Πονάνε οι πατούσες όταν βρίσκεστε στο ποδήλατο; Συνηθισμένο…

Author: Χωρίς σχόλια Share:
pain-feet-cleat

Οι πατούσες είναι ένα από τα τρία σημεία του ανθρώπινου σώματος που έρχεται σε επαφή με το ποδήλατο και είναι το μοναδικό μέρος του σώματος που μεταφέρει όλη την δύναμη προς το ποδήλατο. Αν λοιπόν υπάρχουν πόνοι και ενοχλήσεις στις πατούσες, η απόδοση μειώνεται. Όσο πιο σκληρά και όσο πιο δυνατά πιέζει κάποιος τόσο μεγαλύτερος είναι και ο πόνος στις πατούσες, με την μείωση της απόδοσης να αποτελεί πλέον πρόβλημα. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που προκαλούν πόνους στις πατούσες και εφόσον κάνετε δοκιμές μόνοι σας θα μπορέσετε να κατανοήσετε από που προέρχεται αυτός ο πόνος.

Πόνος λόγω νεύρων.
Όπως συμβαίνει και στα χέρια, έτσι και στα πόδια υπάρχουν αρκετά νεύρα τα οποία καταλήγουν στις άκρες των δακτύλων. Η πίεση σε αυτά τα νεύρα μπορεί να προκαλέσει μουδιάσματα και πόνους στις πατούσες. Στα χέρια η πίεση συνήθως προκαλείται στις παλάμες ή και αρκετά πιο πίσω (βλέπε αγκώνες). Στο πόδι όμως η πίεση τις περισσότερες φορές προκαλείται λόγω των παπουτσιών, τα οποία αυξάνουν την πίεση σε μερικά πολύ ευαίσθητα νεύρα.

Υψηλή θερμοκρασία και οιδήματα.
Η εξωτερική υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στις πατούσες. Η αντίδραση του οργανισμού είναι να στείλει περισσότερο αίμα στην περιοχή που έχει θερμανθεί ώστε να ψυχθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι και σημάδι αφυδάτωσης καθώς το αίμα «πήζει» και δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει μέσα στις φλέβες όταν βρισκόμαστε πάνω στο ποδήλατο και κάνουμε πετάλι. Αυτό το οίδημα μπορεί να δημιουργήσει σημεία πίεσης μεταξύ της πατούσας και του παπουτσιού που συνήθως δεν υπάρχουν. Η σωστή ενυδάτωση θα κρατήσει το αίμα σας στην κατάλληλη πυκνότητα και θα εξασαφλίσει την ελεύθερη ροή του ώστε να «δροσίζει» τα πόδια σας.

Η ΜΗ σωστή εφαρμογή των παπουτσιών συμβάλει σημαντικά στον πόνο για τις πατούσες.

tri-shoes-road-bike
Η πιο σημαντική μεταβλητή στον πόνο που προκαλείται στις πατούσες είναι η εφαρμογή των ποδηλατικών σας παπουτσιών. Παπούτσια τα οποία δεν θα νιώθετε την παρουσία τους, σημαίνει αυτόματα ότι είναι έχουν και την «σωστή» εφαρμογή στο πόδι σας. Δώστε χρόνο όταν δοκιμάζετε παπούτσια, προσπαθείστε να νιώσετε τα σημεία πίεσης και κυρίως μην αγοράζετε ένα ζευγάρι ποδηλατικά παπούτσια επειδή βρίσκεται σε έκπτωση. Αν τα πόδια σας έχουν κάποια ιδιομορφία και διαφέρουν από τον μέσο όρο καλά θα κάνετε να ψάξετε ποδηλατικά παπούτσια τα οποία θα σας «ταιριάξουν» κουτί και να μην χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε αρκετό καιρό για να πάρουν την φόρμα των ποδιών σας.

Πετάλια.

commute-pedal-shoe
Όταν περνάμε πολλές ώρες πάνω στο ποδήλατο τότε τα πετάλια που είναι το σημείο όπου περνάει η δύναμη που δημιουργεί το σώμα προς το ποδήλατο θα πρέπει να έχουν επαρκή υποστήριξη προς το πόδι. Τα πετάλια στα ποδήλατα δρόμου έχουν αρκετά μεγάλη πλατφόρμα ώστε να εξαπλώνεται η πίεση ενώ τα clipless πετάλια στα ποδήλατα βουνού έχουν συνήθως αρκετά μικρότερη επιφάνεια και μπορεί να δημιουργηθούν σημεία πίεσης στις πατούσες. Αυτό κυρίως εξαρτάται και από τον συνδυασμό των παπουτσιών, καθώς παπούτσια με μαλακή σόλα τείνουν να δημιουργούν μεγαλύτερες πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία των ποδιών. Αν λοιπόν σκοπεύετε να περνάτε πολλές ώρες πάνω στο ποδήλατο, τότε τα παπούτσια με αρκετά άκαμπτη σόλα είναι μονόδρομος.

Η τοποθέτηση από τα σχαράκια (cleats).
Η σωστή τοποθέτηση για τα σχαράκια είναι όπως η εύρεση του «κατάλληλου» παπουτσιού. Θα ξεχάσετε πως υπάρχουν. Σε αντίθετη περίπτωση τα πέλματα θα βρίσκονται σε λάθος θέση προκαλώντας ενοχλήσεις και πιθανόν πόνους λόγο της πίεσης των νεύρων ή από ακατάλληλη γωνία λειτουργίας της πατούσας. Πειραματιστείτε με την σωστή τοποθέτηση των cleat ώστε μελλοντικά να μην έχετε ενοχλήσεις και πόνους στις πατούσες και όχι μόνο. Εάν βρείτε την κατάλληλη θέση και χρειαστεί να αλλάξετε σχαράκια λόγω φθοράς μπορείτε με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο να σημειώσετε την θέση των παλιών πριν τα αφαιρέσετε από τα παπούτσια. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε εύκολα και γρήγορα να τοποθετήσετε τα καινούρια σχαράκια την ίδια ακριβώς θέση!

Bike fit.

bike-fit-saddle-height
Μερικές φορές η σωστή προσαρμογή του ποδηλάτου στον αναβάτη είναι το κλειδί προς την εξάλειψη των πόνων και των ενοχλήσεων από τα πόδια και γενικά από το σώμα. Με το σωστό bike fit ο χρόνος που περνάει κάποιος πάνω στο ποδήλατο γίνεται πιο ευχάριστος ενώ παράλληλα αυξάνει και την απόδοση του.

Κάλτσες.

socks-winter
Τις περισσότερες φορές περνάνε απαρατήρητες όσον αφορά τον πόνο στα πόδια, αλλά έχουν και αυτές μερικές φορές ευθύνη. Οι ποδηλατικές σας κάλτσες δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χοντρές ή κακώς τοποθετημένες ώστε να μην δημιουργούνται σημεία πίεσης στο πόδι. Επίσης θα πρέπει να έχουν καλή αναπνοή ώστε να διατηρούν την θερμοκρασία των ποδιών σας σταθερή καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υποφέρετε από πρησμένα πόδια, γεγονός που αυξάνει τα σημεία πίεσης. Επίσης αν τα πόδια είναι πολύ κρύα μπορεί να υποφέρετε από παγωμένα δάκτυλα και μουδιάσματα.

Άνετα πόδια = χαρούμενος αναβάτης!
Τέλος αν τα πόδια σας είναι άνετα, δροσερά και χωρίς να δέχονται κάποια πίεση τότε και εσείς θα νιώθετε πολύ καλύτερα επάνω στο ποδήλατο και θα το ευχαριστιέστε περισσότερο. Δώστε την σημασία που αρμόζει στο μοναδικό σημείο επαφής του σώματος με το ποδήλατο το οποίο έχει την δύσκολη δουλειά της μεταφοράς της δύναμης.

Previous Article

Πιθανή μείωση της διαδρομής για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου στα 100 χλμ. λόγω ζέστης!

Next Article

Λονδίνο: Απαγόρευση για τα φορτηγά που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους ποδηλάτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια