Ξανά-ξεκινάτε προπονήσεις μετά από διακοπή; Δείτε τι θα πρέπει να προσέξετε.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
8kainotomiesroad (10)

Αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη τις προπονήσεις για την νέα χρονιά, θα τις ξεκινήσετε σε λίγες ημέρες. Πέρασε η εποχή ξεκούρασης και ρέκλας και πολλοί μπορεί να φοβούνται την προπόνηση και ό,τι έρχεται μαζί με αυτή. Αν η περίοδος ξεκούρασης παρατάθηκε για λίγες ημέρες ακόμη λόγω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τότε σίγουρα η ένταξη σε ένα νέο προπονητικό πλάνο θα είναι αρκετά πιο δύσκολη.

Το κακό βέβαια με όλα τα προπονητικά πλάνα είναι πως κανέναν δεν λέει πως να επιστρέψει κάποιος στο πρόγραμμα του μετά από μια αποχή 2 μηνών. Φαγητό, ξεκούραση, μπύρες, διασκέδαση όλα θα πρέπει να μπουν στην άκρη για του χρόνου. Πόσο εύκολο είναι όμως να γίνει αυτό; Δεν είναι δύσκολο αν ακολουθήσετε μερικές συμβουλές που σας έχουμε.

Το βασικό είναι πως δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε τις σκληρές και έντονες προπονήσεις κατευθείαν. Χαμηλώστε τους στόχους σας για την αρχή κατά 10-15% και ξεκινήστε.cycling glasses road bike training

  • Ξεκινήστε αργά και ανεβάστε το επίπεδο της προπόνησης σταδιακά.
  • Μειώστε τον όγκο, αλλά και την ένταση των προπονήσεων αν νιώθετε πως θα τραυματιστείτε.
  • Μην ξεχνάτε την ξεκούραση. Εκεί είναι που δυναμώνετε και βελτιώνεστε.
  • Δεν έχετε χάσει την σεζόν σας αν αργήσατε 1-2 βδομάδες να ξεκινήσετε την προπόνησή σας. Υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη για να προλάβετε τους στόχους σας.

Το πόσο αργά η γρήγορα θα προσαρμοστείτε στο προπονητικό σας πρόγραμμα είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Άλλοι μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα σε φουλ προπονητικές εβδομάδες, ενώ άλλοι θέλουν μια περίοδο προσαρμογής. Δεν υπάρχει καλό και κακό ή κατάλληλο. Ξεκινήστε τις προπονήσεις σας, όπως νιώθετε πιο άνετα. Αν η περίοδος διακοπής σας ήταν μικρή, τότε στις πρώτες προπονήσεις σίγουρα θα νιώθετε ότι βρίσκεστε σε τέλεια φόρμα. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε, καθώς ΤΩΡΑ ξεκινάτε την σεζόν.

Μην βιαστείτε να έρθετε σε φόρμα γρήγορα, καθώς η ποδηλατική -και αγωνιστική- σεζόν είναι αρκετά μεγάλη και δεν θα πρέπει να βρεθείτε στην καλύτερη φόρμα σας τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Θυμηθείτε συναθλητές σας που στην αρχή της σεζόν «σέρνονται» και όταν έρχεται η στιγμή των αγώνων βγάζουν φωτιές!

Τι θα πρέπει να προσέξετε.

Ξεκινήστε με μία ή δύο εβδομάδες προσαρμογής. Ανεβείτε στο ποδήλατο για διασκέδαση και κάντε τις αγαπημένες σας διαδρομές. Μην συγκρίνετε χρόνους και επιδόσεις με άλλες φορές που κάνατε τις ίδιες διαδρομές. Σκοπός είναι να επανέλθουν οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες σε μια κατάσταση ώστε να δεχτούν τις καταπονήσεις της προπόνησης.

Συζητήστε με έναν προπονητή για το πως θα μπορέσετε να επανέλθετε στις προπονήσεις μετά από μια μακρά περίοδο ξεκούρασης. Θα σας δώσουν οδηγίες για την σωστή αποκατάσταση αλλά και για τον τρόπο που θα πρέπει να ξεκινήσετε την νέα προπονητική σεζόν.

Θέστε στόχους για την αγωνιστική σεζόν. Οι ρεαλιστικοί στόχοι -για παράδειγμα εμφανής βελτίωση από την προηγούμενη χρονιά- έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθούν επιτυχώς.

Τι θα πρέπει να αποφύγετε.batometro road bike(2)

Μην συγκρίνετε τις επιδόσεις σας με αυτές πριν την περίοδο διακοπής, ή με άλλους αναβάτες στο Strava. Δεν είναι καλό για εσάς, καθώς θα σας στρεσάρει αν δεν νιώθετε αρκετά δυνατοί. Συγκεντρωθείτε στους στόχους σας και δουλέψτε σκληρά.

Μην προσπαθήσετε να καλύψετε τις χαμένες ημέρες προπονήσεων, καθώς θα επιβαρύνετε τον οργανισμό σας. Ξεκινήστε από το σημείο που βρίσκεστε και η πρόοδος θα έρθει.

Μην αναβάλλετε το ξεκίνημα των προπονήσεων για αύριο και αύριο, καθώς θα ξεκινήσει η σεζόν και δεν θα έχετε ξεκινήσει τις προπονήσεις.

Τέλος, μην ανησυχείτε πως έχετε χάσει την φυσική σας κατάσταση. Θα επανέλθετε στην κατάσταση που βρισκόσασταν πριν καλά καλά το καταλάβετε.

Έχετε ξεκινήσει τις προπονήσεις για την νέα σεζόν ή ακόμη το αναβάλλετε για την άλλη Δευτέρα;

Previous Article

Ισπανικό περιοδικό προσφέρει εκτυπωμένα έργα τέχνης, με θέμα το σύγχρονο ποδήλατο.

Next Article

Βιετναμέζος παίζει μουσική με το ποδήλατο του!!! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια