Ποδήλατο και βροχή. Πως να αρχίσετε να απολαμβάνετε τις βροχερές ημέρες!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
road bike rain (6)

Το σίγουρο είναι πως σε κανέναν μας δεν αρέσει να ποδηλατεί με βροχή. Πολλές φορές, όμως, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε καθώς βασιζόμαστε στο ποδήλατο μας για τις καθημερινές μας μετακινήσεις και όχι μόνο!

Αν μέχρι στιγμής φοβόσασταν την βροχή και αποφεύγατε την χρήση του ποδηλάτου, ήρθε η στιγμή να μάθετε μερικά μυστικά ώστε να αρχίσετε να απολαμβάνετε και τις βροχερές ημέρες.

road bike rain (5)

Αδιάβροχο jacket και παντελόνι.

Πρόκειται για τα απόλυτα απαραίτητα για όποιον θέλει να βγει με το ποδήλατο του τις βροχερές ημέρες. Τα τεχνικά υφάσματα έχουν κάνει άλματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες (δείτε την τελευταία τεχνολογία της Gore-Tex) και πλέον υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές όσον αφορά τα jacket τα οποία θα σας προστατέψουν από την βροχή. Ένα καλό αδιάβροχο jacket, όχι μόνο θα σας προστατέψει από την βροχή, αλλά θα παρέχει και την απαραίτητη διαπνοή για να επιτρέπει την θερμότητα που παράγεται από το σώμα σας λόγω της άσκησης να διαφεύγει προς το περιβάλλον και να μην εγκλωβίζεται και σας θερμαίνειΤο να κρατήσουμε στεγνό τον κορμό είναι το ένα μέρος της εξίσωσης, με τα πόδια να είναι το δεύτερο μέρος της. Η ποδηλασία με κρύα και βρεγμένα πόδια γίνεται πιο δύσκολη με κάθε πεταλιά, ενώ οι μύες δεν μπορούν να αποδώσουν όπως θα έπρεπε με υψηλούς κινδύνους τραυματισμών. Τα κλασικά παντελόνια από lycra δεν προσφέρουν αδιάβροχη προστασία και γι’αυτόν τον λόγο υπάρχουν ποδηλατικά παντελόνια με αδιαβροχοποίηση. Για το καθημερινό σας commute, ίσως η επιλογή ενός αδιάβροχου παντελονιού να είναι καλύτερη λύση.

commute rain (4)
Αρκετά πρωτότυπο αδιάβροχο κάλυμμα!.

Στεγνά και ζεστά πόδια.

Όταν βρέχει δεν μπορείτε να αποφύγετε τα βρεγμένα πόδια. Μαζί με την βροχή έρχεται και το κρύο και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης του κρύου και της βροχής στα πόδια, έχουμε αναφερθεί εκτενώς εδώ: Πως να καταπολεμήσετε τα κρύα πόδια τον χειμώνα.

Αδιάβροχα γάντια.

Αφού καταφέραμε και κρατήσαμε τα πόδια μας ζεστά και στεγνά, θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με τα χέρια μας. Ένα ζευγάρι καλά αδιάβροχα γάντια είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Τα υγρά χέρια θα κρυώσουν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα και αυτό συνεπάγεται μειωμένος έλεγχος του ποδηλάτου, κάτι που δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση σε βρεγμένο οδόστρωμα. Οι λύσεις είναι σχεδόν απεριόριστες, με επιλογές για χοντρά αδιάβροχα γάντια που δεν πρόκειται να περάσει ποτέ το νερό, μέχρι πιο λεπτά γάντια από νεοπρέν που θα κρατήσουν τα χέρια σας στεγνά και ζεστά για αρκετή ώρα. Το τι θα διαλέξετε είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Εμείς απλά θα αναφέρουμε πως όσο πιο χοντρά είναι τα γάντια τόσο δυσκολεύουν οι κινήσεις των δακτύλων.

Στεγνό κεφάλι.

Όπως γνωρίζετε, το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας αποβάλλεται από το σώμα μέσω του κεφαλιού. Άρα, ένα βρεγμένο κεφάλι θα κρυώσει πολύ πιο εύκολα. Ένα σκουφάκι κάτω από το κράνος, ή ένα κάλυμμα κράνους θα κρατήσουν το κεφάλι σας στεγνό για το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Το σκουφάκι θα πρέπει να είναι από υλικό το οποίο είναι αδιάβροχο, καθώς τα βαβμακερά θα κάνουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό. Για όσους χρησιμοποιούν το ποδήλατο στις καθημερινές τους μετακινήσεις, το κάλυμμα του κράνους είναι η πιο καλή λύση. Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπαίνουν ακριβώς πάνω στο κράνος και με την βοήθεια ελαστικών ιμαντών να παραμένουν στην θέση τους. Επίσης, έχουν ανακλαστικά στοιχεία ώστε να αυξάνουν την ορατότητα σας προς τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

commute rain (3)
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να κρατηθείτε στεγνοί!

Λασπωτήρες.

Αρκετοί είναι αυτό που δεν δέχονται να βάλουν λασπωτήρες στο ποδήλατο δρόμου τους, είτε επειδή δεν χωράνε είτε επειδή θα χάσουν αεροδυναμική και θα μειωθούν οι ταχύτητές τους. Όπως και να έχει όμως, οι λασπωτήρες είναι σωτήριοι όσον αφορά το νερό που μεταφέρεται από τον δρόμο στον αναβάτη. Εκτός από εσάς, κρατάνε καθαρό -όσο γίνεται- και το ποδήλατο, καθώς λάσπες, νερά και βρωμιές του δρόμου δεν πέφτουν στον πανάκριβο σκελετό σας. Υπάρχουν διάφορα σχέδια και τύποι, από πλαστικούς με κουμπωματα, μέχρι μεταλλικούς και αεροδυναμικούς!

Ποδηλατικά γυαλιά.

Άκρως απαραίτητα, καθώς αποτρέπουν το νερό και τις βρωμιές του δρόμου -ακόμη δεν βάλατε λασπωτήρες;- να μπαίνουν στα μάτια σας με κίνδυνο την προσωπική σας ασφάλεια. Περισσότερα για τα ποδηλατικά γυαλιά μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Ποδηλατικά γυαλιά, ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε.

Να είστε εμφανείς στα υπόλοιπα οχήματα του δρόμου. Φώτα.

commute rain (2)

Όταν βρέχει και κυκλοφορείτε μαζί με αυτοκίνητα, τότε είναι που είστε λιγότερο ορατοί προς τα υπόλοιπα οχήματα του δρόμου. Η βαριά συννεφιά, η βροχή, το σπρέι από τα αυτοκίνητα, όλα αυτά σας κάνουν σχεδόν αόρατους. Τοποθετήστε ένα ζευγάρι καλά ποδηλατικά και αδιάβροχα φώτα στο ποδήλατο σας ώστε να είστε εμφανείς παντού και πάντα.

Αν ακόμη φοβάστε να κυκλοφορήσετε με το ποδήλατο τις βροχερές ημέρες, δεν πειράζει. Κανείς δεν γουστάρει στην τελική να χρησιμοποιεί το ποδήλατο του σε τέτοιες συνθήκες!

Previous Article

Πόσο ασφαλή και καλά είναι τα ποδήλατα από το σούπερ μάρκετ; (3 video)

Next Article

Road Bike Parkour 2! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια