Όσοι από εσάς ασχολείστε λίγο παραπάνω με το ποδήλατο τότε σίγουρα θα γνωρίζετε τι είναι το chamois. Πρόκειται για μια επένδυση του ποδηλατικού shorts στα σημεία όπου έρχεται ο σώμα σε επαφή με την σέλα του ποδηλάτου και έχει ως δουλειά να μειώνει την καταπόνηση σε εκείνα τα σημεία.
Συνήθως είναι το πρώτο ρούχο που αγοράζει κάποιος νέος στον χώρο της ποδηλασίας καθώς η χρήση του αυξάνει κατακόρυφα την άνεση από την σέλα, μειώνονται οι ερεθισμοί και τα μουδιάσματα. Το chamois, ως κατασκευή, δεν είναι όσο απλό φαντάζεστε. Παρακάτω ακολουθούν μερικά στοιχεία που πιθανό δεν γνωρίζατε για το ποδηλατικό chamois.
Στην αρχή ήταν φτιαγμένα από δέρμα. Είναι περίπου 100 χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα chamois, αλλά καμία σχέση δεν είχαν με τα σημερινά. Τότε οι αθλητές φορούσαν μάλλινα παντελονάκια τα οποία “μάζευαν” και εμφάνιζαν αυξημένη τριβή στα σημεία. Ένα υλικό όπως το δέρμα μέσα από το σορτς, έδινε μια μικρή παράταση στους ερεθισμούς. Το πρώτο συνθετικό chamois κατασκευάστηκε το 1980 από τον Maurizio Castelli. Όλα τα chamois σήμερα είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά και έχουν ένα μείγμα από gel και κυψέλες που όχι μόνο μειώνουν τους ερεθισμούς, αλλά εξαλείφουν και αρκετούς από τους κραδασμούς του δρόμου.
Νέα τεχνολογία με “αποστατικά” υλικά υπόσχεται πιο άνετα, πιο ξεκούραστα και πιο δροσερά chamois.
Αναλόγως του είδους ποδηλασίας, υπάρχουν και διαφορετικοί τύποι chamois. Αναλόγως των ωρών που περνάτε στο ποδήλατο ή αναλόγως του τύπου ποδηλασίας που κάνετε, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι chamois. Για παράδειγμα κάποιος που ασχολείται με το χρονόμετρο θέλει ποδηλατικό short το οποίο έχει μακρύτερα ένθετα σιλικόνης ώστε να υποστηρίζουν καλύτερα το σώμα στην aero θέση, ενώ κάποιος που θα συμμετέχει σε brevet χρειάζεται περισσότερο υλικό στο πίσω μέρος του chamois ώστε να υποστηρίζει την πιο όρθια θέση πάνω στο ποδήλατο.
Το μαλακό chamois δεν σημαίνει αυτόματα και άνεση. Σίγουρα θα έχετε πετύχει σε κάποιο μαγαζί ποδηλατικά σορτς και αυτομάτως το χέρι σας θα πήγε στο chamois, το οποίο και θα πιέσατε για να δείτε πόσο μαλακό ή σκληρό είναι. Το πιο μαλακό το πιο εύκαμπτο chamois δεν είναι το καλύτερο ή το πιο άνετο που μπορείτε να αγοράσετε. Η πυκνότητα από το “μαξιλαράκι” είναι αυτή που κάνει την διαφορά, με το ιδανικό πάχος να είναι μεταξύ των 8-13 χιλιοστών. Το πολύ μαλακό και αφρώδες υλικό μετά από λίγες χρήσεις θα συμπιεστεί και θα είναι ουσιαστικά άχρηστο. Τα καλύτερα chamois είναι διαπνέοντα, αντιμικροβιακά, αποβάλλουν την υγρασία και μειώνουν την τριβή ελαττώνοντας τους ερεθισμούς. Επίσης, η ραφή τους θα πρέπει να είναι επίπεδη και να μην εξέχει.
Πλύσιμο ποδηλατικών ρούχων. Οι συμβουλές της μαμάς.
Θα πρέπει να πλένετε το ποδηλατικό σας short μετά από κάθε χρήση. Πρόκειται για ένα σημείο όπου μαζεύονται και αναπτύσσονται πολλά βακτήρια και είναι πολύ εύκολο να προκληθούν μολύνσεις λόγω του ερεθισμένου δέρματος. Αν και πολλά chamois έχουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που σας προστατεύουν κατά την διάρκεια της χρήσης του σορτς, αλλά αν το χρησιμοποιείται συνεχόμενα για αρκετές ημέρες χάνει τις ιδιότητες του, όπως συμβαίνει και με τα πολλά πλυσίματα.
Έχει “ημερομηνία λήξης”. Όχι πως χαλάει αν το έχετε στην ντουλάπα σας χωρίς να το χρησιμοποιείτε, αλλά από την συνεχόμενη χρήση χάνει τις ιδιότητες του, μαλακώνει και συμπιέζεται το “μαξιλαράκι” και αντί πλέον να σας προσφέρει άνεση, γίνεται άβολο και προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για το πότε θα πρέπει να αντικαταστήσετε το ποδηλατικό σας shorts καθώς αυτό εξαρτάται από τις ώρες που περνάτε πάνω στο ποδήλατο, τις συνθήκες, το βάρος σας, αλλά και τον τύπο του chamois. Γενικά πάντως, όταν αρχίσετε να “νιώθετε” το pad τότε ήρθε η στιγμή που χρειάζεται αντικατάσταση.
- Tags: chamois, pad, άνεση στο ποδήλατο, μαξιλαράκι, ποδηλατικό shorts