Ποιοι παράγοντες θα πρέπει να επηρεάσουν την επιλογή των flat πεταλιών για το MTB.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
flat-mtb-pedals

Μπορεί να βλέπετε ολοένα και περισσότερους αναβάτες να χρησιμοποιούν «κουμπωτά» πετάλια στα ποδήλατα βουνού –ακόμη και πάρα πολλοί downhill αναβάτες από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τα χρησιμοποιούν- αλλά ακόμη παραμένουν τα πετάλια που θα χρησιμοποιήσει κάποιος αρχάριος ή κάποιος που θέλει να βελτιώσει την τεχνική του πάνω στο ποδήλατο.

pedal-scars

Το βασικό είναι πως έχουν αλλάξει πολύ μέσα στα τελευταία 5-7 χρόνια τα πετάλια για τα ποδήλατα βουνού, καθώς έχουν μεγαλώσει ως επιφάνεια, έχουν πολλά πιν και πλέον υπάρχουν «ειδικά» παπούτσια που μπορούν να τα συνοδέψουν ώστε να εκμεταλλευτεί ο αναβάτης όλες τις δυνατότητες του συνδυασμού.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε να διαλέξετε ένα καινούριο ζευγάρι flat πετάλια για το ποδήλατο βουνού σας.

Ποιότητα κατασκευής και ρουλεμάν.

flat-pedals-ti-axles

Τα πετάλια καθώς είναι ένα από τα κύρια σημεία επαφής του αναβάτη με το ποδήλατο –και το μοναδικό σημείο το οποίο υποστηρίζει περισσότερο από το 80% του βάρους του αναβάτη κατά την κατάβαση. Η σχεδίαση τους και το υλικό θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πολύ απαιτητική χρήση, στα χτυπήματα στις πέτρες και τις ρίζες και φυσικά να έχουν αντοχή τέτοια ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος του αναβάτη στις προσγειώσεις από τα άλματα. Θα πρέπει να κοιτάξετε την ποιότητα των ρουλεμάν –το να είναι κλειστά είναι must– καθώς και πόσο προστατευμένα είναι από τις εξωτερικές συνθήκες. Εννοείται βέβαια, πως κοιτάζετε για ρουλεμάν που μπορούν να αντικατασταθούν και δυστυχώς οι τιμές για τέτοια πετάλια είναι άνω των 30-40€.

Σχήμα πεταλιών.

thin-vs-thick-pedal

Αν πιστεύετε πως τα πετάλια είναι απλά δυο πλάκες αλουμινίου με μερικά βιδάκια, τότε είσαστε βαθιά νυχτωμένοι! Tα πετάλια για να καταλήξουν στο σχήμα-σχέδιο που έχουν σήμερα έχουν περάσει από πάρα πολλά στάδια εξέλιξης. Αυτό που κάνει ένα καλό πετάλι σήμερα να ξεχωρίζει είναι η τελείως επίπεδη πλατφόρμα του, χωρίς να εξέχει ο άξονας στο μέσο του πεταλιού. Επίσης το πλάτος και το φάρδος του πεταλιού επηρεάζουν άμεσα την πληροφόρηση που δέχεται το πόδι του αναβάτη.

Μέγεθος.

spank-spoon-3-data-lazy-sizes-pedals

Φυσικά και το μέγεθος μετράει στα πετάλια. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι ημέρες όπου τα πετάλια ήταν στενά και πλέον όλα τα αξιοπρεπή πετάλια για τα ποδήλατα βουνού έχουν αρκετά μεγάλη πλατφόρμα. Το σύνηθες μέγεθος σήμερα είναι περίπου 100Χ100mm με μερικές εταιρίες να αλλάζουν το μέγεθος των πεταλιών αναλόγως του μεγέθους του παπουτσιού, ενώ υπάρχουν και πετάλια τα οποία είναι 150mm πλατιά και υπόσχονται πως είναι κάτι τελείως ανατρεπτικό όσον αφορά τα πετάλια.

 

Βίδες/καρφιά/pins.

pedal-scars

Ίσως σας φαίνεται πολύ απλό αλλά και εδώ υπάρχουν αρκετές τεχνολογικές εφαρμογές. Τα πιν με το εξωτερικό πάσο θεωρούνται από πολλούς ως το καλύτερο είδος pins, καθώς όχι μόνο μπορεί κάποιος να τα «ρυθμίσει» πόσο θα εξέχουν, αλλά λόγω του εξωτερικού σπειρώματος, προσφέρουν αυξημένη πρόσφυση στον αναβάτη.

Συμβουλή: Αν δεν θέλετε να ξεβιδώνουν από μόνα τους τα πιν, βάλτε μια σταγόνα κόλλα σπειρωμάτων!

 

Παπούτσια.

flatorspd (1)

Όσο καλά πετάλια και αν αγοράσετε, αν δεν τα συνδυάσετε με ένα ποδηλατικό παπούτσι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση με φλατ πετάλια, δεν θα μπορέσετε να «ξεκλειδώσετε» όλες τους τις δυνατότητες. Τα παπούτσια έχουν πολύ μαλακή εξωτερική σόλα, ώστε να «κολλάει» στα πιν από τα πετάλια αλλά παράλληλα εσωτερικά είναι αρκετά άκαμπτα ώστε να μην χάνει ο αναβάτης ενέργεια κατά το πεταλάρισμα.

Previous Article

Επέκταση ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo Route#11* μέσω Λέσβου στην Σμύρνη.

Next Article

H ποδηλατική μετακίνηση έχει ένα όνομα. Merida Speeder.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια