Ένας ακόμη λόγος για να συνεχίσετε την ποδηλασία, ακόμη κι αν έχετε περάσει τα 40 είναι ο εξής: οι ασκήσεις αντοχής μπορούν να κρατήσουν το μυαλό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.
Αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει μια νέα μελέτη στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, όπου ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, προσπάθησαν να καθορίσουν τη σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης και της γνωστικής λειτουργίας στα μεσήλικα άτομα.
Η μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 59 ενηλίκων μεταξύ 43 και 65 ετών, με 32 συμμετέχοντες να είναι αθλητές αντοχής και 27 συμμετέχοντες να κάνουν πιο καθιστική ζωή. Η ομάδα με τους αθλητές ακολούθησαν μέτρια ή έντονη αεροβική άσκηση για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες ή επτά ώρες την εβδομάδα, ενώ η άλλη ομάδα ασκούνταν για λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα.
Οι μετρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη αποτελούνταν από ένα τεστ διαδρόμου για τη μέτρηση της φυσικής κατάστασης της καρδιάς, ένα υπερηχογράφημα για τη μέτρηση της ταχύτητας της ροής του αίματος, καθώς και μια σειρά από γνωστικές δοκιμασίες σχετικές με τη μνήμη και την προσοχή.
Συνολικά, η ομάδα αθλητών πέτυχε καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης και είχαν καλύτερα σύνθετα γνωστικά αποτελέσματα. Η πιθανή εξήγηση για τη σχέση μεταξύ της άσκησης και της σωστής γνωστικής λειτουργίας; Οι άνθρωποι που ασκούνται εμφανίζουν καλύτερη αγγειακή λειτουργία και ροή του αίματος στον εγκέφαλο, σε σχέση με τα στατικά άτομα.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι μέσης ηλικίας αθλητές αντοχής “δεν έχουν μόνο καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και υγεία, αλλά και ενισχυμένη γνωστική απόδοση, ιδιαίτερα στους τομείς που παρατηρείτε γνωστική εξασθένηση και δυσλειτουργία με το πέρας της ηλικίας” είπε η Δρ. Martha Pyron.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η φυσιολογική αερόβια άσκηση βελτιώνει την υγεία των αγγείων, κάτι το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω βελτιωμένη γνωστική απόδοση.
Παρά το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων από την ομάδα με τους αθλητές ήταν δρομείς, η Δρ Martha Pyron τόνισε πως τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν, ότι κι άλλες μορφές αερόβιας άσκησης (πχ. Κολύμπι, ποδήλατο κ.λπ.) μπορούν εξίσου να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία των αγγείων και κατ’ επέκταση στη γνωστική λειτουργία.