previous Article

Τετρακέφαλος. Εσύ δεν πιστεύουμε να αποφεύγεις την leg day;

Next Article

Οι απαρχές του Freeride σε ένα όμορφο video!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια