Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τα Gran Fondo!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
grand fondo 6

To Gran Fondo είναι μια έννοια, ένας τύπος διοργάνωσης που ακούμε ολοένα και πιο συχνά και στην Ελλάδα. Στην γειτονική Ιταλία, την γενέτειρα των Gran Fondo, όλοι γνωρίζουν τι είναι. Εδώ όμως, πόσοι πραγματικά ξέρουμε τι είναι;

Τι είναι; Είναι όπως ο μαραθώνιος για το τρέξιμο. Αυτοί που βρίσκονται μπροστά, πηγαίνουν για την νίκη, αυτοί στην μέση κυνηγάνε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και αυτοί στο τέλος ελπίζουν να καταφέρουν να τερματίσουν. Απλά όλα αυτά γίνονται με ποδήλατο δρόμου. Η μεγάλη διαφορά με τους αγώνες ποδηλασίας δρόμου είναι πως για να συμμετέχει κάποιος σε ένα Gran Fondo δεν χρειάζεται να είναι αθλητής, ούτε να προπονείται εξαντλητικά.gran fondo road bike (3)

Οι διοργανώσεις/αγώνες Gran Fondo συνήθως λύνουν το πρόβλημα του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς καθένας είναι αντιμέτωπος με τον χρόνο. Αντί λοιπόν να «κοντράρεστε» με άλλους αθλητές, ο μόνος αντίπαλος σας είναι το χρονόμετρο. Τις περισσότερες φορές κιόλας, οι διαδρομές είναι τόσο απαιτητικές που θα σας γεμίσουν με το αίσθημα της ικανοποίησης, αφού τερματίσετε.


Γνωρίζατε ότι γίνεται και στην Ελλάδα ένα διεθνές Gran Fondo;


 

Ηλεκτρονική χρονομέτρηση με τσιπ. Κάθε συμμετέχων σε Gran Fondo θα πρέπει να έχει ένα τσιπ ηλεκτρονικής χρονομέτρησης για να μετράται ο χρόνος του. Έπειτα συγκεντρώνονται οι χρόνοι όλων των αγωνιζόμενων και τοποθετούνται σε αύξουσα σειρά, όπου και βλέπετε την θέση σας. Τεχνικώς λοιπόν, αν δεν έχετε τσιπ χρονομέτρησης δεν μπορείτε να πείτε πως συμμετέχετε σε Gran Fondo άσχετα πως το ονομάζει ο διοργανωτής.

gran fondo road bike (1)
Διαδρομές
. Συναντάμε συνήθως διαδρομές αποστάσεων από 50 μέχρι 160 χιλιόμετρα. Οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες έτσι ώστε να μην χρειάζονται περαιτέρω οδηγίες για κάποιον ώστε να μην χαθεί. Με πινακίδες που υποδεικνύουν την απόσταση μέχρι το επόμενο σημείο όπως και πινακίδες για την διάρκεια και την κλίση των κύριων αναβάσεων. Οι διαδρομές των 160 χιλιομέτρων είναι όπου καθορίζονται και οι τίτλοι των νικητών. Υπάρχουν 4 σημεία χρονομέτρησης και όποιος αθλητής έχει τον μικρότερο ΣΥΝΟΛΙΚΑ χρόνο είναι και ο νικητής. Και εδώ υπάρχει ένα σύστημα πόντων με τον πρώτο να παίρνει έναν πόντο, τον δεύτερο δύο και ου το καθεξής. Για να συμμετέχει όμως κάποιος στο πρωτάθλημα, θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον σε 3 διοργανώσεις και να αθροιστούν οι 3 καλύτερες επιδόσεις του. Αυτός με τους λιγότερους πόντους είναι ο πρωταθλητής.

Η διαδρομή είναι κλειστή. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος του αυξημένου κόστους συμμετοχής. Είτε εθελοντές είτε η αστυνομία ελέγχουν και κλείνουν τον δρόμο αναλόγως τους τοπικούς κανόνες. Επίσης, φανάρια, πινακίδες STOP και άλλα σήματα της κυκλοφορίας παρακάμπτονται στις διοργανώσεις Gran Fondo.gran fondo road bike (2)

Αυτό που θα πρέπει να περιμένετε από μια διοργάνωση Gran Fondo πέρα από την κλειστή διαδρομή και το τσιπ ηλεκτρονικής χρονομέτρησης, είναι η μαζική εκκίνηση, οι σταθμοί πρώτων βοηθειών και ανεφοδιασμού κατά την διάρκεια και η συνεχόμενη επιτήρηση της διαδρομής από τους διοργανωτές.
Πολλές φορές μάλιστα τα Gran Fondos είναι αφορμή για να μαζευτούν χρήματα για φιλανθρωπίες καθώς καλούν όλους όσους ασχολούνται με την ποδηλασία δρόμου χωρίς όμως το ανταγωνιστικό στοιχείο.

Με λίγα λόγια, σε μια τέτοια διοργάνωση θα βρεθείτε να ποδηλατείτε σε μέρη μαγικά με θέα και εικόνες που κόβουν την ανάσα, με ανθρώπους όλων των ηλικιών οι οποίοι αγαπούν το ποδήλατο. Σε συνδυασμό με την μηχανική υποστήριξη (service points), τους σταθμούς τροφοδοσίας και τους σταθμούς πρώτων βοηθειών σίγουρα θα είναι κάτι το οποίο δεν θα ξεχάσετε ποτέ πως μπορεί να συμβεί στην ποδηλασία δρόμου! Πρόκειται για ένα event για ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο για αθλητές!

Previous Article

Το πιο γρήγορο και φουτουριστικό ηλεκτρικό ποδήλατο είναι της Audi! (+video)

Next Article

6 πόλεις που αγαπάνε το ποδήλατο και το δείχνουν. (+videos)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια